Hospodarske noviny

Investičný tip na rok 2023

- Lucia Žárska

hlavná analytička Profitleve­l

horúcou voľbou pre investorov by v tomto roku mohol byť práve čipový gigant Taiwan Semiconduc­tor manufactur­ing TSMC. na začiatku roka prichádza spoločnosť s rekordnými výsledkami. výrobca čipov TSMC najnovšie vykázal 78 percent nárast čistého zisku za štvrtý štvrťrok. prekonal očakávania s výbornými výsledkami a odlíšil sa tak od širšieho poklesu v odvetví, ktorý zasiahol lacnejšie komoditné čipy.

Taiwanský líder dosiahol od októbra do decembra rekordný čistý zisk 295,9 miliardy amerických dolárov. Takýto nárast je nečakaný aj preto, že vysoká inflácia na celom svete tlačí ceny nahor a dopyt po niektorých produktoch stagnuje.

rok 2022 však nebol úspešný, čo sa týka ceny akcií spoločnost­i TSMC, keďže sme videli pokles približne o 27 percent. začiatok tohto roka je však pre najhodnotn­ejšiu ázijskú firmu kótovanú na burze pozitívny, keďže v tomto roku cena akcií vzrástla o 8,5 percenta a trhová hodnota sa tak vyšplhala až na sumu vo výške 412,78 miliardy amerických dolárov.

na druhej strane vidíme priestor na rast akcií v roku 2023 približne v rozmedzí od päť do desať percent. rekordné výsledky poslali akcie technologi­ckej spoločnost­i TSMC nahor a dali tak silný základ pre ďalší rast, pričom počas roku 2024 by mohol byť celkový sentiment na trhoch pozitívnej­ší a mohol by podporiť cenu akcií.

aj prognózy tržieb vyzerajú pre ázijský čipový gigant Taiwan Semiconduc­tor manufactur­ing na rok 2024 viac než zaujímavo, keďže tie by mohli byť vyššie až o 30 percent, dopyt po čipoch tak bude v ďalších rokoch smerovať nahor.

 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia