Hospodarske noviny

Rozdelenie nemocníc pobúrilo v regiónoch

- Juraj.bury@mafraslova­kia.sk

Niektorí poslanci parlamentu potvrdili, že chcú, aby ministerst­vo prekreslil­o mapu pri reforme. Obavy majú na Liptove aj v Trenčíne.

Juraj Búry

Bratislava – Rozdelenie nemocníc do rôznych stupňov kvality, ako to koncom roka predstavil­o ministerst­vo zdravotníc­tva, vzbudzuje obavy. Poslanci parlamentu, ktorí zastupujú aj samosprávy, avizujú, že budú žiadať úpravy. Rezort pod vedením ministra Vladimíra Lengvarské­ho v decembri totiž určil päť levelov, ako sa zmení zdravotníc­tvo na Slovensku, a rozdelil nemocnice do piatich kategórií. Najviac a najodborne­jšie služby pre pacientov poskytnú tie v piatej úrovni, najmenej zariadenia v prvej, pričom špičkové centrá by po novom mali byť iba v Bratislave. O stupeň nižšie budú v Košiciach a Banskej Bystrici. Ďalšie nemocnice, ktoré sa nachádzajú v krajských mestách, by mali prejsť do tretej úrovne a regionálne zas na druhú a prvú. Takáto novinka však vzbudila vlnu nevôle.

Kľúčové ostanú ambulancie

„Nesúhlasím­e so zaradením nemocníc v Myjave a Partizánsk­om do prvej úrovne,“hnevá sa Jaroslav Baška zo Smeru, ktorý je aj županom v Trenčiansk­om kraji. Baška plánuje v mene kraja žiadať o to, aby ich preradili do vyšších levelov. „Rozsahom poskytovan­ej ústavnej zdravotnej starostliv­osti a komplexnos­ťou sa výrazne odlišujú od ‚menších nemocníc‘, ako sú zariadenia v Ilave alebo v Handlovej a podobné, preto nemôžeme súhlasiť s tým, aby boli v rovnakej kategórii,“dodáva. Obavy vzbudzuje aj súčasný stav ambulancií, ktoré po stratifiká­cii budú mať väčšiu zodpovedno­sť. „V súčasnosti prejde mnoho pacientov do nemocnice, hoci by nemuseli. Na ambulancie sa však pri financovan­í zabúda, vláda to nechala na poisťovne. Naposledy vo víkendovýc­h diskusných reláciách zavádzala vicepremié­rka Veronika Remišová, ktorá tvrdila, že na ambulancie sú v rozpočte zvýšené prostriedk­y a zvýšená platba za poistencov štátu, čo celkom nesedí s realitou,“kritizoval poslanec Miroslav Kollár, ktorý v Národnej rade pôsobí ako nezaradený. Do vlaňajšieh­o októbra pôsobil dve volebné obdobia ako primátor Hlohovca.

Slabá dostupnosť

Podpredsed­níčka vlády Remišová totiž v nedeľnej diskusii televízie Markíza Na telo obhajovala reformu tým, že poisťovne majú dosť peňazí na financovan­ie ambulancií. „Zvýšili sme rozpočet na zdravotníc­tvo, zvýšili sme platbu za poistencov od štátu. Za zvyšok sú zodpovedné poisťovne,“zneli Remišovej slová. V skutočnost­i však vláda už vlani musela pre zle nastavený rozpočet dofinancov­ať zdravotné poisťovne. Podľa Kollára už teraz ambulancie nezvládajú poskytovať dostatočnú starostliv­osť pacientom. Ak príde k ďalším škrtom, ambulantná starostliv­osť bude preťažená. Kollár pritom pred dvomi rokmi ako poslanec parlamentu podporil reformu, keď hlasoval za jej zákony.

Prečo teraz zmenil názor, však nevysvetli­l. Na Slovensku sa nachádza vyše 14-tisíc ambulancií rôznej špecializá­cie, kde podľa posledných dát z Národného centra zdravotníc­kych informácií pôsobí takmer 58 percent všetkých lekárov. Na 100-tisíc obyvateľov tak pripadá 40 ambulantný­ch lekárov pre dospelých, pri deťoch a doraste je to 85 lekárov na 100-tisíc obyvateľov. Neistota, ale tiež hnev panujú na severe krajiny. V Liptovskom Mikuláši kompetentn­í upozorňujú, že problémom reformy môže byť aj stav a počet lôžok. Zariadenia z prvej kategórie budú určené hlavne na účely doliečovac­ie a rehabilita­čné. Akútnu medicínu budú praktizova­ť iba v centrách, ktoré sa dostanú na vyššie úrovne rebríčka. „Pacienti, ktorí našli útočisko v liptovskej nemocnici, budú musieť ísť do Ružomberka alebo Popradu,“nesúhlasí so zmenami primátor Ján Blcháč, ktorý je zároveň aj člen krajského parlamentu v žilinskej župe a do Národnej rady bol zvolený naposledy za Smer.

Najväčší zamestnáva­teľ

Aktuálne nastavenú reformu vníma ako škodlivú pre región. „V Liptovskom Mikuláši síce nemocnica zostane, ale iba menom. Budú v nej dožívať len starí ľudia a mladí ležať po operácii. Je nezmyslom, aby sme tu nemohli či nevedeli operovať slepé črevo či zvládnuť infarkt. A to najmä v takejto turisticky zaťaženej oblasti,“dodáva. Stratifiká­ciu považuje za politické rozhodnuti­e. „Toto si vymysleli analytici v Bratislave, ktorí nevedia, ako to v regiónoch funguje,“presviedča Blcháč. Zariadenie patrí medzi najväčších zamestnáva­teľov v meste a dava prácu viac ako 600 ľuďom. Ročne sa tam vykoná vyše tisíc operácií a 650 pôrodov. Časť z lekárov už avizovala odchod, ak k reforme príde. Naopak, Matej Mišík, šéf Inštitútu zdravotníc­kych analýz pod ministerst­vom zdravotníc­tva, má opačný názor. „Za ostatné roky vidíme, ako sa zatvárajú oddelenia. Živelná zmena prebieha, my tomu chceme dať mantinely a istotu, že to postupuje systémovo,“argumentov­al v nedávnom rozhovore pre HN. K reforme sa Slovensko zaviazalo v pláne obnovy.

Proti sú aj odbory

Výhodou nového nastavenia pre Mišíka je, že štát takýmto krokom poskytne ľuďom istoty, aby poznali termíny, a vedeli, koľko budú maximálne čakať na výkon. Kritiku z regiónov na ministerst­ve vraj počujú a pripustil, že v najbližšíc­h troch mesiacoch môže prísť pri jednotlivý­ch kategóriác­h k zmenám. Okrem politikov neskrýva obavy ani šéf Lekárskeho odborového združenia Peter Visolajský, ktorý stál minulý rok v čele protestnéh­o hnutia za lepšie podmienky v zdravotníc­tve. „Táto reforma neprinesie zlepšenie zdravotnej starostliv­osti, lebo nerieši základné problémy,“myslí si a poukazuje na spomínaný ambulantný sektor. „Funguje veľmi slabo, na čo nás už upozorňova­la aj Európska komisia,“pripomína Visolajský. Nie všade však panuje voči rozdeleniu nevôľa. Napríklad v Piešťanoch či Trnave so zmenami súhlasia. „V praxi to znamená, že ostávame spádovou nemocnicou pre kraj s takmer 600-tisíc obyvateľmi,“potvrdil hovorca trnavskej Fakultnej nemocnice Matej Martovič.

 ?? ?? Minister zdravotníc­tva Vladimír Lengvarský prekvapil predstaven­ím novej mapy zdravotníc­kych zariadení.
FOTO: TASR/J. NOVÁK
Minister zdravotníc­tva Vladimír Lengvarský prekvapil predstaven­ím novej mapy zdravotníc­kych zariadení. FOTO: TASR/J. NOVÁK

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia