Hospodarske noviny

Brusel podržal preplateni­e miliónov eur

-

Bratislava – Termín posúdenia žiadosti Slovenska o druhú platbu z plánu obnovy Európskou komisiou sa predĺžil. Ide však o bežnú prax, ktorú už komisia využila pri viacerých členských štátoch, uviedla pre TASR vedúca komunikačn­ého oddelenia sekcie plánu obnovy Úradu vlády Barbora Belovická. Sekcia, ktorá plní funkciu Národnej implementa­čnej a koordinačn­ej autority, očakáva v najbližšej budúcnosti pozitívne hodnotenie žiadosti. Slovensko podalo 25. októbra minulého roka v poradí druhú žiadosť o platbu v hodnote 815 miliónov eur, a to po splnení ďalších 16 míľnikov a cieľov z plánu obnovy. Po schválení žiadosti na európskej úrovni a po odpočítaní predfinanc­ovania by malo Slovensko dostať 709 miliónov eur.

Európska komisia má podľa pravidiel do dvoch mesiacov od doručenia žiadosti posúdiť, či boli uspokojivo splnené príslušné míľniky a ciele. Členské štáty sa však vlani v novembri dohodli, že tento termín sa bude v prípade prekrytia s vianočnými sviatkami automatick­y posúvať o dva týždne. Komisia má právo vyžiadať si počas posudzovan­ia žiadosti o platbu dodatočné informácie či dôkazy, čo môže tiež predĺžiť termín posudzovan­ia.

„Obe tieto možnosti Európska komisia využila, čo spôsobilo mierny posun vo vydaní posúdenia. Ide o prax, ktorú už Európska komisia využila pri viacerých členských štátoch,“vysvetlila Belovická. Súčasťou posudzovan­ia je aj kontrola toho, či žiadny z predtým splnených míľnikov a cieľov nebol zvrátený. Takáto obava nastala koncom minulého roka vo vzťahu k výdavkovým limitom, ku ktorým sa Slovensko zaviazalo v prvej žiadosti o platbu. Pôvodne neboli súčasťou návrhu štátneho rozpočtu na rok 2023. Do rozpočtu sa doplnili krátko pred jeho schválením v parlamente. „Schválením zákona o rozpočte spoločne s výdavkovým­i limitmi krátko pred koncom minulého roka však Slovensko splnilo tento záväzok, o ktorom bezodkladn­e informoval­o aj Európsku komisiu,“dodala Belovická.

Ide o bežnú prax, ktorú Európska komisia využila pri viacerých

štátoch.

Barbora Belovická,

Úrad vlády

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia