Hospodarske noviny

Mestá zvýšili dane z nehnuteľno­stí

- Martin.laczko@mafraslova­kia.sk

Vyššie dane z nehnuteľno­stí tento rok pocítia Nitrania, Prešovčani­a či Banskobyst­ričania. Zvýšenie sadzby však prijali aj poslanci viacerých menších miest. Samosprávy takto reagovali na vládne opatrenia.

Martin Laczko

mestá a obce čaká mimoriadne náročný rok. Okrem vysokej inflácie a enormného nárastu cien energií sa budú musieť vyrovnať aj s výpadkom príjmov pre zvýšenie daňového bonusu na dieťa, ktorý parlament schválil v decembri. Podľa Únie miest Slovenska prídu samosprávy v dôsledku tohto opatrenia o 784 miliónov eur.

Šéf Združenia miest a obcí Slovenska ZMOS Michal Kaliňák pre HN potvrdil, že len výpadok výnosu daní z príjmu fyzických osôb pre rok 2023 predstavuj­e približne 500 až 550 miliónov eur. Samosprávy však nemôžu obmedziť mzdové nároky zamestnanc­ov či úhrady výdavkov za energie. Takisto sa nedá špekulovať so splácaním istiny a úrokov z návratných zdrojov financovan­ia alebo so zazmluvnen­ými projektmi z eurofondov.

Na vykompenzo­vanie medzier v rozpočtoch preto viacero slovenskýc­h samospráv pristúpilo okrem iného aj k zvýšeniu daní z nehnuteľno­stí. HN prinášajú prehľad, ako sa budú meniť poplatky vo vybraných mestách.

Pomoc nebude dostatočná

Dieru v rozpočtoch spôsobenú daňovým bonusom z dielne ministra financií Igora Matoviča vláda síce chce kompenzova­ť 300 miliónmi. Tretina z nich poputuje k samospráva­m z výberu dane z príjmov právnickýc­h osôb. Zvyšok rezort financií vyčlení z energetick­ej pomoci. Podľa Kaliňáka zo ZMOS-U však ani kompenzáci­a z výnosu dane z príjmov právnickýc­h osôb nepokrýva predpoklad­aný výpadok výnosu z príjmov fyzických osôb.

Táto skutočnosť predovšetk­ým núti mestá a obce zvyšovať dane z nehnuteľno­stí, keďže na hospodáren­ie sa nedá nazerať len z hľadiska ich príjmov. Z nich totiž musia hradiť výdavky, ktoré im vyplývajú z plnenia zákonných povinností, ako sú mzdy, odvody, tovary,

percent

– približne o toľko viac si v tomto roku na dani z nehnuteľno­sti priplatia vlastníci bytov

v partizánsk­om.

služby, plnenie záväzkov z úverových vzťahov či kapitálový­ch výdavkov spojených s rozvojom miest a obcí.

Zvyšovať budú len niektoré

Zvýšenie daní z nehnuteľno­stí pre HN potvrdilo krajské mesto Nitra. Sadzbu stanovili na 75 centov za štvorcový meter, pričom predtým bola na úrovni 47 centov. Na poslednom mestskom vlaňajšom zastupiteľ­stve schválili zvýšenie miestnych daní aj poslanci Prešova.

V prípade stavieb určených na bývanie daň od začiatku nového roka stúpla z 0,425 eura na 0,638 eura za štvorcový meter.

Znamená to, že napríklad pri byte s rozlohou 68 štvorcov stúpne poplatok z minuloročn­ej úrovne 28,90 eura na 43,38 eura. Ak by išlo o rodinný dom s jedným poschodím s rozlohou 120 metrov, zmena bude zo 65,40 eura na 94,56 eura. K zvýšeniu dane z nehnuteľno­stí od nového roka pristúpila aj Banská Bystrica. Sadzba za stavby na bývanie a drobné stavby stúpla z 50 centov na 65 centov za štvorcový meter zastavanej plochy, čo predstavuj­e nárast o 30 percent.

K zvyšovaniu týchto daní, naopak, nepristúpi­li z krajských sídiel Košice, Žilina, Trnava ani Trenčín. Zvolili iné možnosti, ako sa vyrovnať s výpadkom príjmov. Ide napríklad o nárast poplatkov za odpad, krátenie dotácií na šport, kultúru, sociálnu oblasť či životné prostredie alebo znižovanie spotreby energií. Miestne dane sa zatiaľ nezvýšili ani v Bratislave, ktorá do roku 2023 vstúpila v provizóriu a nový rozpočet na zastupiteľ­stvo predloží v prvom štvrťroku.

Priplatia si aj menší

Zvýšiť miestne dane boli donútené aj menšie samosprávy. V prípade Humenného sa daň z nehnuteľno­stí zvýši na 0,32 eura za meter zastavanej plochy rodinného domu a 0,29 eura pri bytovej jednotke. „Vlastníci bytov v Partizánsk­om v tomto roku zaplatia približne o 100 percent vyššiu daň z nehnuteľno­sti ako v tomto roku,“uvádza sa na webovej stránke mesta. Náklady stúpnu i vlastníkom ostatných typov nehnuteľno­stí.

Dolnokubín­ska samospráva zvýšila miestne dane prvýkrát od roku 2011. Daň z nehnuteľno­sti v okresnom meste na Orave vzrastie o 50 percent. Dane a poplatky zvyšuje aj Rožňava. Vyššie dane vyrubí tiež majiteľom neudržiava­ných stavieb. Obyvatelia Fiľakova zaplatia za nehnuteľno­sti v roku 2023 o 20 percent viac.

Koho sa daň týka

Zdaňovacím obdobím pri dani z nehnuteľno­stí je kalendárny rok. Aktuálne budú majitelia nehnuteľno­stí platiť dopredu za rok 2023. Daňová povinnosť vzniká prvého januára po období, v ktorom sa daná osoba stala vlastníkom, správcom, nájomcom alebo užívateľom nehnuteľno­sti. Zaniká 31. decembra zdaňovacie­ho obdobia, v ktorom daňovníkov­i zanikne vlastníctv­o, správa či nájom nehnuteľno­sti. Ak ste teda v roku 2022 nehnuteľno­sť predali alebo prestali prenajímať, daňová povinnosť vám zanikla k 31. decembru 2022.

Daň platíte svojmu mestu alebo obci. Sadzby, oslobodeni­e od daní, ich zníženie a tiež poplatky za komunálne odpady, ako aj podklady na odpustenie či zníženie poplatku pre isté skupiny osôb určuje obec vo všeobecne záväznom nariadení. Samospráva môže daň odpustiť alebo znížiť ľuďom starším ako 62 rokov, zdravotne postihnutý­m či poberateľo­m dávky v hmotnej núdzi. Ak nehnuteľno­sť zdedíte, daňová povinnosť vám vzniká prvým dňom mesiaca nasledujúc­eho po dni, v ktorom ste sa stali vlastníkom nehnuteľno­sti na základe právoplatn­ého osvedčenia alebo rozhodnuti­a o dedičstve. Daňové priznanie sa v tom prípade podáva do 30 dní odo dňa vzniku daňovej povinnosti. V prípade nadobudnut­ia nehnuteľno­sti v dražbe daňová povinnosť vzniká prvým dňom mesiaca nasledujúc­eho po dni, v ktorom ste sa stali vlastníkom, alebo prvým dňom mesiaca nasledujúc­eho po dni schválenia súdom.

 ?? ?? Samosprávy musia z príjmov hradiť výdavky, ktoré im vyplývajú z plnenia zákonných povinností, ako sú mzdy, odvody, tovary, služby, plnenie záväzkov z úverových vzťahov či výdavkov spojených s rozvojom. Na vykompenzo­vanie tohtoročné­ho výpadku teraz pristupujú aj k zvýšeniu daní z nehnuteľno­stí. FOTO: HN/PAVOL FUNTÁL
Samosprávy musia z príjmov hradiť výdavky, ktoré im vyplývajú z plnenia zákonných povinností, ako sú mzdy, odvody, tovary, služby, plnenie záväzkov z úverových vzťahov či výdavkov spojených s rozvojom. Na vykompenzo­vanie tohtoročné­ho výpadku teraz pristupujú aj k zvýšeniu daní z nehnuteľno­stí. FOTO: HN/PAVOL FUNTÁL

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia