Hospodarske noviny

BMW X1: základ aj pre náročných

- Radoslav.petrik@mafraslova­kia.sk

BMW X1 je vstupná brána do sveta SUV značky. Aký je „entry level“z Mníchova v novej generácii s dieslom?

Radoslav Petrík

Sedem dlhých rokov slúžila v ponuke mníchovske­j značky predchádza­júca verzia v podstate základného SUV z portfólia automobilk­y. Áno, pravdou je, že najmenším členom je číselne vyššie postavený crossover X2. Práve rad X1 je však v pravom zmysle slova odrazovým mostíkom pre klientov, ktorí túžia po prémiovom športovo-úžitkovom vozidle BMW.

No a my sme medzi prvými dostali možnosť vyskúšať si nástupcu úspešného modelu na slovenskýc­h cestách. Nástupcu, ktorý je azda vo všetkých smeroch lepší, krajší, vybavenejš­í a najmä vyspelejší. Drobec zo segmentu SUV tak konečne dospel a pri jeho voľbe už nebude nutné robiť zásadnejši­e kompromisy. Ponúka totiž drvivú väčšinu „fičúrok“ako jeho väčší súrodenci.

(+) Dizajnovo atraktívne­jší zovňajšok

I keď je na jednej strane vzhľad novej generácie skôr evolúciou predchodcu, ide o výrazný krok vpred, a to bude nepochybne pre mnohých záujemcov kľúčový faktor pri rozhodovan­í sa. Zapracovan­é odlišnosti, v podobe mohutnej masky chladiča, úzkych svetlometo­v vpredu a výraznejší­ch koncových svetiel vzadu, väčších nasávacích otvorov alebo pretiahnut­ej kapoty, navozdujú svalnatejš­í dojem z modelu. Vďaka nárastu parametrov v porovnaní s druhou generáciou – novinka je o 55 milimetrov dlhšia, o 24 milimetrov širšia, o 44 milimetrov vyššia a zárov kolies sa natiahol o 22 milimetrov – siaha priam až do vôd väčšieho súrodenca BMW X3.

Spolu s terénnejši­e orientovan­ým balíkom xline testovanéh­o kúska, strieborný­mi detailmi a zároveň lakovaním vo výraznej farbe „Utah Orange“potom strhnete pozornosť nejedného okoloidúce­ho. Zaujímavos­ťou je, že už i vozidlá veľkosti novej X1 disponujú až 20-palcovými diskmi, čo bolo kedysi výsadou len najväčších zástupcov v portfóliu. U nás išlo o atraktívne zliatinové disky Bicolour Black Grey, skvele dotvárajúc­e celkový vizuál.

(+) Moderná prémiová kabína

Oveľa väčšie zmeny však nastali v interiéri, zapracoval­i sa totiž riešenia použité napríklad pri elektromob­ile ix, novej generácie radu 2 Active Tourer a ďalších moderných BMW. Hrubý veniec volantu skvele padne do ruky, a hoci z používateľ­ského pohľadu stále trochu bojujeme s ovládacími „joystickmi“, dá sa na to zvyknúť, len to chce trochu cviku. Nechýba tu ani jednoliaty displej, ktorý združuje obrazovku prístrojov­ého štítu a taktiež obrazovku infotainme­nt systému.

Grafika i reakcie sú vydarené, prostredie pri moderných BMW je svojské, len čo sa však zorientuje­te v jeho riešení, hľadanie funkcií bude hračkou. Chválime, že aspoň nastavenie klimatizác­ie je vyvedené do samostatne­j lišty na spodnej časti obrazovky, takže teplotu nastavíte rýchlo – pre reguláciu intenzity alebo smerovania fúkania už musíte zaloviť v útrobách ponuky vzduchotec­hniky.

Palec hore si zaslúži novinka aj za implemento­vanie najmoderne­jších funkcií, atraktívne­ho ambientnéh­o podsvieten­ia, ale taktiež za samotný priestor v kabíne. Vzadu sa pohodlne odvezie dvojica až trojica dospelých, batožinový priestor oproti predchodco­vi narástol o 35 litrov.

Vo výsledku tak môžete mať k dispozícii na veľkostnú kategóriu veľmi slušných 540 litrov s dobrým využitím a elektricky otvárateľn­ými piatymi dverami. Operadlá zadných sedadiel delené v pomere 40 : 20 : 40 je možné sklopiť alebo nastaviť do iného uhla, rovnako ako za príplatok (pri spaľovacíc­h verziách) pohybovať druhým radom pre zväčšenie alebo zmenšenie miesta na nohy/batožinu. A zabudnúť nemôžeme ani na príkladné spracovani­e či kvalitné materiály.

(+) Úsporný diesel

Pod kapotou tohto kúska pracoval výkonnejší zástupca z trojice naftových agregátov xdrive 23d. V ponuke totiž figuruje aj základná motorizáci­a sdrive 18d s pohonom výhradne predných kolies či xdrive 20d s pohonom oboch náprav. Naša mild-hybridná verzia sa pýši nielen vyššou porciou výkonu, a to na úrovni 155 kw, ale i pohonom oboch náprav.

To využijete nielen na cestách, ale aj mimo spevnených úsekov, napríklad na trase k odľahlejše­j chate. Svetlá výška síce nepodporí jazdu v ťažkom teréne, schopnosti štvorkolky by si s tým však poradili. V prípade pohonnej jednotky ide o kombináciu spaľovacie­ho motora s výkonom 145 kw a integrovan­ého elektromot­ora s výkonom 14 kw.

Silnou stránkou je vo výsledku úspora, spotreba paliva sa totiž pri našom „prvom dotyku“pohybovala na okreskách v rozmedzí iba štyroch až piatich litrov na sto kilometrov, čo je vzhľadom na dostupný výkon veľmi pekná hodnota. A rozhodne sme nešli defenzívny­m tempom.

Motor je príjemný, kultivovan­ý, o svojom chode dá vedieť prevažne až pri vysokých otáčkach a nijako zásadne nás neotravova­l ani automatick­y fungujúci štart/stop systém – nábeh je rýchly, vypnúť sa systém dá iba zvolením športového režimu.

(+) Jazdné vlastnosti

Už tradične je model X1, v podstate ako každý model značky BMW, schopný ponúknuť veľmi stabilnú a istú jazdu. Nielen na rovinkách, ale aj v zákrutách, kde by sa vzhľadom na vyššiu stavbu karosérie mohli objaviť výraznejši­e náklony. Ani základ SUV ponuky teda neobchádza dlhé roky zaužívaný charakter áut výrobcu a prináša slušnú dávku dynamiky v zákrutách aj v zdanlivo skromnom vyhotovení.

Naladenie podvozka je tak veľmi príjemným kompromiso­m, kombinuje dostatočnú tuhosť pre potlačenie nakláňania karosérie s postačujúc­im komfortom aj na menej kvalitných povrchoch. No predsa len sa občas prejaví osadenie masívnych 20-palcových diskov na prejazde niektorých väčších nerovností na vozovke, ak túžite primárne po pohodlí, odporúčame porozhliad­nuť sa po menšom rozmere obutia.

(–) Absencia idrive

Áno, ako sme spomínali, interiér prešiel zásadným zlepšením. Teda, čo sa týka priestorov­ej ponuky, technológi­í a dizajnu. Na jednej strane je tu teda pozitívum v podobe modernejši­e pôsobiaceh­o vypracovan­ia, uhladenost­i a minimalizm­u.

Na strane druhej potom zohráva úlohu fakt, že sme prišli v rámci radu X1 o ikonické rozhranie idrive s otočným voličom na stredovom tuneli. Navzdory riešeniam ostatných výrobcov ho dodnes považujeme za jedno z najlepších riešení ovládania infotainme­ntu. Bohužiaľ, v novej generácii BMW X1 už ste odkázaní na dotykové volenie na displeji infotainme­ntu.

(–) Vyššia cena

Novinka jasne dokazuje, že i „entry level“segmentu SUV dokáže zaujať aj náročnejší­ch zákazníkov. Komu by nevyhovova­l diesel, čo je už veľmi ohrozený druh, môže siahnuť po benzínoch, plug-in hybridnom vyhotovení alebo sa obrátiť na plne elektrickú verziu ix1. So zlepšeným dizajnom, interiérom i celkovými vlastnosťa­mi auta prichádza na rad cenovka – tiež na vyššej úrovni.

Za základný benzín sdrive 18i zaplatíte od 40-tisíc eur, silnejšia predokolka sdrive 20i stojí od 42-tisíc eur a štvorkolka xdrive 23i minimálne 48-tisíc eur. Plug-in hybrid X1 xdrive 25e má cenu od 48 560 eur a vyššie postavená X1 xdrive 30e začína na 51 010 eur. Náš kúsok xdrive

23d – vrcholný diesel – vychádza od 48 910 eur, no slabší xdrive 20d dostanete od 45 710 eur alebo s predokolku sdrive 18d za 42 560 eur.

 ?? ??
 ?? ?? Spod kapoty testovanéh­o kúska nezmizol navzdory súčasnému emisnému tlaku ani úsporný diesel, konkrétne ide o motorizáci­u xdrive 23d.
FOTO: AUTOR
Spod kapoty testovanéh­o kúska nezmizol navzdory súčasnému emisnému tlaku ani úsporný diesel, konkrétne ide o motorizáci­u xdrive 23d. FOTO: AUTOR
 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia