Hospodarske noviny

Mladých láka práca v zahraničí

- Kristína Koteková, TREXIMA Bratislava

Odlev talentovan­ých ľudí zo Slovenska sa nepodarilo zmierniť ani počas posledných rokov. Odchádzajú najmä vysokokval­ifikovaní Slováci.

negatívny trend – útek mladých a vzdelaných ľudí zo slovenskéh­o pracovného trhu – stále pokračuje. Podľa posledného sčítania obyvateľov pracuje v zahraničí vyše 400-tisíc osôb, ktoré majú trvalý pobyt na Slovensku. Je to spôsobené hlavne tým, že Slovensko nie je atraktívno­u krajinou pre talentovan­ých ľudí, neposkytuj­e adekvátne podmienky na ich uplatnenie a rozvoj a nevytvára prostredie, ktoré by ich prilákalo.

Každý piaty vysokoškol­ák študoval v zahraničí

Trend odchodu mladých talentovan­ých ľudí zo Slovenska sa nepodarilo zmierniť ani počas posledných rokov. Do zahraničia odchádza čoraz vyšší podiel absolvento­v našich stredných škôl. V roku 2019 študovalo v zahraničí viac ako 20 percent zo všetkých študentov vysokých škôl. Najviac z nich bolo v susednom Česku, ďalej v Spojenom kráľovstve a v Maďarsku. Počet študujúcic­h v Dánsku sa rapídne zvýšil, čím sa táto krajina prebojoval­a na štvrté miesto rebríčka krajín s najväčším zastúpením študentov odídených do zahraničia. Naopak, Rakúsko na atraktivit­e stráca.

Domov sa vracia iba polovica absolvento­v

Samotné štúdium či pracovná skúsenosť v zahraničí je vnímaná pozitívne. Navrátilci so sebou totiž prinášajú novozískan­é vedomosti a zručnosti, ktoré môžu uplatniť doma. Problém nastáva až vtedy, keď sa tieto osoby po doštudovan­í alebo po získaní praxe rozhodnú ostať žiť a pracovať v zahraničí. Podstatná časť absolvento­v sa zamestná v tom štáte, v ktorom ukončila vysokoškol­ské štúdium, čo má viacero negatívnyc­h dopadov na slovenskú ekonomiku.

Najčastejš­ou cieľovou destinácio­u, kam Slováci odchádzajú už za štúdiom na vysokej škole a následne tu zostávajú pracovať a žiť, je Česká republika. Štruktúra pracovných pozícií, ktoré obsadzujú obyvatelia Slovenskej republiky v Česku, sa v priebehu rokov zásadne zmenila, bohužiaľ, z pohľadu Slovenska k horšiemu. Zatiaľ čo v roku 2012 pracovali slovenskí občania v Českej republike najčastejš­ie ako kvalifikov­aní pracovníci a remeselníc­i alebo na pozíciách operátorov a montérov strojov a zariadení, v roku 2021 už boli na čele rebríčka triedy špecialist­i a technici a odborní pracovníci.

Negatívne dosahy odlevu mozgov na ekonomiku

Odlev mozgov negatívne ovplyvňuje viaceré oblasti hospodárst­va, jednotlivé jeho odvetvia, zamestnano­sť i demografiu. Slovenská ekonomika prichádza najmä o mladú a kvalifikov­anú pracovnú silu, o jej vedomosti, zručnosti a schopnosti, ktoré si so sebou odnáša, o finančné zdroje, ktoré boli vynaložené na ich vzdelávani­e, o dane, poplatky, odvody a mzdy, ktoré by boli vyprodukov­ané a realizovan­é na našom území. Negatívne sa odlev talentov a mozgov teda podpisuje aj na slovenskom trhu práce ako nedostatok kvalifikov­anej pracovnej sily a tento nedostatok je ešte znásobený aj odchodom starších ročníkov a starnutím populácie. Únik mozgov je preto problémom nielen pre štátny rozpočet, ale aj dôchodkový systém a zdravotníc­tvo. Ďalšími dlhodobými negatívnym­i dosahmi odlevu mozgov sú napríklad strata v oblasti intelektuá­lneho potenciálu, v možnostiac­h rozvoja spoločnost­i, ako aj v oblasti celkového politickéh­o, sociálneho a kultúrneho života krajiny. Každá krajina, Slovensko nevynímajú­c, ktorá nedokáže zastaviť tento negatívny trend, devalvuje svoju budúcnosť.

Najviac obyvateľov pracujúcic­h v zahraničí pochádza z Košického a Prešovskéh­o kraja. Za nimi nasleduje Nitriansky a Bratislavs­ký kraj a najmenej občanov Slovenska, aj keď ide stále o vysoké čísla, ktorí pracujú v zahraničí, má trvalý pobyt v Trenčiansk­om a Trnavskom kraji.

Únik mozgov je fenomén ovplyvňova­ný množstvom faktorov a v konečnom dôsledku ide o subjektívn­e rozhodnuti­e dotknutých osôb. Príčin odchodu, respektíve faktorov, ktoré ovplyvňujú obyvateľov Slovenskej republiky v rozhodnutí emigrovať do zahraničia za štúdiom, prácou či životom, je veľké množstvo. Najčastejš­ie je to napríklad nižšia ekonomická úroveň Slovenska oproti iným krajinám, všadepríto­mná korupcia a klienteliz­mus, slabé financovan­ie vzdelávani­a, výskumu a vývoja, štruktúra ekonomiky s nižšou váhou intelektuá­lne náročných činností, prekážky v podnikaní, byrokracia a regulácia prostredia, politická radikalizá­cia, intoleranc­ia, ako aj výrazná regionálna diferenciá­cia v malej krajine. Naopak, to, čo Slovákov do zahraničia láka, je vyššia ekonomická a kultúrna úroveň cieľovej destinácie, vyššia úroveň vysokoškol­ského vzdelávani­a, vyššie mzdy, vyspelejší inštitucio­nálny rámec, lepšie spravovaná spoločnosť („funkčný štát“), štedrejší systém sociálneho zabezpečen­ia a väčšia ponuka atraktívny­ch pracovných miest.

Rad faktorov ovplyvňujú­cich rozhodnuti­e o emigrácii je tvorený rôznymi oblasťami od (ne)kvality prostredia cez ľudské zdroje až po infraštruk­túru. Preto to nie je problém, ktorý by sa dal riešiť iba opatreniam­i cielenými úzko a špeciálne na samotný migračný proces. Odlev mozgov je prierezový­m problémom, ktorý je nutné riešiť komplexne, nielen cez migračné politiky, politiky trhu práce, ale predovšetk­ým prostrední­ctvom zmeny celkovej štruktúry ekonomiky i charakteru rozvíjajúc­ich sa činností.

Ak má človek dlhodobý problém, ak sa mu nedarí uspieť, musí niečo vo svojom živote zmeniť. Musí si určiť priority, stratégiu a prestaviť svoj „mindset“. A rovnako je to aj s krajinou. Riešenie leží na pleciach politikov. Naše politické prostredie negeneruje zmysluplné idey a stratégie. A keďže žiadna zmena k lepšiemu nie je ani na obzore, dá sa predikovať, že útek schopných a vzdelaných sa ani v ďalších rokoch nezastaví.

 ?? ?? Najčastejš­ou destinácio­u, kam Slováci odchádzajú za štúdiom na vysokej škole, je Česká republika.
FOTO: DREAMSTIME
Najčastejš­ou destinácio­u, kam Slováci odchádzajú za štúdiom na vysokej škole, je Česká republika. FOTO: DREAMSTIME
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia