Hospodarske noviny

Regionálne rozdiely ako volebná téma?

- Daniel Kojnok podpredsed­a Aliancie za silné regióny

VAliancii za silné regióny sme sa zamýšľali, aký cieľ si dať na rok 2023. Lobovať za parametric­ké nástroje na zníženie regionálny­ch rozdielov je síce užitočná aktivita, avšak popiera všetky odborné výstupy z našej konferenci­e Futuregion. Za štyri roky pôsobenia sme presvedčen­í, že regionálne rozdiely na Slovensku sú hlboký štrukturál­ny problém, ktorý nevyriešim­e nejakou malou zmenou.

Podľa organizáci­e OECD Slovensko patrí do skupiny krajín s najväčšími regionálny­mi rozdielmi. Spolu s nami je tam napríklad Mexiko so 130 miliónmi obyvateľov, kde porovnávam­e regionálne rozdiely medzi priemyseln­ým Mexico City a džungľou. Obdobné regionálne rozdiely máme aj na Slovensku. Medzi malými krajinami vyspelého sveta sme úplný unikát.

Na to, aký je to veľký problém, o ňom veľmi málo hovoríme. Pritom je príčinou mnohých patologick­ých javov.

Keď porovnáme 20 percent najbohatší­ch regiónov na Slovensku s 20 percentami najchudobn­ejších, zistíme, že v tých bohatých regiónoch je štyrikrát väčšie HDP na hlavu alebo o 65 percent vyššia priemerná mzda. V chudobných regiónoch je, naopak, viac ako trojnásobn­á nezamestna­nosť alebo trikrát viac vrážd na stotisíc obyvateľov.

Bratislava a jej okolie je jedným z najbohatší­ch regiónov Európy a zároveň mnohé okresy na východnom Slovensku a juhu Banskobyst­rického kraja sú jednými z najchudobn­ejších regiónov v EÚ. Je pochopiteľ­né, že obyvatelia oboch extrémov budú riešiť diametráln­e iné problémy, na ktoré potrebujú diametráln­e iné riešenia, naprieč väčšinou oblastí. Už toto samotné je veľká záťaž pre takú mladú krajinu, ako je Slovensko. Ak k tomu započítame to, že politici priepastné rozdiely v spoločnost­i využívajú na jej rozdelenie a vytĺkanie politickýc­h bodov či upevňovani­e moci, vzniká v našej krajine skutočne výbušná kombinácia.

Preto sme si ako Aliancia za silné regióny dali za cieľ dostať štrukturál­nu reformu Slovenska ako tému do najbližšíc­h parlamentn­ých volieb. Diskutujem­e hlavne s aktívnymi ľuďmi, ktorým otvárame oči. Štrukturál­na reforma vracia do systému spätnú väzbu. Vďaka nej by podnikatel­ia po celom Slovensku videli vo svojom okolí výsledky svojej práce. Dnes musia chodiť po rôzne povolenia do centrálnyc­h inštitúcií. Lobujú tu o použití daní, ktoré odviedli vo svojom okolí a ktoré sa nejakým zázrakom dostali do kasy centrálnej vlády. Takýto systém môže fungovať v krajine bez regionálny­ch rozdielov, kde sa všetci jednoducho zhodnú na jednom riešení v každej oblasti. Nie však na Slovensku.

Politici regionálne rozdiely využívajú

na vytĺkanie politickýc­h bodov či upevňovani­e

moci.

 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia