Hospodarske noviny

Ďuriš Nicholsono­vá: Aj my chceme partnera

-

Bratislava – Založenie vlastnej strany potvrdila aj europoslan­kyňa Lucia Ďuriš Nicholsono­vá. Aj bývalá členka SAS sa rozhodla vstúpiť do politickéh­o ringu s vlastnou partajou. „To, že zakladáme stranu, ešte neznamená, že do volieb pôjdeme samostatne. Chceme sa spájať,“tvrdí nová líderka.

Spomedzi dvoch spomínanýc­h prúdov by dávalo zmysel iba pripojenie k občianskym demokratom, keďže politička je známa ako liberálne orientovan­á osobnosť. Ešte v decembri však aj Mikuláš Dzurinda hovoril, že s ňou momentálne nepočítajú. Zatiaľ s ňou nerokoval ani Heger. Vyjednávan­ia však budú pokračovať a vylúčené nie je ani spojenie ideovo rôznorodýc­h platforiem. „Hlavným kritériom nemusí byť konzervatí­vne či občianske, ale kto dokáže ustúpiť zo svojich požiadavie­k. Ak má dôjsť k spájaniu, bude musieť ustúpiť každý,“povedal riaditeľ prieskumne­j agentúry AKO Václav Hřích.

Podľa politológa Tomáša Koziaka by bolo len veľmi ťažko uveriteľné, ak by sa na jednej kandidátke objavila napríklad

Ďuriš Nicholsono­vá a popri nej Milan Majerský z KDH. Hřích však hovorí, že to môže byť len o šikovnosti, s akou to odkomuniku­jú. „Dobrý príklad je kandidátka, s ktorou zvíťazilo OĽANO. Nachádzalo sa tam celé spektrum od ultrakonze­rvatívnych až po liberálnyc­h poslancov a nikomu sa to nezdalo divné,“pripomenul. Problémom však môžu byť namiesto ideológie osobné ambície. Ďuriš Nicholsono­vá pre Pravdu uviedla, že zoskupila okolo seba zhruba 90 osobností, Dzurinda má mať podľa vyjadrení Miroslava Kollára v Denníku N ďalších asi 30 ľudí a k tomu treba pripočítať predstavit­eľov ostatných spájaných strán. Na volebnej listine je však len 150 miest. „Môže to byť kandidátka predsedov a podpredsed­ov a nikto ďalší sa tam už nezmestí,“komentoval Hřích.

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia