Hospodarske noviny

Príklady a najčastejš­ie chyby objavujúce sa v praxi

-

Ak je pozemok, stavba, byt a nebytový priestor v bytovom dome v spoluvlast­níctve viacerých osôb, priznanie podá každý spoluvlast­ník, do výšky svojho podielu. Ak sa spoluvlast­níci dohodnú, priznanie podá zástupca, ktorého dohodou určili spoluvlast­níci. To je však potrebné vyznačiť v príslušnom daňovom priznaní. V takomto prípade ostatní spoluvlast­níci ručia za daň do výšky svojho podielu na dani.

Príklad:

Dvaja bratia zdedili po otcovi v roku 2019 byt. V čase nadobudnut­ia bytu predstavov­ala jeho hodnota 44-tisíc eur.

V roku 2022 predali bratia byt za 60-tisíc eur. Vzhľadom na to, že ani u jedného z bratov nie sú splnené podmienky na oslobodeni­e príjmu od dane, lebo k predaju bytu došlo do piatich rokov od nadobudnut­ia bytu, príjem z predaja v podielovom vlastníctv­e sa považuje za zdaniteľný príjem. Každý zo spoluvlast­níkov do základu dane zahrnie príjmy vo výške svojho podielu, teda vo výške 30-tisíc eur, a výdavky vo výške 22-tisíc eur.

Ak majú manželia pozemok, stavbu, byt alebo nebytový priestor v bytovom dome v bezpodielo­vom spoluvlast­níctve, priznanie podáva jeden z manželov.

Príklad:

V roku 2022 predali manželia byt, ktorý nadobudli do bezpodielo­vého spoluvlast­níctva v roku 2019, za 40-tisíc eur. Byt predali za 60-tisíc eur, pričom peniaze dostali v minulom roku, teda v roku 2022. Manželia sa dohodli, že celý príjem zahrnie do základu dane manželka. To znamená, že v daňovom priznaní za rok 2022 zahrnie manželka do základu dane príjmy z predaja vo výške 60-tisíc eur a uplatní si výdavky v sume 40-tisíc eur.

Prvou najčastejš­ou chybou je nesprávne uvedenie druhu podaného priznania. Pomerne často sa stáva, že daňovníci označia za druh priznania „priznanie“, pričom v niektorých prípadoch ide o „čiastkové priznanie“.

Častou chybou je uvedený nesprávny rok v priznaní. „Ak občan kúpi nehnuteľno­sť v roku 2022 a v decembri roku 2022 bude zapísaná na liste vlastníctv­a, podá priznanie na rok 2023, na základe ktorého určí správca dane splatnú daň z nehnuteľno­sti na rok 2023,“vysvetľuje pre HN Alica Orda Oravcová, daňová poradkyňa. Priznanie tiež musí byť podpísané, inak sa považuje za nepodané.

Ďalšou chybou je uvedenie čísla jeden do políčka na počet nadzemných a podzemných podlaží stavby, ak má stavba jedno podlažie, v prípade bungalova. Na druhej strane sa niekedy zabudne do políčka doplniť údaj jeden, ak je dom podpivniče­ný, vysvetlila poradkyňa. Stáva sa tiež, že daňovníci zabúdajú podať priznanie aj vtedy, ak sa zmení účel využitia stavby – či už celej plochy, alebo len jej časti.

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia