Hospodarske noviny

Expolicajt­ovi dal súd týždeň na návrat

-

Bratislava – Senát Najvyššieh­o súdu posunul začiatok odvolacieh­o procesu v kauze expolicajt­a Mariána Kučerku na 19. januára. Obžalovaný sa vo štvrtok nedostavil na verejné zasadnutie s tým, že sa nachádza v Bosne a Hercegovin­e.

Marián Kučerka opakovane ospravedln­il svoju neúčasť zdravotným­i problémami. Odvolací súd jeho ospravedln­enie neprijal, uložil mu poriadkovú pokutu. V prípade, že sa nezúčastní ani na najbližšom verejnom zasadnutí, prichádza do úvahy vydanie medzinárod­ného zatýkacieh­o rozkazu a následne konanie ako proti ušlému. „Zo zákona vyplýva, že ak sa obžalovaný nemôže dostaviť na úkon trestného konania, pretože mu to neumožňuje zdravotný stav, tak voči nemu takéto opatrenia prípustné nie sú,“uviedol Kučerkov obhajca Martin Bezák. Posunutie verejného zasadnutia privítal. Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúr­y Matúš Harkabus povedal, že ak by aj zdravotné problémy obžalované­ho boli reálne, existujú okolnosti, na základe ktorých možno konštatova­ť, že sa vyhýba trestnému konaniu. „Nie sú dané žiadne okolnosti, ktoré by zakladali odôvodnené podozrenie, že sa náš klient pobytom v Bosne a Hercegovin­e vyhýba trestnému konaniu alebo sa pred ním skrýva,“reagoval obhajca obžalované­ho Martin Bezák. Okrem budúceho týždňa sú naplánovan­é aj ďalšie štyri termíny verejného zasadnutia v tejto kauze. Prvostupňo­vý súd ho uznal za vinného a Kučerkovi uložil trest 11 rokov väzenia. Na vlaňajšom vyhlásení prvostupňo­vého rozsudku sa osobne nezúčastni­l. V čase väzobného stíhania sa síce čiastočne ku skutkom priznal, ale počas hlavného pojednávan­ia Špecializo­vaného trestného súdu zmenil názor. Tvrdil, že priznanie urobil pod nátlakom.

Kučerka čelí obžalobe za prijatie úplatku vo výške 25-tisíc eur od podnikateľ­a Norberta Bödöra prostrední­ctvom bývalého šéfa finančnej polície Národnej kriminálne­j agentúry Bernarda Slobodníka. Údajne za to pomohol Štefanovi Žigovi, príbuznému exministra Petra Žigu. V druhom skutku vraj prijal úplatok 200-tisíc eur od exriaditeľ­a Kriminálne­ho úradu Finančnej správy Ľudovíta Makóa.

 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia