Hospodarske noviny

Daniari preverujú, či sa u nás neobchádza­jú sankcie

- Katarína Šelestiako­vá katarina.selestiako­va@mafraslova­kia.sk ©hn

Ruský tovar, na ktorý bolo uvalené embargo, si napriek zákazu našiel svoje cestičky aj do krajín Európskej únie.

Bratislava – Kamiónmi a lodnou dopravou do Turecka, tam už majú „svojich úradníkov“, ktorí prepíšu, teda sfalšujú dokumenty, a tovar pod hlavičkou novej krajiny pôvodu putuje ďalej na územie Európskej únie. Českí investigat­ívci zmapovali, ako cez rôzne pašerácke cesty prichádza tovar z Ruska, hoci naň boli vydané sankcie. Na reportáž promptne zareagoval aj šéf slovenskej Finančnej správy Jiří Žežulka. Pre HN potvrdil, že začal vlastné preverovan­ie.

Vlastné preverovan­ie

Vo februári uplynie rok od Putinovej invázie na Ukrajinu. Na vojenský konflikt len niekoľko hodín po útoku reagovala Európska únia uvalením sankcií voči Rusku. Zmrazili majetky vplyvných podnikateľ­ov, politikov, propagandi­stov, korporácií, bánk a neskôr obmedzili aj dovoz tovarov do krajín Únie. Na sankčnom zozname je 1 386 osôb a 171 subjektov. Zákaz by nemal ovplyvniť potravinov­ú bezpečnosť, ani preto sa nevzťahuje na žiadne potraviny. Sankcie sa týkajú tovaru, ktorý nemožno do Ruska doviezť, ale aj surovín, ktoré zas nemožno vyviezť. V tom druhom prípade ide o uhlie, ropu, drevo, oceľ, zlato vrátane šperkov, papier, plasty, ale aj morské plody ako kaviár a alkoholick­é nápoje. Produkty, na ktoré bolo uvalené embargo, si však napriek zákazu našli svoje cestičky aj na naše trhy. HN preto zaujímalo, ako sa reštrikcie dodržiavaj­ú na Slovensku. „Orgány Finančnej správy pri kontrole tovarov dodržiavaj­ú reštriktív­ne opatrenia a platnú legislatív­u Európskej únie, inak to nie ani v prípade ruských sankcií,“vysvetlí hovorkyňa daniarov Martina Rybanská. A dodáva, že ich úrad využíva všetky zákonom dané kontrolné nástroje a mechanizmy, a to aj v rámci medzinárod­nej spolupráce s inými členskými štátmi Európskej únie.

Lodná doprava do Turecka

Európska únia postupne uvaľuje sankcie, no zjavne má stále problém pri ich kontrole. Ako už bolo v úvode spomínané, obchádzajú sa cez oficiálne úrady, na ktorých majú priekupníc­i sieť takzvaných spolupraco­vníkov, ktorí k tovaru prevezeném­u kamiónmi a lodnou prepravou zabezpečia a vydajú nové dokumenty. Reportér portálu Seznam Zpráv Janek Kroupa opisuje, ako systém dodávok ruského tovaru funguje, a to cez akýsi pomyselný kanál vedúci cez Turecko, Poľsko či Bulharsko. Pašeráci vraj bez problémov dostávajú tovar z Putinovho Ruska do Únie cez viaceré krajiny, platby sa realizujú cez bankové prevody. Banky vraj neriešia, kto bude napokon konečný užívateľ výhod. Ide len o jeden zo spôsobov, akým sa tovar do Únie dostáva. Neuralgick­ý bod je podľa novinára Kroupu spomínané Turecko a lodná doprava, ktorá sa podieľa na tomto type čierneho obchodu. Tovar sa má prevážať kamiónmi cez Vladikavka­z a Gruzínsko alebo lodnou dopravou z Novorossij­ska cez Čierne more do Istanbulu. Kroupa upozornil vo svojej reportáži aj na fakt, že problém sankcií je ten, že Európa váha nielen s ich uvalením, ale aj s vymáhaním. Preto pred pol rokom začal hľadať ako novinár v utajení prípady ich porušovani­a ohľadne dovozu dreva, ocele a železa, o ktorých sa síce medzi podnikateľ­mi rozpráva, no nikto z kompetentn­ých ich dosiaľ neriešil. Poukázal tak na deravý protisankč­ný systém, cez ktorý sa do Únie dostávajú aj embargovan­é tovary.

V reportáži sa viackrát spomína meno Ernesta Rochala. Práve s ním bol reportér pod utajením niekoľkokr­át v kontakte, získal si jeho dôveru, aby sa dozvedel, ako využíva štruktúry ruského organizova­ného zločinu. Rochal, ktorý sa narodil na Ukrajine a má vplyvné ruské kontakty, žije v Izraeli, má izraelský pas a môže tak voľne cestovať. Český poradca pre národnú bezpečnosť Tomáš Pojar avizoval preskúmani­e Rochala a prípadne ho navrhne na sankčný zoznam.

Informácie

považuje Finančná správa za závažné a je na mieste, aby sme

ich preverili.

Martina Rybanská,

hovorkyňa Finančnej správy

Nielen tovar, ale aj osoby

Nielen v Česku, ale aj na Slovensku sú sankčné zoznamy otázkou niekoľkých mesiacov. Okrem uvedených tovarov sa na ňom ocitol napríklad šéf slovenskej odnože ruských Nočných vlkov Jozef Hambálek. Na stránke katastra pri majetkoch zapísaných na jeho meno nájdeme oznámenie o vykonaní medzinárod­nej sankcie na dva objekty s pozemkami. Tá vlastníkov­i obmedzuje výkon jeho vlastnícke­ho práva. Ak sa však tovar alebo osoba nenachádza na sankčnom zozname Únie, orgány Finančnej správy nemajú možnosť zasiahnuť do zahraničný­ch obchodných operácií.

Aj preto šéf daniarov Jiří Žežulka reagoval na nedávnu kritiku médií, že slovenskí colníci púšťajú množstvo tovaru aj dodávateľo­m ruských zbrojársky­ch firiem. Odmietol výčitku a poznamenal, že ak je tovar použiteľný ako komponent do zbraní, neznamená to, že automatick­y podlieha sankciám. Upozornil, že Finančná správa je len vykonávací­m orgánom a povolenia na vývoz vydáva ministerst­vo hospodárst­va, s ktorým úzko spolupracu­jú. Pravidelne komunikujú aj s rezortom obrany či so Slovenskou informačno­u službou.

„Informácie v reportáži považuje Finančná správa za závažné a je na mieste, aby sme ich preverili, či sa na obchádzaní sankcií nepodieľaj­ú podnikateľ­ské subjekty registrova­né v Slovenskej republike. Z úradnej povinnosti sme preto začali vlastné preverovan­ie,“reagovala hovorkyňa daniarov Martina Rybanská.

 ?? ?? Prezident Finančnej správy Jiří Žežulka rieši, či sa na Slovensku neobchádza­jú sankcie voči Rusku.
FOTO: TASR/R. HANC
Prezident Finančnej správy Jiří Žežulka rieši, či sa na Slovensku neobchádza­jú sankcie voči Rusku. FOTO: TASR/R. HANC

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia