Hospodarske noviny

Hádate sa so susedom o tom, kde sa končí váš pozemok? Takto sa to dá vyriešiť

- Zuzana Dzvoníková

Toto sú príklady z praxe, ako môžete vzniknutý problém riešiť. Ak sa neviete so susedom dohodnúť vôbec, spor medzi vami rozhodne súd.

Susedské spory

Už niekoľko rokov sa so svojím susedom priete o to, kde sa končí vaša a kde sa začína jeho záhrada. „Takúto situáciu je v prvom prípade nutné odkonzulto­vať s geodetom a dať si pozemok zamerať podľa katastráln­ej mapy,“vysvetľuje Martin Vasiľ, advokát a konateľ z advokátske­j kancelárie Vasiľ & Partners. Prípadne je vhodné zistiť, prečo sú v katastráln­ej mape odchýlky a nepresnost­i a čo k nim viedlo, teda čo bolo právnym podkladom. Ak by ste ani na základe týchto skutočnost­í

nevedeli so susedom nájsť spoločnú reč, môžete sa ešte obrátiť na súd. Ten následne rozhodne v spore o hranicu pozemku a určí aj vlastnícke práva. Takýto spor môže rozhodnúť s konečnou platnosťou len súd.

Chov zvierat

Sused chová na svojom dvore domáce zvieratá, konkrétne sliepky a prasatá. Z jeho pozemku, ktorý ani poriadne neudržiava, sa šíri obťažujúci štipľavý zápach z hnoja aj iného odpadu. „V uvedenom prípade je jedinou riešiteľno­u cestou súd,“upozorňuje Vasiľ. Podľa Občianskeh­o zákonníka sa totiž vlastník veci musí zdržať všetkého, čím by nadmerne obťažoval iného suseda alebo čím by vážne ohrozoval jeho práva. Najmä nesmie ohroziť susedovu stavbu alebo pozemok úpravami pozemku alebo úpravami stavby na ňom zriadenej bez toho, aby urobil dostatočné opatrenie na upevnenie stavby či pozemku. Rovnako nesmie nad mieru primeranú pomerom obťažovať susedov hlukom, prachom, popolčekom, dymom, pachmi, odpadmi a ďalšími nepríjemno­sťami. Nesmie nechať ani zvieratá vnikať na susediaci pozemok a nešetrne odstraňova­ť korene či vetvy presahujúc­e na svoj pozemok.

Nová studňa

Sused si na svojom pozemku dal vyvŕtať studňu, čím ste však stratili vodu v studniach aj vy, ktorí s ním susedíte. Za predpoklad­u že táto studňa bola postavená zákonným spôsobom a ide o legálnu stavbu, sú ostatní susedia v dosť komplikova­nej situácii. Reálne totiž danú skutočnosť nemôžu nejako zmeniť ani ovplyvniť. Ak má susedova studňa čerpadlo, musí mať na ňu sused aj stavebné povolenie. Ak by to tak nebolo, v takom prípade by ste ho v tejto veci mohli napadnúť. Každá stuňa, na ktorú je napojený celý dom, musí mať čerpadlo, teda je vodnou stavbou.

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia