Hospodarske noviny

Dolárový kríž smrti

-

Po viac ako dva a pol roku čelí dolár trhovému signálu menom „kríž smrti“. Jeho indexovaný kurz oproti košu mien dosiahol vrchol koncom septembra minulého roka, keď vystúpil na najvyššiu úroveň za posledné dve desaťročia. No teraz čelí prekliatiu a éra dolára môže rýchlo upadnúť do zabudnutia.

Kríž smrti nastane vtedy, keď sa 50-dňový kĺzavý priemer ceny menového páru dostane pod jeho 200-dňový kĺzavý priemer. Aj keď sa to historicky nie vždy potvrdilo, technickí analytici sú presvedčen­í, že kríž smrti je neklamným znakom trvalejšie­ho poklesu daného aktíva. Hoci je toto prekríženi­e grafickou realitou od polovice decembra, s nedávnym poklesom dolára na najnižšiu úroveň od júna minulého roka sa nožnice roztvárajú. Oslabenie dolára je výsledkom viacerých faktorov, najmä však nečakane razantným odhodlaním ECB zvyšovať úrokové sadzby.

Tým sa ECB úrokovo čoskoro priblíži Fedu a vymaže úrokový diferenciá­l zo zoznamu dolárových výhod. Taktiež pokles cien energií je dôležitý, lebo pomáha tlmiť inflačné tlaky a zmierňuje výmenné relácie v eurozóne. To znamená, že do krajín eurozóny sa môže razom dovoliť doviezť viac tovaru výmenou za jednotku exportu. Po tom, čo euro minulý rok kleslo oproti doláru pod paritu prvýkrát od roku 2001, podporuje zmiernenie inflácie v Európe aj v Amerike vidinu, že by sa mohlo vrátiť späť na silnejšie úrovne. Hoci nie je pravdou, že pokles cien energií natrvalo vrátil ekonomiku eurozóny do normálu, trh určite neverí ani príbehu Fedu o dlhodobom udržiavaní úrokových sadzieb na päťpercent­nej úrovni. A z toho profitujú ostatné meny, nie dolár.

 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia