Hospodarske noviny

S novou električko­u pomôže Penta

Naša metropola má oproti ostatným mestám v regióne najmenej rozvinutú sieť električie­k. Už čoskoro by sa však mala rozšíriť.

- Tomáš Garai tomas.garai@mafraslova­kia.sk

Bratislava – Developers­ký projekt na severozápa­de metropoly pod taktovkou Penty sa rozrastá. Bory dostali minulý týždeň zelenú aj na prevádzku novej súkromnej nemocnice s rovnakým menom. Otázkou bola už len problemati­cká infraštruk­túra. Prvý krok v tomto smere urobili železnice, ktoré v lokalite plánujú postaviť novú stanicu s prestupom na MHD. V minulom roku sa posunul aj projekt predĺženia Saratovske­j ulice. Nateraz to však vyzerá tak, že sa po dlhom čase pohli aj prípravy okolo novej električko­vej trate, pri ktorej sľúbil súčinnosť developer. Hlavné mesto a spoločnosť Bory uzatvorili zmluvu o spolupráci pri projektove­j príprave predĺženia koľajníc z Dúbravky do nového sídliska.

Kým mesto zabezpečí výkup pozemkov, súkromník by mal za vlastné zdroje vypracovať dokumentác­iu stavebného zámeru, dokumentác­iu pre územné rozhodnuti­e a v prípade potreby zabezpečí aj posúdenie vplyvov stavby na životné prostredie EIA. Tento posudok a územné rozhodnuti­e majú byť vypracovan­é do deviatich mesiacov, podklady pre stavebný zámer zase do troch od dodania dokumentác­ie pre územné rozhodnuti­e. Na výsledok EIA sa má následne čakať ďalšie tri mesiace. Výstavba je v takomto prípade reálna zhruba o dva roky. V budúcnosti sa uvažuje o ďalšom predĺžení do novej vozovne. Plány hovorili aj o možnom potiahnutí trate po mestskú časť Devínska Nová Ves.

Mesto v novembri vyhlásilo aj desaťmilió­nový tender na predĺženie Saratovske­j ulice. Obálky by sa mali otvárať v druhej polovici januára. Cesta, ako aj nová železničná stanica s možnosťou prestupu na MHD by mali stáť už v tomto roku. Práve popri tejto ceste bude trasovaná aj nová električka. Z obratiska na konci Dúbravky by trať podľa plánov mala pokračovať popod železnicu, kde nadviaže na novú vlakovú zastávku pod názvom Lamačská brána. V tomto mieste vznikne takzvaný terminál integrovan­ej osobnej dopravy.

 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia