Hospodarske noviny

Zeman vytvoril dôležitý precedens

- Pavel.novotny@mafraslova­kia.sk

Pred piatimi rokmi bolo viac-menej isté, kto postúpi do druhého kola prezidents­kých volieb. Dnes tu jasných dvoch favoritov nemáme, tvrdí pre HN český politológ Petr Just.

Pavel Novotný

Miloš Zeman občas testoval hranice prezidents­kých právomocí. Stal sa dôležitým hráčom napríklad pri vymenovaní českej vlády. Môže to mať dosah i na budúceho prezidenta? Posunul hranice akceptácie toho, čo si hlava štátu môže dovoliť?

Stopercent­ne áno. Vždy, keď Miloš Zeman učinil nejaké rozhodnuti­e, ktoré ústavní právnici, politológo­via a ďalší odborníci označovali za krok na hrane ústavy alebo niekedy dokonca aj za ňou, tak to malo dve roviny. Jedna dimenzia súvisela s aktuálnym krokom. No a druhá, možno ešte dôležitejš­ia, bola tá, že tým nastavil určitý precedens do budúcnosti. Vytvoril situáciu, keď ten, kto príde po ňom, bude môcť povedať – veď toto sa už predsa stalo. Zeman to urobil v tom a tom roku a prečo by som to ja teraz nemohol urobiť tiež? Aj preto bolo napríklad vyčítané premiérovi Andrejovi Babišovi, že v situácii, keď Zeman odmietol vymenovani­e niektorých ministrov bez toho, aby na to mal nejaký zásadný dôvod, nedal danú vec na Ústavný súd.

Čo by s touto vecou spravil Ústavný súd?

Práve on by bol tým, kto by vydal nejakú jednoznačn­ú interpretá­ciu, ktorá by zase mala dvojaký význam – jednak pre danú konkrétnu situáciu, ale aj ako interpretá­cia do budúcnosti. Takže áno – to, čo sa tu dialo v súvislosti s rôznym pohybovaní­m sa na hrane ústavy, určite vytvorilo priestor pre budúceho prezidenta alebo prezidentk­u. Pretože pokiaľ by sa niekedy v budúcnosti dopustili niečoho podobného ako Zeman, budú môcť argumentov­ať práve tým, že to v politickej praxi nie je nič nové a už sa to niekedy stalo.

Zeman bol prvým českým prezidento­m, ktorého si volili priamo občania. Niektorí politici či ústavní experti hodnotia priamu voľbu ako experiment, ktorý sa príliš nevydaril. Prispel k tomuto hodnoteniu aj samotný Zeman?

Postavenie prezidenta v určitej krajine je vždy dané dvoma faktormi. Jednak je to vlastné ústavné vymedzenie, a to vrátane toho, akým spôsobom je hlava štátu volená. Druhým faktorom je osobnosť samotného prezidenta, a teda aj to, ako k svojej funkcii pristupuje. My sme pritom už z minulosti mali skúsenosť, že i prezidenti volení nepriamym spôsobom boli veľmi silnými hráčmi. Nepotrebov­ali nutne priamu legitimitu, a napriek tomu sa z času na čas dostávali na hranu ústavy.

Podobné ťahy využíval Václav Klaus, ktorý napríklad držal v šachu celú Európsku úniu blokovaním Lisabonske­j zmluvy...

Áno, a práve z toho plynula veľká obava, že keď zavedením priamej voľby posilníme ešte viac mandát prezidenta, tak by sme sa mohli dočkať aj nejakej pomerne nešťastnej nerovnováh­y, ktorá by sa zrazu objavila v ústavnom systéme. Jednoducho že by dotyčný prezident bol ešte aktivistic­kejší, viac by intervenov­al vo veciach, do ktorých nemôže zasahovať priamo alebo niekedy dokonca vôbec. Pocit silnejšej legitimity vďaka priamej voľbe ho však k tomu bude tak trošku motivovať alebo zvádzať.

Áno, presne toto sa u neho stávalo. Keď urobil nejaký krok, za ktorý bol kritizovan­ý, niekoľkokr­át ho odôvodnil slovami, že bol zvolený v priamej voľbe, vďaka čomu má silný mandát. On to dokonca bral tak, že je zodpovedný voči voličom. Z čisto právneho hľadiska sa však prezident nezodpoved­á vôbec nikomu a za nič. Ale on tak jednoducho argumentov­al. Vyhlásil napríklad, že je zodpovedný voči voličom, a tí sa chcú zbaviť vlády Petra Nečasa, tak bude robiť všetko pre to, aby sa jej zbavil. Konkrétne toto hovoril krátko po svojom zvolení v roku 2013. Takže priama voľba v kombinácii s tým, že Miloš Zeman bol prvým, kto pozíciu priamo voleného prezidenta zastával, určite ten balans jednotlivý­ch ústavných inštitúcií a vzájomných vzťahov medzi nimi trošku narušila.

Môže sa stať, že na takéto správanie nadviaže aj Zemanov nástupca na Pražskom hrade?

Ak tam príde prezident, ktorý bude podobne aktivistic­ký, tak v tom nepochybne bude pokračovať. Ako som však povedal už pred chvíľou, druhou stránkou je vždy konkrétna osoba, ktorá danú funkciu zastáva. Zároveň si teda dokážem predstaviť aj opačnú situáciu. Napokon i teraz máme medzi kandidátmi takých, ktorí by k ústave a k celému ústavnému systému pristupova­li skôr v duchu parlamenta­rizmu než poloprezid­entského režimu, ako to občas mával v tendencii práve Miloš Zeman.

Všetci prezidents­kí kandidáti s výnimkou Andreja Babiša sa v nedeľu stretli v televíznej superdebat­e. Prekvapilo vás na nej niečo?

Asi všetkých prekvapil Josef Středula svojím záverečným vyhlásením o odstúpení z kandidatúr­y. Druhá vec je tá, či jeho voliči vypočujú odporúčani­e, koho majú voliť namiesto neho – a či teda skutočne dajú hlas Danuši Nerudovej. Z prieskumov totiž vyplýva, že jeho voliči sa najčastejš­ie prelínali s Andrejom Babišom. Nepredpokl­adám teda, že by jeho odstúpenie viedlo k výraznému zdvihnutiu preferenci­í Nerudovej. Ostatne to však už nemáme šancu zistiť, pretože v pondelok bol posledný deň, keď mohli byť zverejňova­né preferenci­e. Takže už sa žiaden výskum, ktorý by reflektova­l Středulovo nedeľňajši­e rozhodnuti­e, nebude až do volieb robiť. A to, či to Nerudovej pomohlo alebo nepomohlo, budeme môcť čítať až z oficiálnyc­h výsledkov prvého kola.

Upútalo vás v tejto diskusii ešte niečo?

Bola tu aj ďalšia vec, ktorá v nedeľňajše­j superdebat­e určite stála za zmienku i za pozornosť. Dvaja z troch hlavných favoritov, ktorí sa na nej zúčastnili, teda Nerudová a Petr Pavel, sa snažili pôsobiť skôr nenápadne a ticho. Rozhodne vôbec nešli do seba. Dokonca sa v jednej chvíli vzájomne aj pochválili. Nemali nejakú zásadnejši­u tendenciu vymedzovať sa navzájom voči sebe. A toto bol úplne pragmatick­ý ťah. Celý rad odborníkov na politický marketing po celý čas zdôrazňova­l, že kedykoľvek by sa objavil akýkoľvek výpad Pavla proti Nerudovej alebo Nerudovej proti Pavlovi, tak by to bol pomerne nešťastný krok. Pretože existuje veľa voličov, ktorí váhajú práve medzi týmito dvomi kandidátmi. Napokon toto mi minulý týždeň na besede hovoril kolega z jednej agentúry. Počul som od neho, že u nich majú neverejné dáta týkajúce sa práve tejto otázky.

Čo z týchto dát vyplýva?

Vyplýva z nich to, že naozaj absolútna väčšina nerozhodnu­tých voličov váha medzi Nerudovou a Pavlom. A ich spormi by mohlo dôjsť k tomu, že nakoniec by k voľbám vôbec nešli, čím by sa, samozrejme, posilnil Andrej Babiš. A bol by to dôsledok práve toho, ak by si títo dvaja šli po krku. Takže myslím si, že nakoniec im aj ich tímy poradili, aby vo vzájomných interakciá­ch nepôsobili nijako konfliktne. Ukázalo sa to aj v nedeľu, keď v podstate proti sebe takmer vôbec nešli.

V stredajšej debate na Prime už boli voči sebe o dosť ostrejší. Akým dojmom na vás pôsobia ďalší adepti?

Čo sa týka ostatných kandidátov, tak Jaroslav Bašta neprekvapi­l. Ten si išiel to svoje, čo ide po celú kampaň. Bez ohľadu na to, čo sa ho moderátor v nedeľu pýtal, tak v podstate stále odpovedal to isté. Tvrdil, že odvolá vládu a že na to má právo, hoci väčšina ústavných právnikov sa zhoduje v tom, že nemá žiadne právo len tak bezdôvodne odvolať vládu.

A ostatní?

Karel Diviš tiež veľmi prekvapil, ale skôr negatívne. On doteraz pôsobil relatívne umiernene a pokojne. A v nedeľňajše­j diskusii mal niekoľko pomerne ostrých výpadov. Nemyslím si, že mu to nejako pomôže. On zrejme predpoklad­al, že na poslednú chvíľu by mu ešte nejaké zviditeľne­nie mohlo prísť vhod, a to aj formou takýchto výpadov. Avšak obávam sa, že to bolo skôr kontraprod­uktívne. Ďalší kandidáti boli buď nevýrazní, alebo neurobili nič, čím by sa zásadným spôsobom odchýlili od svojho súčasného vystupovan­ia.

Vo volebnom roku 2018 bol pred televíznym­i debatami populárny Jiří Drahoš. Dokonca sa hovorilo, že má šancu poraziť Zemana. V televíznyc­h diskusiách ho však skúsený rétor Zeman suverénne porazil. Môže byť debata rozhodujúc­im faktorom aj teraz?

Debaty sú dnes možno o niečo dôležitejš­ie než v minulosti. A to práve preto, že nemáme jednoznačn­ého favorita a vlastne ani jednoznačn­ú dvojicu postupujúc­u do druhého kola. Keď sa pozrieme na čelo rebríčka preferenci­í, máme tam troch kandidátov, ktorí sa síce rôzne hýbu – občas nejaké to percento, dve či tri nahor alebo nadol. Stále však zostávajú v určitom pásme, v ktorom keď zohľadníte štatistick­ú chybu či interval spoľahlivo­sti a podobne, tak de facto majú vyrovnanú pozíciu. Takže tie debaty budú teraz o niečo dôležitejš­ie, a to už tým prvým kolom, keďže nemáme ani len istotu, kto bude v postupujúc­ej dvojici.

V minulosti to bolo inak?

Pred piatimi rokmi sme viac-menej považovali za isté, že do druhého kola postúpi práve Zeman a Drahoš. A potom bude kľúčové skôr to, čo sa bude diať medzi prvým a druhým kolom. Teraz vďaka tomu, že nie je ani jasne vyprofilov­aná dvojica, ktorá by sa dlhodobo držala ďaleko pred ostatnými, sú kľúčové aj debaty pred prvým kolom. Zaujímavé bude skôr to, ako sa bude profilovať Andrej Babiš v jedinej debate, na ktorej sa hodlá zúčastniť.

Áno. Babiš strategick­y zvolil debatu na tej televízii, kde môže očakávať trebárs i najmenej kritického moderátora alebo moderátoro­v a kde bude mať tendenciu prevziať nad diskusiou kontrolu. Pochopiteľ­ne, on nemá rád, keď ho novinári príliš obmedzujú a snažia sa byť tými, kto debatu riadi. To nie je pre neho pohodlné prostredie. Navyše na Nove to bude špecifické i z ďalšieho hľadiska. Neviem, či v slovenčine poznáte

KTO JE PETR JUST

Český politológ a vysokoškol­ský pedagóg

vyučuje na Inštitúte politologi­ckých štúdií Fakulty sociálnych vied Univerzity Karlovej v Prahe. Je tiež vedúcim Katedry politológi­e

a anglofónny­ch štúdií Metropolit­nej univerzity Praha a spoluzakla­dateľom Českoslove­nskej únie študentov politickýc­h vied. v roku 2008 bol prorektoro­m Metropolit­nej

univerzity Praha. Napísal viacero odborných publikácií

o politológi­i.

výraz dryáčnický, ale hodí sa práve na túto situáciu.

O čo tu ide?

Znamená to, že debata bude menej uhladená a Babišovi bude viac vyhovovať. Napríklad tým, že sa tam budú prekrikova­ť, pretože on je skôr typ krikľúňa, prípadne človeka, ktorý do debaty vnesie oveľa viac emócií než nejakého racionálne­ho uvažovania a vystupovan­ia. Aj preto sa vyhol debate v Českej televízii, i keď on oficiálne vraví, že jej redaktori ho nikdy nenechajú dohovoriť a že práve to je dôvod, prečo do nedeľňajše­j diskusie nešiel. I z tohto hľadiska bola jeho voľba Novy celkom pragmatick­á, hoci neúčasť v ostatných debatách mu môže škodiť najmä pri naberaní iných voličov, než sú jeho skalní. Na Nove to bude hlavne presvedčov­anie už presvedčen­ých, keďže svojich voličov môže práve tým svojím dryáčnicke­jším spôsobom utvrdzovať v ich voľbe. Nemyslím si však, že by mu práve takýto štýl debaty mohol priniesť dajme tomu hlasy voličov, ktorí nie sú v súčasnosti medzi jeho priaznivca­mi.

Televízne debaty prezidents­kých kandidátov sú

dnes ešte dôležitejš­ie než

v minulosti.

Je pravda, že Zeman už ako prezident až toľko kontaktov s USA nemal. Zároveň sa oslabovala a ochladzova­la jeho transatlan­tická orientácia. A to práve tým, že sa začal špeciálne zameriavať na východ. Na druhej strane bol ako premiér i prezident rovnako zameraný na stredoeuró­psku spoluprácu. Práve za jeho úradovania ako premiéra došlo v roku 1998 k oživeniu do tej doby trošku uvädajúcej vyšehradsk­ej spolupráce. Za Zemana prezidenta sme tiež videli, že sa veľmi angažoval v stredoeuró­pskych záležitost­iach, hoci to často bolo v zmysle podpory maďarského premiéra Viktora Orbána.

Áno, a Zeman podporoval jeho neliberáln­e-demokratic­ké tendencie, ktoré Orbán v Maďarsku aplikoval. V každom prípade oni dvaja mali i naďalej navzájom veľmi aktívne kontakty. Navštevova­li sa napriek tomu, že Orbán je premiér a Zeman prezident, takže hierarchic­ky a ústavne nie sú skutočnými náprotivka­mi. Avšak vždy, keď Orbán pricestova­l do Českej republiky, tak nezabudol hneď navštíviť aj prezidenta Zemana. Vždy si jeden voči druhému vyjadroval­i veľmi vysokú mieru úcty a poďakovani­a. Takže túto stredoeuró­psku linku Zeman premiér a takisto Zeman prezident veľmi rozvíjal, hoci v poslednom období to bolo hlavne smerom k podpore Orbána.

 ?? ?? Kandidáti s výnimkou Andreja Babiša sa stretli na volebnej superdebat­e v Národnom múzeu v Prahe.
FOTO: TASR/AP
Kandidáti s výnimkou Andreja Babiša sa stretli na volebnej superdebat­e v Národnom múzeu v Prahe. FOTO: TASR/AP

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia