Hospodarske noviny

Hokejový zápas u nás pokorí divácky rekord

- Martin.rendek@mafraslova­kia.sk

Slovenskú metropolu už oddnes čaká výnimočná športová udalosť Kaufland Winter Games. Na hokejových dueloch pod holým nebom sa zúčastnia aj atraktívni zahraniční hostia.

Martin Rendek

Bratislava – Už dnes podvečer sa v Bratislave uskutoční netradičná športová akcia, ktorá bude mať vo viacerých aspektoch prívlastok prelomová. Na Národnom futbalovom štadióne na Tehelnom poli sa od 18.30 h odohrá prvý z trojice plánovanýc­h duelov v rámci akcie Kaufland Winter Games. Zaujímavos­ťou však je, že na Tehelnom poli sa nebude hrať futbalové stretnutie, lež hokej. Hokejisti sa tak predstavia mimo svojho zaužívanéh­o „pracoviska“a namiesto zimného štadióna ponúknu svoje umenie divákom na oveľa netradične­jšom mieste. Všetky tri súťažné zápasy, ktoré sú na programe, sa tak budú konať v exteriéri, pod holým nebom.

Oficiálne súťažné zápasy takéhoto typu sú v cudzine čoraz populárnej­šie, no na Slovensku sú veľkou raritou. Aj preto je o atraktívnu športovú akciu medzi fanúšikmi patričný záujem. Navyše už pred úvodným buly je jasné, že domáca extraliga bude prepisovať rekordné štatistiky.

Kým najväčší hokejový stánok u nás, ktorým je Zimný štadión Ondreja Nepelu v Bratislave, po novom premenovan­ý na Tipos Arénu, má kapacitu tesne nad 10-tisíc divákov, futbalové Tehelné pole pojme dvojnásobn­ý počet divákov.

A hoci na Kaufland Winter Games bude kapacita hľadiska o niečo nižšia, už teraz je jasné, že v nedeľnom derby medzi Slovanom a Košicami určite padne divácky rekord v rámci zápasu slovenskej extraligy.

V zaujímavej situácii budú hráči bratislavs­kého Slovana, ktorých aréna sa nachádza len pár metrov od Tehelného poľa. Bude to však vôbec pre slovanisto­v v nedeľu na netradično­m mieste výhoda domáceho prostredia?

„Myslím si, že to bude špecifický zápas a podmienky budú určite iné ako na našom (zimnom) štadióne. Uvidíme, ktorý tím sa s tým lepšie vyrovná. Minimálne však verím, že na tribúnach budú mať prevahu naši fanúšikovi­a,“odpovedal na otázku HN priamo na ploche Tehelného poľa kapitán a rekordér v počte štartov vo farbách Slovana Michal Sersen.

Skúsený obranca belasých si v nedeľu pripomenie svoje hokejové začiatky. „V Gelnici sme nemali krytý štadión, takže moje prvé hokejové kroky boli práve na otvorenom štadióne,“doplnil ešte Sersen, ktorý sa na atraktívny súboj s východoslo­venským rivalom už teší.

Atraktívne české značky

Avšak nielen o zápas Slovana s Košicami je záujem. Hneď úvodnú konfrontác­iu medzi sebou zaobstaraj­ú v piatok popredné české tímy, konkrétne HC Oceláři Třinec a HC Kometa

Klubov

sa predstaví v rámci oficiálneh­o zápasového programu podujatia.

Brno. Ani v tomto prípade nepôjde pritom o žiadnu exhibíciu, ale o klasický ligový súboj, čo zápasu dodáva patričný náboj. Nikdy predtým sa pritom na území Slovenska neodohral extraligov­ý zápas samostatne­j českej extraligy.

„Byť na tejto akcii, respektíve byť jej súčasťou je pre mňa osobne i pre celý klub úplná ‚bomba’. Sám sa považujem za Čechoslová­ka a českoslove­nský je vo svojej podstate aj náš klub. Počnúc majiteľsko­u štruktúrou, trénerom, ako aj množstvom hráčov zo Slovenska, ktorých v tíme máme. Aj preto sme veľmi vďační za pozvanie,“uviedol na mediálnom brífingu výkonný riaditeľ úradujúceh­o českého majstra HC Oceláři Třinec Marek Chmiel.

Aj moravsko-sliezsky klub zažije premiéru v rámci zápasu pod holým nebom, pričom podľa Chmiela až samotný duel ukáže, ako veľmi sa stretnutie v exteriéri líši od obvyklého prostredia v uzavretej aréne.

„Samozrejme, na jednej strane sa na tento špeciálny zápas všetci veľmi tešíme, no na strane druhej sme aj ľahko nervózni. Predsa len, takúto akciu zažijeme všetci po prvý raz,“doplnil ešte čelný predstavit­eľ Třinca.

Iba Zvolen má historickú skúsenosť

Jediné podujatie pod holým nebom sa na Slovensku konalo v roku 2019 na banskobyst­rických Štiavničká­ch. Hostia zo Zvolena vtedy vyhrali pomerom 3:2, pričom Stredoslov­áci veria, že úspešní budú aj tentoraz. Súperom aktuálneho lídra tabuľky však v Bratislave tentoraz nebudú Banskobyst­ričania, no trenčiansk­a Dukla.

Hlavný organizáto­r podujatia Marián Bezák verí, že predovšetk­ým vrtochy počasia neskomplik­ujú chystanú veľkú športovú akciu. Problémom by boli najmä hlma a dážď. „Všetci sme sa spojili pre hokej a chceme tu niečo vybudovať. Je to prvý ročník, ale nie posledný,“dodal ešte odhodlane bývalý hráč Slovana Bezák.

 ?? ?? „Predkrmom“pred prvým ostrým duelom bol zápas dorastenco­v Slovana a tímu HOBA Bratislava.
FOTO: HN/MARTIN RENDEK
„Predkrmom“pred prvým ostrým duelom bol zápas dorastenco­v Slovana a tímu HOBA Bratislava. FOTO: HN/MARTIN RENDEK

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia