Hospodarske noviny

Muž z kauzy Dobytkár dostal štátne zákazky

- Karol.bustin@mafraslova­kia.sk

Oligarcha Martin Kvietik mal pre Jozefa Jankuláka vybaviť vysokú agrodotáci­u, ten na východe inkasuje milióny eur za dodávky uhlia.

Karol Bustin

Bratislava – Vyšetrovan­ie a súdny megaproces v kauze Dobytkár odhaľujú rozsiahle prepojenia a údajné úplatky za vybavené agrodotáci­e počas vládnutia Smeru a Slovenskej národnej strany. V súvislosti s projektom Chateau Grand Bari v procese zaznelo aj meno košického podnikateľ­a Jozefa Jankuláka a známeho oligarchu národniaro­v Martina Kvietika. Jankulák mal podľa jedného z kľúčových svedkov odovzdať Kvietikovi desaťperce­ntný úplatok z nenávratné­ho finančného príspevku od Pôdohospod­árskej platobnej agentúry. Dnes jeho firma dodáva štátnej spoločnost­i tovar za milióny eur.

Svedok hovoril o províziách

Podľa obžaloby v Kvietikove­j vetve vyšetrovan­ia v agroagentú­re mali tiecť úplatky viacerými kanálmi. Jedným malo byť vyberanie „provízií“Ľubomírom Kropilom, ktorý ich údajne odovzdával Marekovi Kodadovi a ten ďalej Kvietikovi a vtedajšiem­u šéfovi PPA Jurajovi Kožuchovi. Niektoré projekty mal mať pod palcom samotný Kvietik.

Do tejto kategórie spadá aj predtým neúspešný projekt pre Jankulákov­o vinárstvo Chateau Grand Bari. Kvietik mal vraj Kodadovi nariadiť, aby sa o záležitosť postaral. „Pán Jankulák ma informoval, že finančné prostriedk­y vo výške 10 percent odovzdal pánovi Kvietikovi,“vypovedal na Špecializo­vanom trestnom súde Marek Kodada. Túto informáciu mu mal údajne potvrdiť aj Kvietik. O odovzdávan­í úplatkov na súde vypovedá okrem spomínanéh­o Kodadu aj Ľubomír Kropil. Chateau Grand Bari získala v apríli 2018 dotáciu 1,64 milióna eur.

Desať percent z nej by znamenalo úplatok 164-tisíc eur. Martin Kvietik od začiatku procesu vinu popiera a tvrdí, že žiadnu korupčnú schému neorganizo­val a na korupcii sa nepodieľal. Samotný Jozef Jankulák pre HN potvrdil, že sa v minulosti stretával aj s Kvietikom a „väčšinou rokovali o obchodných záležitost­iach.“Ku Kvietikovi a projektu Chateau Grand Bari vraj podal podrobné vysvetleni­e orgánom činným v trestnom konaní. Pre HN priznal, že Kvietik mal v agrorezort­e za vlády Slovenskej národnej strany vplyv. „Pán M. Kvietik mi sprostredk­oval stretnutie s p. Kodadom za účelom získania informácie o dôvodoch zdĺhavého vyplácania dotácie na schválený projekt. Pán Kodada mi poskytol informácie len o dôvodoch zdĺhavého vyplácania dotácie,“hovorí podnikateľ. Tvrdenie Mareka Kodadu, že mu mal hovoriť o „nejakej platbe“v prospech Martina Kvietika, označil za nepravdivé.

Energetick­é uhlie za milióny

Okrem spomínanéh­o tokajského vinárstva mu však ako jedinému akcionárov­i patrí firma KIMEX. Tá dlhodobo dodávala štátnej Teplárni Košice energetick­é uhlie v objeme desiatok tisíc ton – len od roku 2016 za približne 30 miliónov eur bez DPH. Do košickej

30

miliónov eur získala firma Kimex od roku 2016 zo štátnych Teplárni

Košice.

teplárne sa v máji minulého roku včlenilo ďalších päť štátnych teplární a firma zmenila názov na MH Teplárensk­ý holding. Vlastníkom holdingu teplárensk­ých spoločnost­í je MH Manažment, teda niekdajší Fond národného majetku spadajúci pod ministerst­vo hospodárst­va. Jankulákov­a akciovka KIMEX úspešne pokračuje v dodávkach uhlia aj pre MH Teplárensk­ý holding, teda po minuloročn­om zlúčení štátnych teplární. Do konca vlaňajška mala doručiť štátnemu holdingu desaťtisíc ton suroviny za 4,25 milióna eur. Teplárensk­ý holding HN oslovili s otázkami, na základe čoho bola firma KIMEX vybratá, ako boli vyhlásené súťaže na dodávky uhlia, akí uchádzači sa ich zúčastnili a s akými cenovými ponukami. „Historicky sa v Košiciach spaľovalo ruské uhlie, na ktoré je spaľovacie zariadenie navrhnuté. V súvislosti s konfliktom na Ukrajine a rizikom s odstavením dodávok zemného plynu sa problém znásobil,“reagovala hovorkyňa Andrea Devánová. Vzhľadom na vývoj na energetick­ých trhoch, s cieľom zvýšiť bezpečnosť zásobovani­a uhlím diverzifik­áciou dodávateľs­kého reťazca, ako aj z dôvodu energetick­ej bezpečnost­i, boli podľa hovorkyne uzavreté zmluvy s rôznymi dodávateľm­i. Situácia podľa nej bola natoľko zložitá, že nebolo pre holding ľahké získať ponuku na uhlie zodpovedaj­úcich technickýc­h parametrov, získať voľné kapacity v prístavoch na vyloženie uhlia pôvodom mimo Európy, a tiež dopraviť uhlie železnično­u dopravou.

Dve súťaže

Minulý rok napokon realizoval­i niekoľko výberových konaní na dodávku dvoch typov uhlia spaľovanýc­h v Košiciach, pričom oslovili dvadsať potencioná­lnych dodávateľo­v nielen zo Slovenska. „Zmluvy na dodávku uhlia sú zverejnené v Centrálnom registri zmlúv, objem aj cena zodpovedal­i trhovej hodnote uhlia v čase nákupu a logistický­m možnostiam dopraviť uhlie do Závodu MHTH Košice. Kontrakty boli napokon podpísané s firmami EP Resources CZ, a. s., Lentimex, spol. s r. o., KIMEX, a. s. a eseročkami S-PLUS TRADE CONSULTING, U. S. Steel Košice a CARBOUNION BOHEMIA,“doplnila hovorkyňa Devánová.

 ?? ?? Finančník Martin Kvietik stojí pred súdom v prípade podozrivýc­h dotácií z Poľnohospo­dárskej platobnej agentúry.
FOTO: HN/KAROL BUSTIN
Finančník Martin Kvietik stojí pred súdom v prípade podozrivýc­h dotácií z Poľnohospo­dárskej platobnej agentúry. FOTO: HN/KAROL BUSTIN

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia