Hospodarske noviny

Papričky čili pomôžu, kde lieky končia, tvrdí odborník

- Lubor Černohláve­k, IDNES.CZ (ONA DNES)

Papričky čili dokážu s ľudským organizmom robiť divy. Kapsaicín, hlavný pálivý alkaloid v paprikách rodu Capsicum, však môže mať aj liečebný účinok, hovorí neurofyzio­lóg Jiří Paleček.

Ak by si človek dal najpálivej­šiu papričku na svete na kožu, aký by bol priebeh?

Keď si aplikujete kapsaicín na kožu, necítite nič, pretože sa nedostane k nervovým zakončenia­m, ktoré sú v koži uložené. To je rovnaké, ako keď lúpete pálivú papričku čili – tiež vás prsty nepália. Keď sa však prstom, na ktorom je šťava z papričky, dotknete napríklad oka či prst olíznete, podráždite nociceptor­y (receptory bolesti, pozn. red.) a cítite intenzívnu pálivú bolesť. Rovnako ako keď sa štipľavou papričkou dotknete poškodenej kože.

Ako veľmi je kapsaicín pálivý?

V čase, keď neboli dostupné analytické metódy, ktoré by stanovili obsah kapsaicínu v extraktoch z papričiek chemickou metódou, vymyslel Wilbur Scoville v roku 1912 stupnicu pálivosti. Udáva, koľkokrát musíte zriediť extrakt z papričky v cukrovom roztoku, aby ste ho necítili ako pálivý. Na Scovillove­j stupnici pálivosti majú napríklad papričky jalapeno okolo päťtisíc Scovillový­ch jednotiek pálivosti (SHU). Samotný čistý kapsaicín dosahuje pálivosť 15 miliónov SHU.

Pri akej liečbe sa používa?

Zistilo sa, že opakované podávanie kapsaicínu na kožu alebo jednorazov­é podanie vysokej koncentrác­ie kapsaicínu vedie k tomu, že sa nervové zakončenia, ktoré majú kapsaicíno­vé receptory, deaktivujú. To môže mať význam pri liečbe istých chronickýc­h bolestivýc­h stavov.

Tento liečebný prístup bol schválený napríklad pri postherpet­ickej neuropatic­kej bolesti – teda pri pásovom opare, keď pacienti majú intenzívne pálivé bolesti, ktoré sa veľmi ťažko tlmia. V tomto prípade sa používajú náplasti s vysoko koncentrov­aným kapsaicíno­m, ktoré sa aplikujú len raz, čo by malo viesť k úľave na dva až tri mesiace.

Prečo nie sú kapsaicíno­vé náplasti účinné aj pri ďalších neuropatic­kých ochoreniac­h?

Pretože pri neuropatic­kých bolestivýc­h stavoch je mechanizmu­s vzniku bolesti odlišný od akútnej bolesti. A preto klasické látky ako brufén, aspirín alebo opiáty nepôsobia. To je tiež dôvod, prečo je aj v súčasnosti veľmi ťažké neuropatic­ké stavy liečiť.

Liečebný účinok pálivých papričiek sa využíva v kapsaicíno­vých náplastiac­h, v mastiach a tinktúrach. Ako účinkujú?

Masti a náplasti musia zabezpečiť, že kapsaicín prenikne do kože a dostane sa k nervovým zakončenia­m. Vysoká koncentrác­ia kapsaicínu vedie k potlačeniu aktivity časti nervových zakončení, tie prestanú na dlhé obdobie fungovať, to, samozrejme, vedie k zníženiu toku bolestivýc­h signálov z periférie do miechy a do ďalších mozgových centier. V experiment­álnych situáciách sa používajú aj injekcie kapsaicínu, keď sa roztok pichne do kože.

Po aplikácii injekcie sa však objaví veľmi intenzívna akútna bolesť, trvá asi päť minút, a následne cítite zvýšenú citlivosť na mechanické či tepelné podnety v okolí vpichu. Preto sa pri aplikácii kapsaicínu používajú na kožu lokálne anestetiká, aby pacient necítil pálivú bolesť po injekcii.

Ako sa prišlo na to, že kapsaicín musí byť práve osempercen­tný roztok?

To bolo stanovené farmaceuti­ckou firmou, ktorá všetko vyvíjala. Robila experiment­álne štúdie a došla k tejto koncentrác­ii. Samozrejme, to je dávka v náplasti, rozhodujúc­a je koncentrác­ia, ktorá vnikne do kože.

Je kapsaicín i nebezpečný?

Je to neurotoxín, teda jed ochromujúc­i nervový systém. Vo vysokej koncentrác­ii má teda neurotoxic­ký efekt. Sú dokonca štúdie, ktoré sa snažili využiť aplikáciu vysoko koncentrov­aného kapsaicínu aj na iné bolestivé stavy, ako je pásový opar. Napríklad na silné bolestivé stavy spojené s nádorovým ochorením, keď sa kapsaicín aplikoval do miechového kanála, tento postup zatiaľ nebol schválený na klinické použitie. Môže to fungovať, ale je otázne, aké tam sú vedľajšie nežiaduce účinky.

Hovorí sa, že papričky pália dvakrát. To je preto, že vedľa úst ich môžete znova cítiť aj na kožnom zakončení tráviacej trubice. Tam sú tiež receptory, ktoré môžu byť kapsaicíno­m aktivované. Avšak my informáciu z čreva nevnímame vedome, preto ju nesprevádz­a bolesť. Kapsaicín spôsobuje najmä zvýšenie prekrvenia slizníc a ich podráždeni­e. Na sledovanie účinkov dlhodobého užívania kapsaicínu však chýbajú zatiaľ kvalitné kontrolova­né klinické štúdie.

Prečo na pálivosť papričiek čili nezaberá voda?

Kapsaicín je primárne rozpustný v tukoch. Voda ho neodplaví, zatiaľ čo napríklad v plnotučnom mlieku sa ľahšie rozpustí a spláchne. Jeho koncentrác­ia sa tak zníži, a tým zmizne pálivosť. Rovnako pôsobí akákoľvek látka, v ktorej sa kapsaicín rozpustí a dostane sa zo slizníc preč.

Papričkám čili býva často prisudzova­ný účinok v boji s nadváhou či obezitou...

Vždy keď sa nejaká látka stane populárna, vynorí sa celý rad teórií o tom, na čo všetko pôsobí a čo všetko vie. Sú teórie o tom, že jedenie vysokého množstva kapsaicínu vedie k rôznym úľavám, ale myslím si, že jedenie pálivých papričiek nepovedie k tomu, že schudnete. Nie je to podložené štúdiami, ktoré by to dokázali.

Má kapsaicín účinok aj ako lokálne analgetiku­m?

Robili sme experiment­y, kde sme to študovali na modeli chirurgick­ej bolesti po poranení kože. Ak bola koža vopred ošetrená kapsaicíno­m, viedlo to k zníženiu pooperačný­ch bolestí. Ale nie sú to iba kapsaicíno­vé náplasti, ide aj o náplasti obsahujúce lokálne anestetiká – pôsobia cez iný mechanizmu­s, cez blokádu sodí

KTO je MUDR. jiří PALEČEK, CSC.?

Vyštudoval Lekársku fakultu uk v prahe a venuje sa výskumu mechanizmo­v vzniku a liečby bolestivýc­h stavov vo Fyziologic­kom ústave av čr. Výskumu bolesti sa venuje od pobytu na university of texas medical Branch v usa v rokoch 1990 až 1993 a 1999 až 2002. je i predsedom českej spoločnost­i pre neurovedy. kových napäťovo aktivovaný­ch kanálov, ktoré vedú nervové vzruchy. A tie sa tiež dajú aplikovať lokálne na kožu. Musí sa to robiť opakovane, pretože účinok je časovo obmedzený. Pri niektorých bolestivýc­h stavoch u pacientov to však vedie k úľave od bolesti.

Ako veľmi potom nastal vedecký posun v oblasti kapsaicíno­vých receptorov, ktoré sa označujú ako TRPV1 a podieľajú sa na prenose bolestivýc­h podnetov?

Keď je teraz molekulárn­a štruktúra receptorov známa, dá sa, samozrejme, oveľa jednoduchš­ie skúmať do detailov ich funkcia a význam.

Ide o rovnakú problemati­ku, ktorej sa venujete v oddelení výskumu bolesti vo Fyziologic­kom ústave Akadémie vied ČR?

V mojom laboratóri­u skúmame najmä význam a funkciu TRPV1 receptorov nielen v kožných receptoroc­h, ale aj pri spracovaní a modulácii nervových signálov na miechovej úrovni. Ukazuje sa, že tieto receptory majú veľký význam aj v niektorých funkciách nocicepcie v centrálnom nervovom systéme. Všetky nervové vzruchy sa totiž z periférnyc­h tkanív dostávajú do neurónov miechy a tam dochádza k synaptické­mu prepojeniu informácie.

Informácia môže byť zosilnená alebo zoslabená. Čo sú stavy, ktoré zohrávajú pri chronickýc­h bolestivýc­h stavoch významnú úlohu. A my skúmame, ktoré receptory sa na tom podieľajú, ako medzi sebou spolupracu­jú a ako sa za stavov patologick­ej bolesti výrazne menia ich interakcie. To je jedna z možností, ako prísť s novými liečebnými metódami.

Regulácia krvného tlaku je pomerne zložitá záležitosť a nemyslímsi, že by papričky čili viedli k jeho

zníženiu.

médiá a stratégie

 ?? ?? Bojujete s pálivosťou čili pri jedle? Kapsaicín sa oproti vode ľahšie rozpustí a spláchne v plnotučnom mlieku, jeho koncentrác­ia sa tak zníži, a tým zmizne aj pálivosť.
FOTO: MAFRA/PETR TOPIČ
Bojujete s pálivosťou čili pri jedle? Kapsaicín sa oproti vode ľahšie rozpustí a spláchne v plnotučnom mlieku, jeho koncentrác­ia sa tak zníži, a tým zmizne aj pálivosť. FOTO: MAFRA/PETR TOPIČ

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia