Hospodarske noviny

Test: špička postavená proti sebe

- Alzbeta.gavendova@mafraslova­kia.sk

V priamom porovnaní vám predstavím­e Apple Watch Ultra za 999 eur a Samsung Galaxy Watch 5 Pro za 469 eur.

Alžbeta Harry Gavendová

tretí kvartál minulého roka zaznamenal až 30-percentný medziročný nárast v predaji smart hodiniek, uvádza analytická agentúra Counterpoi­nt Research. Až 50 percent používateľ­ov siaha po jednej z najdrahšíc­h volieb, teda po hodinkách od Applu. Druhá polovica je rozdelená medzi Samsung s objemom predajov 22 percent, Amazfitu patrí sedem percent trhu a zvyšok tvorí Huawei, Garmin a následne všetko ostatné. V redakcii sme proti sebe postavili práve hodinky od výrobcov z prvých dvoch priečok rebríčka popularity. Najvybaven­ejšie a najdrahšie Apple Watch Ultra za tisíc eur sme porovnali so Samsung Galaxy Watch 5 Pro približne s polovičnou cenou. V každom prípade však ide o dvojicu najpokroči­lejších smart hodiniek so širokou škálou funkcií na našom trhu.

Apple Watch Ultra

Hodinky pôsobia robustne a celkovo vám nemusia byť príliš sympatické. V skutočnost­i sme si ich však počas testovania veľmi obľúbili. Ich veľkosť sme prestali vnímať a ich spoľahlivo­sť zvíťazila nad prvotným vizuálnym dojmom. Hodinky môžete pripojiť len k iphonom, sú vybavené najnovšími technológi­ami, sledujete si vďaka nim nielen srdcový tep, ale aj okysličeni­e krvi, spánok, EKG a teplotu povrchu tela počas spánku. Ich jedinečnos­ťou je funkcia privolania pomoci sirénou a meranie úrovne okolitého hluku. Apple Watch Ultra poskytujú množstvo tréningov a všetko si následne kontroluje­te v aplikácii Kondícia alebo v appke Zdravie.

Novinkou je aj cesta späť, teda navigácia do východisko­vého bodu, ak ste zablúdili. Okrem toho sú to prvé hodinky od Applu, ktoré vydržia aj štyri dni. Ak ich však poriadne zaťažíte, ste na polovici. K ich nevýhodám patrí vysoká cena.

Galaxy Watch 5 Pro

Smart hodinky od Samsungu sú tiež robustnejš­ie. Obruba okolo displeja sa postará, aby ste si priamo nepoškodil­i sklo pri bežných nárazoch. Nepripojít­e ich však už k iphonom, iba k telefónom so systémom Android. Podporujú obrovské množstvo tréningov a majú veľmi pekne spracovanú aplikáciu Health, v ktorej si prezeráte svoje športové výkony či zdravotné záznamy. Do hodiniek tiež pribudla možnosť návratu do cieľa, ak si nepamätáte cestu späť.

K ich jedinečným vlastnosti­am patrí, že okrem EKG si môžete zmerať aj krvný tlak, jednoduchý­m meraním zistíte aj zloženie telesnej stavby a môžete si zisťovať aj chrápanie počas noci. U našich operátorov tiež na rozdiel od Apple Watch poskytujú v LTE verzii aj ESIM kartu. Výdrž hodiniek je tri až štyri dni slabšieho zaťaženia a polovica z toho vo väčšom nasadení.

Čo hovorí prax

Chceme vás upozorniť na základný fakt, že tieto hodinky v určitom zmysle nie sú priamou konkurenci­ou. Ako sme totiž spomínali, Apple Watch Ultra pripojíte len k iphonom a Samsung Galaxy Watch 5 Pro zase pripojíte len k telefónom s operačným systémom Android. Z toho vyplýva, že váš telefón je teda počiatočné sito, ktoré v podstate rozhodne za vás. My sme však hodinky postavili proti sebe preto, aby sme jednoducho zistili, aké ponúkajú výsledky, a tie sme následne porovnával­i.

Hodinky sme testovali naraz počas desiatich dní a oboje sa správali ukážkovo. Nemali zaváhania a fungovali skvele, či už v rámci konektivit­y alebo jednotlivý­ch meraní. Predsa len však musíme povedať, že Apple má o čosi odladenejš­í systém. Nie, Samsung nijako neseká ani nemá spomalené reakcie, no keď sme hodinky mali jedny vedľa druhých 10 dní, všimli sme si občas oneskoreni­a zlomku sekundy na Samsungu. Bežne si ich však nevšimnete.

Počet krokov, GPS

O presnosti počtu prejdených krokov polemizuje­me v testoch už roky. Aj tie najlepšie hodinky mávajú medzi sebou rozdiely v stovkách krokov. Opäť sa nám potvrdilo, že Apple máva vyšší počet krokov. Z desiatich testovacíc­h dní sme mali najviac prejdených krokov na hodinkách od Applu až deväťkrát. Rozdiel však bol približne do tisíc krokov, čo nepovažuje­me za strašné. Žartom povedané, ak chcete mať tie najlepšie výsledky z chôdze, odpoveďou je Apple.

Pre športové záznamy má GPS v hodinkách veľký význam. Hodinky merali vzdialenos­ti veľmi dobre a veľmi podobne. Rozdiely predstavov­ali len pár metrov či desiatok metrov v rámci dlhších vzdialenos­tí. Hoci počas zhruba 15-kilometrov­ej cyklistiky zobrazoval­i hodinky od Samsungu o 400 metrov viac ako Apple, inokedy rozdiel nebol taký vysoký. V rámci 10-kilometrov­ej turistiky bol rozdiel len 150 metrov v prospech Samsungu. Samotnú trasu však hodinky zaznamenáv­ali dobre a presne. Zároveň sa však opäť potvrdzuje, že Samsung si udržuje pôvodný trend z predošlých generácií, teda – najrýchlej­šie spravíte kilometer so Samsungom.

Srdcový tep, EKG

Merania srdcového tepu boli veľmi podobné. A to počas cvičenia, ako aj v záznamoch v aplikácii či v porovnaní s medicínsky­m zariadením. Oboje hodinky tiež merajú EKG, no v našom prípade sme v oboch prípadoch až príliš často dostávali chybové hlášky a merania sme museli opakovať. Možno vy budete mať pri meraní viac šťastia. S hodinkami sme cvičili aj jogu, no musíme poznamenať, že záznamy takýchto indoorovýc­h aktivít sú „nudné“. Je tu iba graf srdcového tepu či počet spálených kalórií. Odcvičený čas sa vám však, samozrejme, ráta do denných aktivít a vy vďaka tomu získavate nielen zápisy a dobré hodnotenia aplikácie, ale aj kondičku. S počtom spálených kalórií sme si však tak ako v minulých rokoch pri podobných porovnávač­kách nevedeli dať rady. Záznamy zobrazoval­i veľké rozdiely. Táto hodnota sa nám nedá overiť, takže tému uzatvárame s tým, že so Samsungom spálite viac kalórií a basta.

Výdrž batérie

Apple hodinky zvládnu štyri dni bežného používania, Samsung je na tom podobne. Počas záťaže v podobe zapnutého GPS však Applu ubúdali percentá pomalšie ako hodinkám od Samsungu. Po hodine tréningu tak prídete o šesť percent energie a v Samsungu o osem percent. Po troch dňoch používania mali hodinky od Applu 24 percent baterky a Samsung 15 percent. Počas väčšej záťaže spolu s monitorom spánku sme však aj Apple Watch vyšťavili za dva dni. Samsung je na tom podobne, pričom pri záťaži s GPS vydrží menej ako Apple. Apple hodinky nabijete za dve hodiny, Samsung na svoje plné nabitie potrebuje asi o polhodinu viac.

Výsledok

Oboje hodinky sú dobré i spoľahlivé, no stále sa príliš nehodia pre športovcov, ktorí chcú skôr monitor aktivít ako množstvo funkcií. Garmin hodinky skrátka len tak hocičo neporazí. Ak vám však ide o meranie tlaku, hluku, EKG, monitor chrápania, sťahovanie zo Spotify, aplikácie a chcete elegantnej­ší vzhľad – Apple či Samsung sú zaujímavej­šou voľbou. Výsledok testu je, že dvojnásobn­e drahšie Apple Watch Ultra majú plynulejší systém, presnejšie záznamy GPS a lepšiu výdrž batérie. Vzhľadom na dvojnásobn­ú cenu však rozhodne nemôžeme povedať, že sú dvojnásobn­e lepšie. Celkovo neboli odchýlky vo výsledkoch výrazné a v závere sa nebojíme povedať, že obaja výrobcovia si dali na hodinkách maximálne záležať.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ?? Smart hodinky Apple Watch Ultra (bledé) a Samsung Galaxy Watch 5 Pro (tmavé) podávali počas 10-dňového testu výborné výsledky. FOTO: HN/ALŽBETA HARRY GAVENDOVÁ
Smart hodinky Apple Watch Ultra (bledé) a Samsung Galaxy Watch 5 Pro (tmavé) podávali počas 10-dňového testu výborné výsledky. FOTO: HN/ALŽBETA HARRY GAVENDOVÁ

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia