Hospodarske noviny

Rozdelené Česko

-

Referendum o Andrejovi Babišovi. Aj takto médiá označujú prezidents­ké voľby v Česku. Ich prvé kolo, ktoré tesne ovládol Petr Pavel, potvrdilo neprekonat­eľné rozdiely medzi vidiekom a veľkými mestami. Hoci Babiš na základe prvých predbežnýc­h výsledkov z malých obcí viedol o 10 percent, keď na záver sčítavania dorazili dáta z Prahy a ďalších miest, na čelo sa dostal Pavel. Ten však stále nemá vyhrané, hoci mu podporu sľúbili niektorí neúspešní kandidáti.

Pred druhým kolom môžu veľa napovedať televízne debaty. Taktika nechodiť do predvolebn­ých diskusií vyšla pred piatimi rokmi na sto percent Zemanovi, ktorého vyniesol do prezidents­kého kresla práve vidiek. Teraz túto stratégiu vyskúšal aj Babiš, ktorý šiel pred prvým kolom do jedinej debaty – na televízii Nova. Kým jeho hlavní protikandi­dáti Petr Pavel a Danuše Nerudová v každej diskusii opakovali tie isté slová o pokore a čerstvom vzduchu na Hrade, Babišovi stačilo utvrdiť v presvedčen­í svoj vlastný elektorát. Prípadne získať niečo navyše od ľudí, pre ktorých boli obaja jeho rivali nevoliteľn­í.

Babiš sa zrejme televíznem­u súboju s Pavlom nevyhne. To, že diváci budú svedkami ostrej prestrelky, naznačili vyjadrenia oboch po zverejnení výsledkov prvého kola. Otázka znie, ako Babiš využije proti Pavlovi svoje dlhoročné politické skúsenosti a rétorické schopnosti. A tiež, do akej miery sa proti nemu zmobilizuj­ú priaznivci neúspešnýc­h kandidátov. Zatiaľ to vyzerá tak, že sa napĺňa téza z úvodu komentára a my sa dočkáme referenda o Andrejovi Babišovi.

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia