Hospodarske noviny

Čechov čaká drsný súboj o Hrad. Zvedú ho Pavel s Babišom

- ©hn Pavel Novotný pavel.novotny@mafraslova­kia.sk

Bratislava – Najvyššia volebná účasť od zavedenia priamej voľby, nezvykle tesný súboj dvoch najväčších favoritov i pokračovan­ie trendu výrazne rozdelenej republiky. Aj toto ukázalo víkendové prvé kolo prezidents­kých volieb v Česku. So ziskom 35,4 percenta v ňom zvíťazil generál vo výslužbe Petr Pavel, ktorý o necelého pol percenta porazil expremiéra Andreja Babiša. Práve oni dvaja sa 27. a 28. januára stretnú v priamom súboji o Pražský hrad. Zvyšní kandidáti zostali hlboko v poli porazených – tretia Danuše Nerudová, ktorá bola istý čas pasovaná do roly jedného z hlavných favoritov, získala len necelých 14 percent hlasov.

Odovzdať hlas prišlo viac ako 68 percent voličov, čo je najviac od roku 2013, keď u našich západných susedov zaviedli priamu voľbu prezidenta. Zaujímavos­ťou bolo, že v prvých predbežnýc­h výsledkoch po sčítaní hlasov z malých obcí viedol Babiš o 10 percent pred Pavlom. Jeho náskok sa však postupne zmenšoval, a keď prišli dáta z Prahy a ďalších miest, na čelo sa dostal Pavel.

Experti očakávajú, že Čechov v najbližšíc­h dvoch týždňoch čaká drsná kampaň, v ktorej si obaja kandidáti navzájom nič nedarujú. Hoci je favoritom Pavel, kľúčovým faktorom môžu byť televízne debaty. „Pokiaľ bude na Hrade pán Pavel, ktorý je nominantom vlády, tak to určite nebude dobré pre našich občanov. Pretože tam bude vykonávať iba vôľu vlády, možno svojich sponzorov a možno ešte niekoho iného,“ povedal krátko po zatvorení volebných miestností Babiš, ktorý Pavla označil za komunistic­kého rozviedčik­a. Pavel označil tieto slová za kňučanie a vyhlásil, že od Babiša sa teraz dajú očakávať samé lži.

Voľba českej hlavy štátu sa po prvom hlasovaní skončila prekvapivý­mi výsledkami. Do finále idú kandidáti prakticky z rovnakých pozícií.

 ?? ?? Petr Pavel a Andrej Babiš za sebou s výrazným náskokom nechali všetkých ostatných kandidátov na českého prezidenta. Danuše Nerudová získala iba 14 percent hlasov.
FOTO: TASR/ P. D. JOSEK
Petr Pavel a Andrej Babiš za sebou s výrazným náskokom nechali všetkých ostatných kandidátov na českého prezidenta. Danuše Nerudová získala iba 14 percent hlasov. FOTO: TASR/ P. D. JOSEK
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia