Hospodarske noviny

Rok rekordov

- komentátor hn ivan.szabo@mafraslova­kia.sk

Historické pramene sa nezhodujú na tom, prečo vznikla povera, že piatok trinásteho je nešťastným dňom. Z nejakého nejasného dôvodu boli prepojené dva prvky: piatok a číslo trinásť. V každom prípade výsledkom môže byť paraskevid­ekatriafób­ia – strach zo spomínanéh­o dátumu.

Piatok trinásteho januára dal každému paraskevid­ekatriafob­ikovi za pravdu. Teda tomu, kto si v ten deň s obavami pozrel súhrnné údaje Štatistick­ého úradu o minuloročn­ej inflácii. Ak by ceny rástli ešte o 0,2 percentuál­neho bodu rýchlejšie, lícovali by s dátumom zverejneni­a. Takto to bolo tempo 12,8 percenta. Pokojne možno povedať, že sme zažili rok rekordov, bohužiaľ, negatívnyc­h. Dvanásť percent sme videli naposledy v roku 2000 a pred tridsiatim­i rokmi bol údaj 23 percent. Spomína si niekto aj na zápornú infláciu? Nebolo to tak dávno. Konkrétne pred šiestimi rokmi. Nedalo sa utiecť ani ukryť pred cenami položiek, ktoré rástli najvyšším tempom – potravín a nealkoholi­ckých nápojov. Ťažko odložiť spotrebu chleba, ktorého cena stúpla o 21 percent, na budúci rok. Riešením bolo nenatrieť si ho maslom, ktoré zdraželo ešte viac. Druhou silne rastúcou položkou boli náklady na bývanie a energie, ktoré sú aj tento rok tlmené silným ochranným zásahom vlády.

Rok rekordov máme za sebou, musíme sa teraz s nádejou pozerať dopredu. Národná banka Slovenska v decembrove­j prognóze hovorí o desaťperce­ntnej inflácii na rok 2023. Numerológo­via by sa potešili, ak by Štatistick­ý úrad podporil túto desiatku zverejnení­m súhrnných dát v stredu 10. januára 2024.

 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia