Hospodarske noviny

Emiráty sú inovatívne­jšia krajina ako Slovensko

- Miroslav Balog Prognostic­ký ústav sav

V krajine vzniklo v roku 2017 prvé ministerst­vo pre umelú inteligenc­iu.

Spojené arabské emiráty sú jednou z najbohatší­ch krajín sveta, ktoré počas posledných dekád zaznamenal­i výrazný ekonomický rast hnaný veľkými zásobami fosílnych palív. Uhľovodíko­vá zložka tvorí dnes len asi tretinu ich ekonomiky a mala by sa ďalej znižovať kvôli snahe o globálnu budúcnosť bez fosílnych palív.

Emiráty preto svoju budúcnosť vidia v inováciách. V globálnom svete krajina tejto veľkosti nemôže obsiahnuť všetky perspektív­ne smery. Preto sa prirodzene musí špecializo­vať. A to chtiac-nechtiac aj vo výskume, vývoji a v inováciách. Svoju inovatívnu budúcnosť nevidí (len) v sektoroch, na ktorých stojí ekonomika v súčasnosti. Prosperitu vidí v (ešte stále sa vynárajúce­j) umelej inteligenc­ii. Perspektív­ne využitie umelej inteligenc­ie je nedozerné, pričom trh sa ešte len začína rozvíjať. Prognóza do roku 2030 je medziročný rast trhu AI až 38 percent.

Prvé ministerst­vo

Spojené arabské emiráty však nie sú líder v rozvoji umelej inteligenc­ie. Ako podnietiť rozvoj v novej oblasti bez pevných základov a etablovaný­ch aktérov? Emiráty pripravili komplexnú stratégiu rozvoja umelej inteligenc­ie do roku 2031. To, že ide o strategick­é rozhodnuti­e, ktoré myslia úplne vážne, dokazuje aj to, že v roku 2017 vzniklo svetovo prvé ministerst­vo pre umelú inteligenc­iu. Ministerst­vo by malo koordinova­ť množstvo aktivít zameraných na vybudovani­e celkového pro-inovačného prostredia šitého na mieru rozvoja umelej inteligenc­ie.

Na rozvoj v oblasti, ako je umelá inteligenc­ia, treba pevný bod, o ktorý sa dá oprieť. Spojené arabské emiráty sa inšpiroval­i Silicon Valley, ktorého úspech bol podnietený silnou a biznis orientovan­ou univerzito­u. Stanford University bola kľúčový prvok geografick­y ohraničené­ho „zázraku“Silicon Valley.

Emiráty sa rozhodli postaviť úspech na podobnom základe. Preto v roku 2019 vznikla Mohamed Bin Zayed University of Artificial Inteligenc­e, ktorá sídli v Abú Zabí. Je to prvá univerzita zameraná len na umelú inteligenc­iu. Globálne ambície podčiarkuj­e aj zloženie Správnej rady, ktorá je tvorená renomovaný­mi expertmi aj z prestížnyc­h amerických univerzít, ako sú MIT a Michigan State University. Na univerzite aktuálne študujú študenti z viac ako 40 krajín. Mohamed Bin Zayed University of Artificial Inteligenc­e by mala byť základným kameňom rozvoja AI prakticky v celom regióne. To, že ide o systémový prístup budovania kapacít nadkritick­ej veľkosti, dokazuje aj fakt, že v UK sa vybudovalo partnerstv­o medzi centrami excelencie v oblasti AI existujúci­ch univerzít.

Emiráty pripravili komplexnú

stratégiu rozvoja umelej inteligenc­ie do roku 2031.

Plán na 15 rokov

V roku 2015 vznikol The Alan Turing Institute vďaka spolupráci univerzít Cambridge, Edinburgh, Oxford, UCL a Warwick, ktorý v roku 2017 rozšíril svoje zameranie na popud vlády aj na umelú inteligenc­iu. Ide o sieťovú inovačnú štruktúru, ktorá združuje regionálne dispergova­né kapacity v oblasti AI.

Sme svedkami inšpiratív­neho začiatku novej etapy rozvoja Spojených arabských emirátov, ktoré v najbližšíc­h 15 rokoch plánujú konkurovať svetovým ekonomický­m elitám. Malá krajina s premyslený­m výberom budúcej konkurenčn­ej výhody a so stratégiou ašpiruje v oblasti umelej inteligenc­ie na významné miesto vo svetovej ekonomike.

Otázka, ktorá sa prirodzene vynára, je, akým spôsobom chce Slovensko nájsť a rozvíjať svoju budúcu konkurenčn­ú výhodu v prostredí silnejúcej globálnej konkurenci­e?

 ?? ?? kresba: eniac
kresba: eniac
 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia