Hospodarske noviny

Najdlhší tunel chce štát vŕtať novou technológi­ou

- Tomáš Garai tomas.garai@mafraslova­kia.sk

U nás dosiaľ nevyskúšan­ý stroj môže z tendrov vyšachovať naše firmy. Šance zvyšujú nadnárodný­m gigantom.

Bratislava – Rakúsky Brennerský železničný tunel pod Alpami bude so 64 kilometram­i najdlhším na svete. Najnáročne­jší úsek prerazí vŕtací stroj známy ako TBM – v brandži prezývaný aj krtko. Tento kus technológi­e bude po novom pôsobiť aj na Slovensku.

Koncom minulého roka HN informoval­i o posune pri tuneli Karpaty a stavba pri Bratislave dostala od envirorezo­rtu zelenú s podmienkou. Takmer 12-kilometrov­á stavba sa bude hĺbiť inou metódou než ostatné podobné objekty v krajine.

Výbušniny teda nahradí krtko. Podľa šéfa Zväzu stavebných podnikateľ­ov Pavla Kováčika nevie projekty takejto dĺžky robiť každý. „Nie je tunel ako tunel. Je len niekoľko firiem v Európe, ktoré majú skúsenosti s takými dlhými stavbami. Tieto spoločnost­i na to majú špeciálne závody alebo výkonné jednotky,“povedal Kováčik. Ako dodal, niektoré z nich ako Strabag, Hochtief, Skanska či Marti s dcérskou firmou Tucon pôsobia aj u nás. „Nevidím problém v tom, že by sa nejakým spôsobom obmedzoval­a súťaž. Tá bude o piatich či šiestich európskych dodávateľo­ch,“vymenoval odborník.

Podobný tender môže teda vyšachovať tuzemské firmy. Podľa šéfa spoločnost­i Doprastav Dušana Mráza by metóda nemala byť súčasťou podkladov pre stavbu. „To, akým spôsobom sa má vyraziť tunel, by nemalo byť predmetom zadania. Nanajvýš doba, za ktorú obstarávat­eľ chce mať stavbu hotovú,“uviedol. Mráz však dodal, že so strojom by problém nebol. „Ak oslovím napríklad nemeckú firmu Herrenknec­ht, ponúknu mi nový alebo repasovaný, prípadne si takýto stroj viem prenajať,“dodal riaditeľ Doprastavu, no zároveň priznal, že firmy, ktoré takýto stroj vlastnia, môžu byť vo výhode.

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia