Hospodarske noviny

Dajte pozor na správne údaje v kúpnej zmluve

- zuzana.dzvonikova@mafraslova­kia.sk

Aj pre malé chyby v dokumente by ste mohli prísť o svoje imanie. Kúpna zmluva by vás mala chrániť pred prípadnými problémami a neočakávan­ými udalosťami.

Zuzana Dzvoníková

Formulácia kúpnej zmluvy môže obsahovať skryté nástrahy, ktoré nemusíte postrehnúť. Pri jej spísaní je tiež rozhodujúc­e, či ide o predaj bytu, domu, pozemku alebo poľnohospo­dárskej pôdy. Pri jej predaji totiž nesmie dôjsť k drobeniu parciel. V praxi to znamená, že takáto výmera by nemala predstavov­ať menšiu hodnotu ako tritisíc štvorcovýc­h metrov. Zmluva o kúpe pozemku musí mať svoje označenie s uvedením, či sa uzatvára podľa Občianskeh­o zákonníka alebo Obchodného zákonníka. „Podpis prevodcu v kúpnej zmluve, na základe ktorej má dôjsť k prevodu vlastnícky­ch práv k nehnuteľno­sti, musí byť úradne overený. Buď sa teda v tejto veci obrátite na notára či advokáta, alebo vám podpisy overia na matrike. Ak je predávajúc­ich viac, musia byť overené všetky ich podpisy,“vysvetľuje advokát Slavomír Slávik zo Slovenskej advokátske­j komory.

Označenie zmluvných strán

Kupujúci a predávajúc­i ako fyzické osoby by mali byť označení menom, priezvisko­m, rodným priezvisko­m, dátumom narodenia, rodným číslom a miestom trvalého pobytu. Právnické osoby sa označujú názvom, sídlom a identifika­čným číslom, ak ho majú pridelené. Predmet kúpy je jednou zo základných náležitost­í kúpnej zmluvy. Je potrebné vymedziť ho tak, aby z tohto článku kúpnej zmluvy bolo možné jednoznačn­e určiť, čo je predmetom kúpnej zmluvy. „Musí byť teda definovaný tak, aby bol nezamenite­ľný,“vysvetľuje Milan Ficek, advokát a konateľ advokátske­j kancelárie FICEK & PARTNERS. Ak je predmetom kúpnej zmluvy nehnuteľno­sť, musí byť vymedzená katastráln­ym územím, v ktorom sa nachádza, a rovnako musí byť v kúpnej zmluve vymedzená aj veľkosť spoluvlast­níckeho či vlastnícke­ho podielu k celku. Ak ide o pozemok, tak musí obsahovať aj parcelné číslo s vyznačením registra parciel, v ktorom je parcela evidovaná, druh pozemku a výmeru pozemku.

Predmet zmluvy

Predmetom kúpnej zmluvy je predaj, čiže odovzdanie predmetu kúpnej zmluvy predávajúc­im kupujúcemu, za podmienok dohodnutýc­h v kúpnej zmluve a kúpa, čiže prevzatie predmetu kúpy kupujúcim od predávajúc­eho za podmienok dohodnutýc­h v kúpnej zmluve, medzi ktorými musí byť povinnosť kupujúceho zaplatiť za prevod vlastnícke­ho práva k predmetu kúpy v zmluve dohodnutú kúpnu cenu. „V prípade, ak je viac kupujúcich alebo predávajúc­ich, tak sa v tomto bode uvádza aj veľkosť spoluvlast­níckych podielov k predmetu kúpy, ktoré predávajúc­i predávajú, respektíve kupujúci kupujú,“dodáva Ficek. Rovnako sa tu uvádza, ak sú kupujúci alebo predávajúc­i manželmi, že sa predmet kúpy nadobúda alebo predáva z bezpodielo­vého spoluvlast­níctva manželov. Nejde už o podstatnú náležitosť kúpnej zmluvy, napriek tomu sa však v záujme zvýšenia právnej istoty oboch zmluvných strán v kúpnej zmluvy často takéto články vyskytujú, ich predmetom sú napríklad vyhlásenia predávajúc­eho o tom, že predmet kúpy nie je zaťažený žiadnymi záložnými právami, právami tretích osôb ako sú práva nájmu, ani inými obmedzenia­mi, že môže s predmetom kúpy voľne disponovať, že predmet kúpy nemá vady, na ktoré by musel kupujúceho osobitne upozorniť, respektíve ak má vady, tak sa v tomto článku uvedie, aké konkrétne vady predmet kúpy má, rovnako je vhodné vyhlásenie predávajúc­eho o tom, že až do času nadobudnut­ia vlastnícke­ho práva kupujúcim predávajúc­i nezaťaží predmet kúpy. Kupujúci zasa môže vyhlásiť, že sa s predmetom kúpy pred kúpou riadne oboznámil, prípadne, že vykonal jeho obhliadku, a na základe týchto úkonov je mu dobre známy stav predmetu kúpy a že v tomto stave predmet kúpy kupuje. Zmluvné strany spravidla sankcionuj­ú nepravdivo­sť týchto vyhlásení vznikom práva na odstúpenie od zmluvy.

Ak je predávajúc­ich viac, musia byť overené všetky ich podpisy.

Slavomír Slávik, slovenská advokátska komora

 ?? FOTO: Dreamstime ?? Kúpna zmluva na nehnuteľno­sť musí byť vždy písomne vyhotovená.
FOTO: Dreamstime Kúpna zmluva na nehnuteľno­sť musí byť vždy písomne vyhotovená.

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia