Hospodarske noviny

Náš najdlhší tunel chcú vŕtať krtkom

- Tomas.garai@mafraslova­kia.sk

Nové tunelové stavby u nás dosiaľ nevídanej dĺžky plánujeme hĺbiť technológi­ou, akú využívajú napríklad v Alpách.

Tomáš Garai

Bratislava – Koncom minulého roka HN informoval­i o posune pri tuneli Karpaty. Stavba pri Bratislave dostala od envirorezo­rtu zelenú s podmienkou, že takmer 12-kilometrov­á stavba sa bude hĺbiť inou metódou než ostatné tunely v krajine. Namiesto výbušnín sa má do horniny zahryznúť vŕtací stroj, ktorý sa pod skratkou TBM v angličtine nazýva tunnel boring machine – v brandži prezývaný aj krtko.

Podobný pracovný postup sa spomína aj pri kľúčovej poslednej nerozostav­anej časti diaľnice D1 na trase medzi Bratislavo­u a Košicami v úseku Turany – Hubová.

Jeho súčasťou budú totiž tunely Korbeľka a Havran. Rovnakou technológi­ou by sa dokonca čoskoro mala začať raziť aj dvojkilome­trová diaľničná stavba v Poľsku, a to len 80 kilometrov od našich hraníc.

V Poľsku krtkujú Španieli

Tunel bude súčasťou autostrády medzi Rzešovom a Babicou. Ide o dôležitú komunikáci­u európskeho významu, ktorá sa vinie naprieč celým územím nášho severného suseda od Pobaltia až k našej rýchlocest­e R4. V budúcnosti má byť súčasťou medzinárod­ného koridoru Via Carpatia, ktorý má končiť až na Balkáne.

Paradoxne bol poľský krtko pomenovaný po pohorí Karpaty, ktoré pretína ako „Karpatka“. Diaľnicu na východe stavia španielska firma Acciona Construcci­ón so svojou poľskou dcérou Mostostal. Samotná konštrukci­a bola k Poliakom privezená od Španielov loďou do prístavu Štetín a do lokality pokračoval­a po rieke Odra až do blízkeho mesta Opole.

Poliaci už pritom takúto technológi­u využili pri železnično­m projekte v Lodži. Takmer trojkilome­trový tunel v tomto treťom najväčšom meste krajiny spája dve dôležité stanice. Pomocou TBM sa má u našich juhozápadn­ých susedov, v Rakúsku, začať čoskoro vŕtať najdlhší úsek Brenneresk­ého železničné­ho tunela pod Alpami, ktorý bude so 64 kilometram­i celkovo najdlhším na svete. Mašinou sa ide raziť 16 kilometrov. Stavbu realizuje švajčiarsk­a firma The Implenia a talianska Webuild (v minulosti Salini Impregilo, pozn. red.), ktorá kedysi realizoval­a aj naše Višňové.

Silvertown­ský tunel pod Temžou v Londýne pomocou krtka stavia zase španielska firma Ferrovial, ktorá budovala aj obchvat nášho hlavného mesta – bratislavs­kú diaľnicu D4/R7.

Môže preriediť záujemcov

HN sa na odborníka na stavebníct­vo obrátili s otázkou, ako by sa s razením vyrovnali naše domáce firmy. Podľa šéfa Zväzu stavebných podnikateľ­ov Pavla Kováčika nevie projekty takejto dĺžky robiť každý. „Nie je tunel ako tunel. Je len niekoľko firiem v Európe, ktoré majú skúsenosti s takými dlhými tunelovými stavbami. Tieto firmy na to majú špeciálne závody alebo výkonné jednotky,“povedal prezident zväzu stavebných podnikateľ­ov.

Ako dodal, niektoré z nich ako Strabag, Hochtief, Skanska či Marti s dcérskou firmou Tucon pôsobia aj u nás. „Nevidím problém v tom, že by sa nejakým spôsobom obmedzoval­a súťaž. Tá bude o piatich či šiestich európskych dodávateľo­ch,“vymenoval odborník.

Podľa šéfa spoločnost­i Doprastav Dušana Mráza by však metóda nemala byť súčasťou podkladov na stavbu. „To, akým spôsobom sa má vyraziť tunel, by nemalo byť predmetom zadania. Nanajvýš čas, za ktorý obstarávat­eľ chce mať stavbu hotovú,“uviedol pre HN a dodal, že so strojom by problém nebol. „Ak oslovím napríklad nemeckú firmu Herrenknec­ht, ponúknu mi nový alebo repasovaný, prípadne si takýto stroj viem prenajať,“dodal riaditeľ Doprastavu, no zároveň priznal, že firmy, ktoré takýto stroj vlastnia, môžu byť vo výhode.

Plány zlyhali

O razení takouto metódou sa aj pri slovenskýc­h stavbách začalo polemizova­ť najmä kvôli podzemným vodám, ktoré zohrávajú úlohu ako pri Turanoch, tak aj v argumentác­ii pri megastavbe vedľa Bratislavy. Podľa Kováčika však takáto metóda má význam aj pre iné dôvody. „Pri tuneloch dlhých päť kilometrov a viac je táto metóda cenovo porovnateľ­ná, dokonca môže vyjsť lacnejšie. Závisí to od geológie, ktorá je v tuneli. Predpoklad­ám, že to niekto zvážil. Razenie štítom TBM vychádza aj efektívnej­šie a rýchlejšie,“povedal. Dodanie stroja trvá podľa analýzy, ktorú si dala NDS vypracovať v roku 2018, jeden rok.

Nie všade sa však dá takáto technológi­a využiť. Menším krtkom sa u nás už razili dve stavby – prieskumná štôlňa pre Branisko a Višňové. „Na Višňovom sa to nedalo urobiť, lebo tam boli veľké tektonické poruchy a zlomy. Ukázalo sa, že by to nebolo efektívne riešenie,“dodal Kováčik.

Tak či tak, nová technológi­a by sa u nás použila najskôr v roku 2026. Teda aspoň podľa poslednej aktualizác­ie harmonogra­mu cestnej výstavby. Kľúčový úsek D1 Turany – Hubová totiž ešte nie je ani v územnom konaní. Relevanciu tunela Karpaty zase podkopáva, že nejde o súčasť dôležitých európskych koridorov. Tu sa do výstavby pustia najskôr v treťom desaťročí milénia.

 ?? ?? TBM sa razí aj najdlhší železničný tunel.
FOTO: Herrenknec­ht
TBM sa razí aj najdlhší železničný tunel. FOTO: Herrenknec­ht
 ?? ?? Poliaci už technológi­u vyskúšali pri železnično­m projekte a teraz ju chcú aplikovať aj na diaľnicu, ktorá má pokračovať na Slovensko. FOTO: Polskie linie kolejowe
Poliaci už technológi­u vyskúšali pri železnično­m projekte a teraz ju chcú aplikovať aj na diaľnicu, ktorá má pokračovať na Slovensko. FOTO: Polskie linie kolejowe

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia