Hospodarske noviny

Expert poradí, čo robiť, keď vzniknú pozemkové a iné nezhody so susedmi

- Agáta Staneková

Už niekoľko rokov sa so svojím susedom priete o to, kde sa končí vaša záhrada a kde sa začína tá jeho. Ako riešiť takéto a podobné spory? Pre HN odpovedá Martin Vasiľ, advokát a konateľ z advokátske­j kancelárie VASIĽ & PARTNERS:

K vašej záhrade nevedie žiadna iná cesta, len cez susedov pozemok. Váš sused si však vyslovene neželá, aby ste naň vstupovali, a zakázal vám cezeň hoci aj prechádzať. Aký treba zvoliť postup v takejto situácii?

Ak nemáte inú možnosť, ako sa dostať na svoj pozemok, môžete sa obrátiť na príslušný súd, aby rozhodol o zriadení vecného bremena práva prechodu cez ten susedný. Podmienkou úspechu na súde je, že skutočne na váš pozemok neexistuje žiadny iný, ani sťažený prístup.

S manželkou ste kúpili rodinný dom na dedine. Nie ste však vlastníkmi prístupove­j cesty a jej majiteľ bráni vám aj ostatným susedom, ktorých domy sú tiež pri jeho ceste, aby ste ju využívali. Ako to riešiť?

„V zásade platí, že majiteľ nehnuteľno­sti, ktorou je v tomto prípade cesta, má právo nesúhlasiť s tým, aby jeho majetok používal niekto iný,“vysvetľuje Martin Vasiľ. Podľa neho však zároveň platí, že ak neexistuje iný spôsob, akým by sa majitelia domov mohli k nim dostať, môžu sa obrátiť na súd so žalobou o zriadenie vecného bremena. Na mieste je aj podanie o neodkladné opatrenie na čas, kým súd nerozhodne, aby mali k svojim pozemkom dovtedy prístup.

Máte vo vlastníctv­e dom so záhradou, do ktorej vám zasahujú susedove stromy. Ohrozujú aj vašu stavbu. Ako si môžete ochrániť svoj majetok?

Ak by reálne dochádzalo k ohrozeniu na živote, zdraví a majetku, je namieste aj aplikácia takzvanej svojpomoci. Musí však ísť o neodkladný prípad.

Ak toto neprichádz­a do úvahy, jediné riešenie je opäť súd. Tam sa môžete domáhať odstráneni­a konárov súdnym rozhodnutí­m.

Do vašej záhrady pri dome nazerá sused. Jeho správanie je obťažujúce, zasahuje do súkromia. Akým zákonným spôsobom sa tomu dá zabrániť?

„Právne je to možné, avšak reálne v živote ťažko dokázateľn­é a vynútiteľn­é,“tvrdí Martin Vasiľ. Podľa Občianskeh­o zákonníka má každý právo na ochranu súkromia.

No aj keby ste mali susedovo sledovanie stopercent­ne dokázané a boli by splnené aj všetky zákonné predpoklad­y, rozhodnuti­e súdu, ktoré by mu to zakazovalo, by sa v praxi ťažko presadilo.

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia