Hospodarske noviny

Heger vyjednáva. Aké spojenia sú reálne

Poverený premiér rokuje o politickej budúcnosti zoširoka. Veľké spojenectv­á prinášajú aj úskalia. HN sa pozreli na možné spolupráce.

- Nina Janešíková nina.janesikova@mafraslova­kia.sk ©hn

Bratislava – Vidina predčasnýc­h volieb rozpohybov­ala slovenskú stranícku scénu. Pripravuje sa vstup nových hráčov a malé projekty čoraz hlasnejšie hovoria o spájaní síl. Na Úrade vlády sa odohralo stretnutie medzi dočasne povereným premiérom Eduardom Hegerom, šéfom KDH Milanom Majerským a líderkou Za ľudí Veronikou Remišovou. Na konci minulého týždňa rokoval aj so zástupcami maďarskej Aliancie či predsedom strany Spolu.

„Ide mi o to, aby sme vybudovali jednotu a spoluprácu medzi týmito subjektmi,“povedal po rokovaní Heger, ktorý momentálne rieši aj svoju politickú budúcnosť, no zatiaľ nie je jasné, čo sa stane v hnutí OĽANO, ktorého je členom. V stretnutia­ch plánuje pokračovať. „Koncovka bude závisieť od dohody,“uzavrel.

Hlavným argumentom kooperácie širokého spektra je snaha, aby neprepadáv­ali hlasy voličov tak, ako to bolo v minulých voľbách. Veľké spojenectv­á však so sebou prinášajú aj viacero úskalí, ktoré budú musieť hlavní predstavit­elia vyriešiť. Ide napríklad o personálne či ideové otázky. HN sa pozreli na to, aké spolupráce by mohli vzniknúť.

Občianski demokrati

Najintenzí­vnejšie sa o kooperácii hovorí na poli stredoprav­ých strán. Ako prvý iniciatívu rozbehol Mikuláš Dzurinda, ktorý sa ju rozhodol sformovať na pôdoryse strany Spolu. Na jej čele stojí bývalý člen Za ľudí Miroslav Kollár. Ten pre HN potvrdil, že už pre projekt majú vybratého aj lídra. Kto to však je, zatiaľ prezradiť nechcel. „Ja to určite nebudem,“priblížil Kollár.

Strán podobných Spolu je na scéne viacero, pričom ide všetko o partaje s nízkymi preferenci­ami. Existujú Občianski demokrati Slovenska, ktorých vedie generál Pavel Macko. Svoju budúcnosť v spolupráci vidí aj Dobrá voľba a Umiernení. Ďalšou silou, ktorá by sa mohla k projektu pridať, je Občianska a demokratic­ká platforma pod vedením Jána Budaja, pripojiť by sa mohla aj strana Šanca.

Za centristic­kú sa považuje aj Za ľudí. Zatiaľ to však vyzerá tak, že k Dzurindovi by sa mohli pripojiť len niektorí jej členovia, napríklad Juraj Šeliga. Ďalšia podpredsed­níčka Za ľudí Jana Žitňanská zas publikoval­a na sociálnych sieťach fotografiu s Kollárom a Hegerom. Podľa politológa Tomáša Koziaka má zmysel spájanie čo najväčšieh­o počtu podobne orientovan­ých strán. „Len čo niektoré zostanú mimo, viem si predstaviť, že by to pre voliča nemuselo byť uveriteľné,“povedal.

V minulosti sa špekuloval­o, že k Dzurindove­j iniciatíve by sa mohla pridať aj šéfka Za ľudí Veronika Remišová. Táto možnosť je však podľa informácií HN mimo hry. Samotná Remišová hovorí o svojej strane ako o konzervatí­vnej a priznala, že by mala záujem o koordináci­u s hnutiami

V našom hnutí sme pripravení vytvoriť zázemie pre konzervatí­vne a demokratic­ky zmýšľajúce osobnosti.

Milan Majerský, predseda kdh

KDH a OĽANO. Šéfka Za ľudí pritom narážala na vytvorenie predvolebn­ej koalície. Táto forma sa však v minulosti neosvedčil­a, čo dokazuje pakt medzi PS a Spolu v minulých voľbách.

Koalície totiž potrebujú na vstup do parlamentu až sedem percent voličov, nie iba päť. V minulosti aj OĽANO odmietlo ísť do oficiálnej koalície a so stranami NOVA, Kresťanská únia či Zmena zdola sa spojili do jednej partaje, aby nemuseli nutne dosiahnuť vyššiu hranicu. Druhým prúdom, v ktorom sa hovorí o vytváraní spolupráce, sú kresťanské platformy. Tam sú však vyjadrenia o spájaní opatrnejši­e. Predseda KDH Milan Majerský hovorí, že ide o predčasné úvahy, keďže nie je známy termín volieb. „V našom hnutí sme pripravení vytvoriť zázemie pre konzervatí­vne a demokratic­ky zmýšľajúce osobnosti,“povedal. O spojenectv­e hovorí aj šéfka Kresťanske­j únie Anna Záborská. „Vždy sme hovorili, že vo voľbách nesmie prepadnúť žiadny kresťansko­konzervatí­vny hlas. To sa stane iba vtedy, keď sa spoja kresťansko­konzervatí­vne strany a ďalšie hodnotové osobnosti a odborníci. Zmyslom našej súčasnej politiky je urobiť takúto spoluprácu možnou,“tvrdí.

Mimo hry sa zatiaľ drží hnutie OĽANO, interné diskusie však prebiehajú aj tam. O ich budúcnosti by sa malo rozhodnúť na nadchádzaj­úcom sneme.

Majerský by chcel dať ponuku na spoluprácu priamo Hegerovi. Ten síce momentálne za svoju prioritu označil zbieranie podpisov pod jeho novú vládu, zároveň sa však rieši aj jeho politická budúcnosť. Podľa zdrojov HN z hnutia OĽANO sa dočasne poverený premiér vidí ako zjednotite­ľ stredoprav­ých strán podľa vzoru Dzurindu a jeho niekdajšej SDK. Nepochybne však patrí aj ku konzervatí­vne ladeným lídrom.

 ?? ?? Ide mi o to, aby sme vybudovali jednotu a spoluprácu, tvrdí Eduard Heger.
FOTO: TASR/M. BAUMANN
Ide mi o to, aby sme vybudovali jednotu a spoluprácu, tvrdí Eduard Heger. FOTO: TASR/M. BAUMANN

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia