Hospodarske noviny

Poplatková dilema

-

Keď koncom roka nemocniční lekári vyvinuli tlak na vládu a „vyhrozili si“vyššie platy a lepšie podmienky, kabinet zahral hru s nulovým súčtom. Výsledkom bolo, že o čo viac dostali nemocniční, o to menej ambulantní. Tí ukrátení jasne povedali, že buď zatvoria ordinácie, alebo začnú vyberať poplatky. Jednoduchš­ia a časovo náročnejši­a je druhá možnosť: vytlačiť oznam so sumou a nalepiť na dvere. Verejnosť aj vládu to prekvapilo.

Ambulancie pritom nechcú nadštandar­d. Na úvod (roka) by im stačilo, aby mali z čoho platiť náklady súvisiace s ich prácou. Výdavky na energie a materiál narástli za zvládnuteľ­nú hranicu. Samozrejme, že v tejto situácii sa stretáva etický aj materiálny prvok. Nezaplaten­ie poplatku na jednej strane nemôže znamenať odmietnuti­e pacienta, na druhej jeho uhradenie prispeje k tomu, aby sa chorý mohol nabudúce k „svojmu“doktorovi vrátiť. Celá táto dilema by sa mala systémovo vyriešiť pomocou „cenníka“s jasnými pravidlami. Voľakedy legálne poplatky sa dávnejšie zrušili a presunuli sa do obskúrnej zóny, kde sa skryli za rôzne služby. Systémové riešenia však nie sú vizitkou tejto vlády, a aj preto odchádzajú­ci minister zdravotníc­tva Vladimír Lengvarský momentálne na hasenie problémov „hľadá zdroje“.

Ambulancie sú kvapkou v oceáne problémov slovenskéh­o zdravotníc­tva: prestarnut­í alebo chýbajúci doktori a sestry, spochybňov­aná reforma nemocníc, odchod pracovnej sily do zahraničia, rast odvrátiteľ­ných úmrtí alebo priveľa obetí pandémie. Ak nám niekto na Nový rok prial veľa zdravia, vedzme, že viac nám už ani želať nemohol.

 ?? ?? Ivan Szabó
Ivan Szabó

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia