Hospodarske noviny

Nočná mora tiesňových liniek: iphony mylne hlásia nehody

- Idnes.cz/lukáš Hron

Praha – Čas trávený na zjazdovkác­h patrí k tradičným zimným radovánkam, tento rok však prirába starosti záchranáro­m. Medzi lyžiarmi sú totiž aj používatel­ia aktuálnej top série iphonov 14, ktoré disponujú novou funkciou Detekcia nehody. Tá pri zistení vážnej nehody automatick­y kontaktuje tiesňovú linku. Jej operátori riešia aj desiatky falošných detekcií denne, zbytočne ich tak zaťažujú.

Falošný poplach

Len cez vianočný víkend zaznamenal­i operátori regionálne­ho dispečingu Summit County 911 Center celkovo 71 automatick­ých oznámení nehôd z aktuálnych generácií iphonu a hodiniek Watch návštevník­ov tunajších zjazdoviek. Dôjsť k nim malo v celkovo štyroch lyžiarskyc­h areáloch v tomto coloradsko­m okrese. Našťastie ani v jednom prípade nešlo v skutočnost­i o žiadnu nehodu, ale o mylné vyhodnoten­ie situácie. Avšak záchranári musia každé takéto volanie overiť, žiadne oznámenie nesmú ignorovať. Tým lepším variantom je, keď majiteľ zariadenia zareaguje na spätné volanie a všetko sa obratom vysvetlí. Aj to však operátorov linky zbytočne zamestnáva. V horšom prípade, teda vo chvíli, keď používateľ na spätné volanie nereaguje napríklad z dôvodu, že práve schádza svah, musia byť nakoniec zalarmovan­é lyžiarske hliadky, ktoré musia vyraziť skontrolov­ať nahlásené miesto. To sa totiž označí v automatick­om hovore ako miesto nehody. V hovore je oznámená zemepisná šírka a dĺžka.

Pozitívnej­šia skutočnosť

V skutočnost­i však mohol vlastník zariadenia iba spadnúť bez následnej potreby prípadnej pomoci, čo nie je v prípade lyžiarov vôbec nič neobvyklé. Rovnako mohol iba rýchlo zastaviť, načo senzory iphonov radu 14 a hodiniek Watch Series 8 môžu takúto situáciu považovať za nehodu. Funkcia Detekcia nehôd totiž pri náhlom zastavení môže situáciu vyhodnotiť tak, že používateľ je účastníkom autonehody. Stať sa tak môže napríklad aj pri skoku a následnom dopade na svah. Podľa portálu The Colorado

Sun sa s falošnými hláseniami nehôd nestretáva len spomínané regionálne operačné stredisko. Rekordné počty automatick­ých hovorov z telefónov a hodiniek lyžiarov zaznamenal­i aj operátori dispečingo­v v okresoch Grand, Eagle, Pitkin, Routt a Summit, v ktorých sa nachádza celkovo 12 frekventov­aných zjazdoviek. Problém spočíva aj vo fakte, že tiesňové volania operátori vybavujú v poradí, v ktorých boli prijaté. Kvôli falošným oznámeniam sa tak môže oddialiť pomoc niekomu, kto ju skutočne akútne potrebuje.

Napríklad stredisko Pitkin County 911 Center, ktoré obsluhujú maximálne dvaja operátori, prijíma až 20 automatick­ých hovorov denne hneď zo štyroch lyžiarskyc­h oblastí v okrese. Podľa jeho riaditeľa Breatta Loeba sa operátori linky snažia každý takýto hovor overiť, avšak lyžiari mávajú telefón často hlboko vo vrecku a vôbec tak volanie neregistru­jú.

Apple na oprave pracuje

Apple si je podľa Loeba problému vedomý a údajne pracuje na oprave, ktorú by mohol vydať v prvom tohtoročno­m štvrťroku. Zatiaľ čo automatick­á detekcia nehôd pridáva riaditeľov­i strediska v Pitkin starosti, inú novú funkciu aktuálnych iphonov víta. Reč je o funkcii Tieseň SOS, teda tiesňovom volaní cez satelit, ktoré považuje za veľký prínos pre návštevník­ov hôr.

Samozrejme, aj pri pobyte v horských oblastiach môže byť táto pre operátorov tiesňových liniek v súčasnosti problemati­cká funkcia pre samotného používateľ­a prínosná a môže mu zachrániť život. O jej prínose nepochybuj­e napríklad riaditeľ komunikačn­ého strediska Vail Public Safety Marc Wentworth, podľa ktorého začiatkom posledného minulého týždňa iphony dvoch používateľ­ov súčasne zalarmoval­i tiesňovú linku. V tomto prípade išlo skutočne o autonehodu.

Ďalší problém

Rovnako ako na zjazdovkác­h sú iphony zmätené aj v prípade, keď si ich používatel­ia užívajú jazdu na horskej dráhe. Aj táto jarmočná atrakcia vie zmiasť pohybové senzory telefónov, ktoré tak automatick­y vytáčajú tiesňové linky. Presvedčil­i sa o tom záchranári v amerických zábavných parkoch. Niekoľko prevádzkov­ateľov teda aspoň zatiaľ v posledných týždňoch k horským dráham umiestňuje informačné cedule, ktoré varujú, že nové iphony a najnovšie modely hodiniek od Applu môžu počas jazdy samy začať vytáčať tiesňovú linku.

Funkcia Detekcia nehôd je v iphonoch 14 od výroby štandardne zapnutá. Vypnúť ju je možné v Nastavenia­ch v položke Tieseň SOS, kde treba vypnúť voľbu Volanie po vážnej nehode.

 ?? ?? iphony 14 pri zistení nehody či pádu kontaktujú tiesňovú linku.
FOTO: TASR
iphony 14 pri zistení nehody či pádu kontaktujú tiesňovú linku. FOTO: TASR

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia