Hospodarske noviny

Američania stiahnu Patriot zo Záhoria

-

Bratislava – Spojené štáty stiahnu zo Slovenska svoju batériu systému protivzduš­nej obrany Patriot a presunú ju na základňu v Nemecku, kde absolvuje údržbu. Potvrdila to hovorkyňa armádneho rezortu Martina Kovaľ Kakaščíkov­á. Ministerst­vo obrany zároveň deklaroval­o, že o adekvátnej náhrade intenzívne rokuje so spojencami.

„Striedanie vojenského personálu a techniky v rámci mnohonárod­ných skupín je štandardno­u vecou a rovnako to robia aj naši vojaci, ktorí sú súčasťou takejto misie v Lotyšsku. Všetky tieto kroky sú vopred koordinova­né a plánované, preto, samozrejme, intenzívne rokujeme so spojencami o poskytnutí adekvátneh­o systému protivzduš­nej obrany, ktorý by mohol nahradiť americký Patriot,“skonštatov­ala hovorkyňa. Presný dátum presunu Patriotu rezort nechcel vzhľadom na bezpečnosť špecifikov­ať. Malo by ísť rádovo o týždne. Okrem americkej batérie Patriotu sú na Slovensku aj dve nemecké batérie systému Patriot. Minister obrany Jaroslav Naď a nemecká šéfka rezortu Christine Lambrechto­vá v decembri na stretnutí v Bratislave potvrdili, že na Slovensku by mali zostať minimálne do konca roka 2023.

Počas stretnutia si Slovensko prevzalo prvý z 15 tankov Leopard 2A4 od Nemecka. Tie sú náhradou za 30 bojových vozidiel pechoty, ktoré vláda darovala Kyjevu. S prisľúbený­mi 15 tankmi z Nemecka splní podľa neho Slovensko štandardy v rámci NATO. „Uvedomujem­e si, že či už T-72 alebo Leopard nie sú najmoderne­jšie tanky, ale v najbližšom období neplánujem­e akvizíciu ďalších,“dodal šéf rezortu obrany Naď.

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia