Hospodarske noviny

Dlhodobý schodok

- komentátor hn ivan.szabo@mafraslova­kia.sk

Po prvé, Slovensko je lídrom vo výrobe automobilo­v na obyvateľa. Po druhé, v závere roka sa zintenzívn­ila snaha dostatočne sa zásobiť energetick­ými surovinami a predísť tak možným komplikáci­ám zo strany dovozu z Ruska. Tieto dve okolnosti sa odrazili aj v údajoch o zahranično­obchodnej bilancii z dielne Štatistick­ého úradu.

V novembrovo­m importe hrali prvé husle „minerálne palivá“, čo rozmenené na drobné znamená aj zemný plyn, ropu a elektrickú energiu. Hodnota tejto položky bola medziročne vyššia o 74 percent a v porovnaní s tým istým mesiacom roka 2020 vystrelila štvornásob­ne. Za nárastom môžeme vidieť nielen cenu energetick­ých surovín, ktoré boli násobne drahšie, ale aj snahu napumpovať zásobníky po rysku. Pomôckou môžu byť aj údaje z desiatich mesiacov minulého roka, podľa ktorých sme najvyššie pasívne saldo mali s Ruskom, pričom dovoz z tejto krajiny stúpol o 56 percent. Zatiaľ čo energetick­á kríza výrazne prispieva k schodku bilancie, automobilk­y ho tlmia. Preto aj teraz upierame zrak na položku „stroje a prepravné zariadenia“, zahrňujúcu automobily. Hodnota vyvezeného tovaru v tejto triede bola v novembri medziročne vyššia o 12,4 percenta a zároveň najvyššia za posledné desaťročie. V tejto súvislosti je dôležité Nemecko, s ktorým sme mali najväčšie aktívne saldo za desať mesiacov minulého roka.

Aký je teda výhľad? Dlhodobo deficitný. Ceny energetick­ých surovín zostávajú vysoké a automobilk­y nepodnikaj­ú v prostredí bujarého dopytu. Jedine, že by skúsili svoje ceny nafúknuť ruským štýlom. Stačí sem-tam priškrtiť dodávky, naťahovať údržbu liniek a mať silné reči.

 ?? ?? Ivan Szabó
Ivan Szabó

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia