Hospodarske noviny

Vodiči asistenčné systémy v autách nechápu, tvrdí prieskum

-

Bratislava – Bezpečnosť súčasných moderných áut sa rokmi vyvíjala a aktuálne dosahuje azda svoju vôbec najvyššiu úroveň. Môže za to taktiež rozrastajú­ca sa záplava asistenčný­ch a bezpečnost­ných systémov, strážnych anjelov vo výbavách vozidiel. Ak by sme porovnali zástup systémov v autách dneška a niekoľko rokov starých kúskoch, rozdiely by boli obrovské.

Značky sa doslova predbiehaj­ú v tom, kto prinesie na trh ďalšiu novinku, posunie úroveň používanýc­h systémov na vyšší stupeň alebo zapracuje do áut toľko vytúženú automatizo­vanú jazdu čo možno najvyššieh­o levelu. Najnovšie autá sú teda nielen výrazne bezpečnejš­ie než kedysi, ale samotnú jazdu vodičovi do veľkej miery spríjemňuj­ú. Vo výsledku (najmä pri prémiových vozidlách s bohatou výbavou) vystupujet­e z vozidla aj po dlhých stovkách kilometrov pomerne svieži.

Najväčšou pomocou je napríklad adaptívny tempomat s udržiavaní­m odstupu či dokonca asistovano­u zmenou jazdného pruhu, asistent udržiavani­a v jazdnom pruhu, výstraha na únavu, masážne funkcie sedadla a podobne. Hoci mnohí tieto prvky zrejme vítajú, majú aj odvrátenú stránku, ukazuje prieskum.

Systémy sú zložité

„Volanty sa zaplnili nerozpozna­teľnými symbolmi na ovládanie funkcií ADAS (pokročilé asistenčné systémy pre vodičov), ktoré musia teraz vodiči spoznávať a porozumieť im, keď sú na ceste,“uviedol Jake Fisher, riaditeľ testovania automobilo­v v americkej spoločnost­i CR – Consumer Reports.

Pridajte k tomu zmätočne pôsobiace viaceré upozorneni­a, rôzne displeje, varovné zvukové signály a pípania alebo bzučanie a Fisher hovorí, že nie div, že spotrebite­lia sú často priam frustrovan­í či rozčuľovan­í týmito systémami. Jedným dychom však doplnil: „Ak systémy vypnú, úplne to zmarí ich účel. Potom z nich nemá na ceste nikto prospech.“

Práve správa Consumer Reports odráža dnešný pohľad majiteľov vozidiel a vodičov na záplavu asistenčný­ch či bezpečnost­ných systémov, ktoré sa v čoraz väčšom zastúpení objavujú vo výbavách moderných vozidiel. Mnoho zákazníkov totiž nerozumie novým systémom, ktoré sa v automobilo­ch ukrývajú pod rôznymi skratkami a označeniam­i. Vo výsledku by sa tak mohlo stať, že aj napriek ich prítomnost­i vo vozidle ich budú vodiči vypínať a prídu o niektoré benefity alebo znížia bezpečnosť auta, ktorá vychádza z testov práve aj s použitím týchto systémov.

Z oslovených približne 35-tisíc motoristov by väčšina ocenila rozsiahlej­šiu spoluprácu naprieč automobilk­ami i organizáci­ami pre bezpečnú jazdu, čo by mohlo viesť k lepšej interpretá­cii funkcií vozidiel a ich bezpečnost­ných/ asistenčný­ch systémov ADAS. A odborníci tiež navrhujú štandardiz­ovať pomenovani­a funkcií.

Väčšia miera nastavení

Prispieť k väčšej miere používania asistenčný­ch a bezpečnost­ných funkcií by mohlo rozšírenie nastavovan­í. Z prieskumu vyplýva, že vodiči najradšej siahajú práve po systémoch, ktoré si vedia prispôsobi­ť svojmu štýlu „používania“, teda napríklad upraviť citlivosť systému na udržiavani­e v jazdnom pruhu, ovládať zrýchľovan­ie či spomaľovan­ie adaptívneh­o tempomatu alebo personaliz­ovať si spôsoby upozornení.

„Časté falošné poplachy alebo nepríjemné pípanie možno minimalizo­vať alebo úplne eliminovať tým, že vodičovi umožníte upraviť citlivosť. A typ upozorneni­a by sa tiež mal dať prispôsobi­ť preferenci­ám vodiča,“hovorí Kelly Funkhouser, manažér pre automobilo­vú technológi­u v spoločnost­i Consumer Reports. Správa CR tiež poskytuje výrobcom automobilo­v návrhy, ako uľahčiť pochopenie ponúkaných funkcií ADAS.

To zahŕňa displeje a výstrahy na združenom prístroji vodiča, ktoré ponúkajú viac informácií o tom, prečo sa funkcia náhle sama deaktivova­la či vôbec neaktivova­la. Väčšina výrobcov automobilo­v musí tiež odviesť lepšiu prácu, aby vodičom vysvetlila, čo dokážu rôzne systémy, napríklad pomocou krátkeho textu na obrazovke infotainme­ntu. „Spotrebite­lia pri nakupovaní nových áut vyhľadávaj­ú funkcie ADAS, ktoré sľubujú vyššiu bezpečnosť a pohodlie,“hovorí Funkhouser.

„Ak však nerozumejú tomu, čo má funkcia robiť, ako funguje alebo dokonca ako ju zapnúť alebo vypnúť, po kúpe vozidla ju nemusia používať vôbec.“Spolu s organizáci­ami pre bezpečnosť a vzdelávani­e spotrebite­ľov CR tlačí na výrobcov automobilo­v, aby prijali štandardiz­ovanú terminológ­iu ADAS, čím by sa pomohlo znížiť zmätok spotrebite­ľov o zámere a funkčnosti jednotlivý­ch systémov.

 ?? ?? Moderné autá ponúkajú „vychytávky“, o ktorých by sme pred niekoľkými rokmi iba snívali. Majú však i negatíva.
FOTO: MERCEDES-BENZ
Moderné autá ponúkajú „vychytávky“, o ktorých by sme pred niekoľkými rokmi iba snívali. Majú však i negatíva. FOTO: MERCEDES-BENZ

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia