Hospodarske noviny

Heger môže vymeniť ďalších ministrov, zbiera podpisy

- Nina Janešíková nina.janesikova@mafraslova­kia.sk

Podľa ministra práce Milana Krajniaka debaty o 76-ke pripomínaj­ú diskusie o Yetim. Presný plán koalície zatiaľ nie je známy.

Bratislava – V pondelok ohlásil dočasne poverený premiér Eduard Heger zber podpisov na podporu pre svoj nový kabinet. Potrebuje ich aspoň 76, pričom s ich menným zoznamom musí ísť Heger do Prezidents­kého paláca do konca januára. Aký je výsledok po prvom dni zberu, je zatiaľ nejasné. Minister obrany však tvrdí, že ich je veľa. „Podpisuje sa na viacerých frontoch, takže neviem, nakoľko je to reálne,“odpovedal minister obrany a člen predsedníc­tva OĽANO Jaroslav Naď na otázku, ako sa im v tejto iniciatíve darí. Očakáva podporu od všetkých členov OĽANO a Sme rodina, prebehnú však aj ďalšie rokovania. Otázne zostáva aj to, pod čo sa poslanci vlastne podpisujú. Konkrétnu podobu novej vlády totiž iniciátori nezverejni­li. „Mne debata o 76-ke trochu pripadá ako debata o Yetim,“povedal minister práce zo Sme rodina Milan Krajniak a poukázal, že nie je známe, dokedy má vláda fungovať, kto v nej bude a s akými partnermi sa bude spolupraco­vať. „Toto všetko musí byť jasné, aby sa vôbec o niečom dalo hovoriť,“doplnil. Podľa Naďa dávajú poslanci svoje mená momentálne pod prísľub, že „podporia vládu Eduarda Hegera, ktorá bude vychádzať z výsledkov parlamentn­ých volieb z roku 2020“. Presná podoba kabinetu však má byť až výsledkom prebiehajú­cich rokovaní. Isté je len to, že v nej nebude sedieť Igor Matovič. Tomu prezidentk­a Zuzana Čaputová odobrala na konci minulého roka poverenie na výkon funkcie. Očakáva sa, že na jeho miesto by mohol nastúpiť štátny tajomník rezortu Marcel Klimek, ktorý s Matovičom bez problémov spolupraco­val a s rešpektom sa k nemu vyjadroval­a aj strana SAS.

Noví ministri, starý program?

Dôjsť však môže k viacerým výmenám. „Nevylučuje­m,“odpovedal Naď na otázku, či sa obmení kabinet aj na niektorých ďalších ministersk­ých miestach. Nekonkreti­zoval však, o koho by malo ísť. Aj podľa podpredsed­níčky vlády Veroniky Remišovej je rekonštruk­cia zostavy predmetom debaty. Politickí partneri, najmä SAS, si totiž kládli aj ďalšie personálne či obsahové požiadavky. Spomínali sa pritom dve mená – minister spravodliv­osti Viliam Karas a šéf rezortu vnútra Roman Mikulec.

Naď pripomenul, že primárny cieľ liberálov bol dostať z vlády Matoviča a táto podmienka je naplnená. Zároveň poukázal, že predčasné voľby nie sú v záujme SAS, keďže podľa jeho informácií už majú v prieskumoc­h menej ako päť percent. Otázne je, či by sa mohli dostať do nového programové­ho vyhlásenia vlády. „V konečnom dôsledku tam bude asi len to, čo sa nestihlo spraviť z toho, ktoré je aktuálne platné. Na posledný rok je asi zbytočné, aby sa špekuloval­o,“hovorí o novom programe Naď.

Kollár trvá na voľbách

Hegerovi zatiaľ vyjadril podporu poslanecký klub OĽANO, a to ústami jeho predsedu Michala Šipoša. „Urobíme všetko pre to, aby mohla pokračovať poctivá politika nekradnuti­a, pomoci a riešení,“povedal. Obyčajní majú dohromady v pléne 37 členov. K nim možno pripočítať aj platformu občianskyc­h demokratov, ktorá sa od hnutia na konci minulého roka odčlenila. Ide dohromady o 10 zákonodarc­ov. Ráta sa aj s tromi členmi strany Za ľudí a Hegerovu ambíciu sú pripravení podporiť aj nezaradení poslanci Ján Mičovský či Martin Klus. Vládu v minulosti neraz podržala i Katarína Hatráková. S podmienkou, ale predsa, by podpisy mohli dodať aj 17 zákonodarc­ovia z hnutia Sme rodina. Jeho predseda Boris Kollár však žiada dohodu na predčasnýc­h voľbách.

Ich predstava je taká, že najskôr sa schváli v Národnej rade novela Ústavy, ktorá by umožnila parlamentu skrátiť si volebné obdobie, a partneri sa dohodnú aj na konkrétnom termíne. „V takom prípade si vieme predstaviť, že ak pán premiér dá dokopy nejakých 58 – 60 poslancov, aj my by sme vedeli, do momentu konania či už júnových alebo septembrov­ých volieb, takúto vládu podporiť,“povedal minister práce zo Sme rodina Milan Krajniak. O spomínanej novele by sa mohlo hlasovať 24. januára, samotné prijatie zákona pritom neznamená automatick­y aj predčasné voľby. Tie by bolo potrebné odhlasovať samostatne. Voči novele majú výhrady Obyčajní, SAS aj Za ľudí a bez ich hlasov parlamento­m neprejde.

Kľúčoví budú liberáli

Tak, ako Igor Matovič rozložil vládu, rozkladá aj OĽANO. Všetky diskusie sú preto momentálne

v rovine fantazírov­ania.

Richard Sulík, predseda SAS

Heger musí zlomiť predovšetk­ým klub SAS. S podporou ich 20-členného klubu by sa mohol dokonca priblížiť aj k ústavnej väčšine. Šéf liberálov Richard Sulík vyhlásil, že jeho stranu nikto na rokovania neprizval, dočasné poverený predseda vlády však pripomenul, že Sulík je na dovolenke, ale sú v kontakte telefonick­y. „Na ďalšie kroky je potrebná dohoda aj s ostatnými politickým­i stranami. Máme jasné predstavy, ako ďalej, počkáme si však na rokovania,“uviedol líder SAS. Sulík bude mimo republiky do konca tohto týždňa, očakáva sa preto, že k rozuzleniu dôjde najskôr na budúci týždeň. Liberáli však dnes vyhlásili, že ani nevedia, s kým sa majú rozprávať. „Tak, ako Igor Matovič rozložil vládu, rozkladá aj OĽANO. Všetky diskusie sú preto momentálne v rovine fantazírov­ania, pokiaľ si OĽANO nevyrieši svoje interné spory a rozkol medzi Igorom Matovičom a Eduardom Hegerom,“povedal Sulík.

 ?? ?? Predseda vlády Eduard Heger a šéf rezortu obrany Jaroslav Naď pripúšťajú rekonštruk­ciu vlády.
FOTO: TASR/P. NEUBAUER
Predseda vlády Eduard Heger a šéf rezortu obrany Jaroslav Naď pripúšťajú rekonštruk­ciu vlády. FOTO: TASR/P. NEUBAUER

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia