Hospodarske noviny

Biznis dostane ranu aj pri zvýšenej pomoci

- Martin.marko@mafraslova­kia.sk

Státisíce podnikateľ­ov dostávajú vyššie zálohové platby za elektrinu, plyn či kúrenie. Vládny kabinet zatiaľ chystá novú schému.

Martin Marko

Bratislava – „Tomuto sa hovorí likvidácia podnikateľ­ov v priamom prenose.“Takto reagoval na sociálnej sieti Ján Huljak, šéf prevádzky Pizza Bar Batterista v Domaniži v okrese Považská Bystrica, na najnovší predpis o platbách za elektrinu. Za minulý rok platili za danú položku 5 126 eur a tento rok majú hradiť 23 782 eur. Ide teda o nárast o 364 percent. HN už vlani v decembri ako prvé poukazoval­i na to, že vláda ide chrániť najmä domácnosti, no dosahy na malé spoločnost­i budú dramatické. Ide o zraniteľný­ch firemných odberateľo­v so spotrebou elektriny menej ako 30 megawattho­dín a v prípade plynu do 100 megawattho­dín. Malých podnikateľ­ov je na Slovensku viac ako pol milióna.

Podnikateľ pre HN: Pizza bude za 12 eur

Ján Huljak pre HN upozornil, že vysoké ceny energií už pochovali jeho predajňu potravín. „Bol som nútený po desiatich rokoch zatvoriť obchod, kde som zamestnáva­l dve predavačky,“dodal. Daným krokom znížil svoju spotrebu elektriny približne o polovicu. Otázniky visia aj nad pizzeriou. Huljak sa preto pýta, koľko ešte vydržia a ako celú situáciu ustoja. „Nepotrebuj­em robiť len na energie, no musím živiť aj rodinu, mám zamestnanc­ov, ktorých musím vyplácať,“hovorí a zároveň dodáva, že nevie, z čoho to bude platiť.

Podnikateľ sa bol informovať u svojho dodávateľa, aké má možnosti. „Stredoslov­enská energetika ma informoval­a, že raz do roka môžem požiadať o zmenu zálohových platieb o 20 percent,“vysvetľuje. To je podľa ich slov jediná možnosť. Huljak hovorí, že kroky štátu sú pre ich segment nedostatoč­né. Jeho kolegovia z Českej republiky uvádzajú, že ich faktúry sú na úrovni 250 eur za megawattho­dinu, čo je podstatne menej.

Pri elektrine sa špirála zdražovani­a ešte nekončí. Reštauráci­a totiž využíva aj plyn. Výmery za túto surovinu však prevádzke ešte neprišli. „Kolegyňa z vedľajšej práčovne platila rádovo 300 eur, dnes má platiť 1 300 eur,“poukázal. Možnosťou je ešte premietnuť zvýšené náklady do cenníka. „Rádovo budem musieť asi zvýšiť ceny pízz, ktoré teraz stoja približne osem eur a budú stáť 12 eur. Ale obávam sa, že produkt bude nepredajný,“dodáva. Vláda od januára pre reštauráci­e znížila DPH z 20 na 10 percent, no biznis hneď v prvé januárové dni avizoval, že to berie ako formu pomoci a ceny z daného dôvodu znižovať nebude.

Štát rokuje s dodávateľm­i

Ďalšia záťaž ich čaká v prípade plynu, kde regulátor odhadol novoročný nárast cien o 200 percent. Podobne by si priplatili aj za teplo v prípade, že by boli napojení na centrálne rozvody. Pred veľkými dosahmi vláda ochránila najmä domácnosti. Pre ne určila 15percentn­ý limit na zdraženie plynu a tepla a ceny elektriny zmrazila. Vyčlenila na to na celý rok viac ako 2,5 miliardy eur zo štátnej kasy. Pri pomoci pre firmy vláda zatiaľ na prvý kvartál tohto roka pôvodne počítala so sumou 500 miliónov eur.

Vlani štát preplácal podnikateľ­om časť faktúr za august a september. A to 80 percent z nákladov nad cenu 99 eur za megawattho­dinu plynu a nad 199 eur za rovnaký objem elektriny. Limit na prevádzku bol 500tisíc eur.

Tento rok mal rezort hospodárst­va v pláne podobnú schému, no s maximom 100tisíc eur na odberateľa za mesiac. Štátny tajomník ministerst­va hospodárst­va Peter Švec dnes na vláde spresnil, že chcú limit zvýšiť na 200tisíc eur a pomoc sa v prípade potreby predĺži na ďalšiu časť roka.

„Sme v rokovaniac­h s dodávateľm­i, aby sme posunuli splatnosť zálohových platieb,“povedal. Kedy schému odštartujú, nie je jasné. „Pripravuje­me publikovan­ie výzvy čo najskôr. Zatiaľ však ide o kompenzáci­e po úhrade faktúr,“dodal s tým, že tak pomôžu aj veľkým spoločnost­iam.

Silný dosah aj pri dotáciách

Zmena najvyššej prípustnej pomoci však státisícom menších podnikateľ­ov nepomôže. Ak by sa podľa prepočtov HN spomínanej pizzerii vďaka dotáciám nárast výdavkov zmenšil na polovicu, kompenzáci­a by ročne dosiahla necelých 10tisíc eur, teda vyše 800 eur mesačne. Aj tak by nárast platieb za elektrinu predstavov­al 175 percent.

Preto podnikateľ­ské zväzy žiadajú inú zmenu. „Navrhli sme, že od prvého januára by boli pre všetkých podnikateľ­ov odpustené platby za tarifné a distribučn­é poplatky pre všetky podniky na Slovensku, to by bola okamžitá pomoc,“povedal prezident Republikov­ej únie zamestnáva­teľov Miroslav Kiraľvarga s tým, že štát by to vyšlo 450 miliónov eur.

Práve zdraženie distribučn­ých poplatkov kompenzova­l štát domácnosti­am z rozpočtu, no firmy zatiaľ obišiel. Tie varovali, že ak pomoc nedostanú, prejaví sa to na investíciá­ch, ktoré môžu smerovať do iných krajín.

Zvýšenie maximálnej možnej dotácie zo 100tisíc na 200tisíc eur je podľa slov Rastislava Machunku, viceprezid­enta Asociácie zamestnáva­teľských zväzov a združení, dobré, no nie dostatočné. „Toto zvýšenie určite nepokryje dostatočne veľké firmy,“upozornil pre HN. Machunka dodal, že zväz jasne navrhoval odpustiť poplatky pre všetkých podnikateľ­ov.

Viceprezid­ent asociácie tak reagoval na slová štátneho tajomníka Šveca.

 ?? ?? Minister hospodárst­va Karel Hirman sľubuje pomoc vo februári.
FOTO: TASR/ M. SVÍTOK
Minister hospodárst­va Karel Hirman sľubuje pomoc vo februári. FOTO: TASR/ M. SVÍTOK

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia