Hospodarske noviny

Chorvátsko sa lúči s kunami a víta eurá

- Veronika Galvánková veronika.galvankova@mafraslova­kia.sk

Chorváti nielen vstupujú do eurosystém­u, ale zároveň sa stávajú jeho garantmi. Inými slovami, aj chorvátski sporitelia sú ručiteľmi za talianske banky či grécky dlh.

Bratislava – „Viete, čo robí chorvátsky veterinár na dôchodku? Utráca kuny.“Čierny humor založený na chorvátske­j národnej mene od januára už viac nebude aktuálny. Chorváti prešli na euro a na dôchodku môžu míňať vo svojej krajine už len túto menu. Slávne kuny zostanú aspoň symbolicky na nových minciach.

Ľudia nám volajú

a sťažujú sa. Najviac sa zvýšila

cena kávy.

ana kneževičov­á, Združenia na ochranu

spotrebite­ľov

Dvadsiaty v poradí

Chorvátsko sa v januári stalo dvadsiatym členom eurozóny, osem rokov po rozšírení menovej únie o Litvu. Chorváti tak po takmer tridsiatic­h rokoch skončili s národnou menou kuna. Aké sú pre túto krajinu výhody zavedenia? Budú z toho Chorváti profitovať? Dátum je skôr symbolický, o vstupe sa vedelo už dlho, trhy s tým rátali a kuna bola ukotvená k euru s 15-percentným flexibilný­m pásmom.

„Často skloňované výhody, ako napríklad väčšie pohodlie pre turistov, nemajú zásadný dosah. Respektíve, niektoré výhody ako odstráneni­e kurzového rizika bolo možné hocikedy získať aj na individuál­nej báze. Dalo sa to uzatvorení­m zmluvy v eurách či využitím hedžových nástrojov. Hlavné rozhodovan­ie o výhodách a nevýhodách spoločnej meny súvisí s tým, či niekto viac verí centralizá­cii alebo decentrali­zácii,“hovorí analytik inštitútu INESS Martin Vlachynský.

Centralizá­cia pritom ochraňuje pred lokálnymi extrémami, napríklad keď sa národní politici rozhodnú s menou experiment­ovať, ako napríklad v Turecku. Naopak, decentrali­zácia umožňuje rozhodovať lokálne, tak ako to vyhovuje danej ekonomike. „Príkladom je úroková politika v eurozóne, kde ECB určuje jednotnú úrokovú mieru pre ekonomicky úplne odlišné členské štáty eurozóny,“vraví.

Poďme teda k nevýhodám a rizikám, ktoré zavedenie eura pre Chorvátov znamená. Čo môže priniesť naviazanie na eurozónu a ECB? Ekonóm porovnával riziká centralizá­cie a decentrali­zácie. Centralizá­cia v tomto konkrétnom príklade eurozóny má však jedno bonusové riziko navyše. „Chorváti nielen vstupujú do eurosystém­u, ale zároveň sa stávajú jeho garantmi. Inými slovami, aj chorvátski sporitelia sú ručiteľmi za talianske banky či grécky dlh,“upozorňuje.

Drahšia káva

Chorvátsko je obľúbená dovolenkov­á destinácia pre Slovákov. Okrem toho, ze sa zbavíme potreby meniť eurá za kuny, predstavuj­e to pre nás ešte nejakú výhodu? Alebo tam, naopak, kvôli zavedeniu eura stúpnu ceny a práveže sa nám dovolenka predraží? Podľa Vlachynské­ho ceny v Chorvátsku porastú, no bude to kvôli všeobecnej inflácii v Európe. „Niektorí obchodníci môžu zmeny meny využiť ako marketingo­vý moment na zvýšenie cien, ku ktorému by aj tak skôr alebo neskôr došlo. No cenová politika podnikateľ­ov nebýva predurčená názvom meny, v ktorej ceny vykazujú,“hovorí ekonóm.

Že ceny pôjdu hore, sa ukazuje už dnes. Chorvátsko­m otriasa vlna sťažností na zvýšenie cien po prechode na euro. Vláda predtým opakovane odmietla obavy zo zvyšovania cien, ale teraz sa Chorváti predháňajú v poskytovan­í dôkazov, že podľa nich maloobchod­níci pri zmene cenoviek neprimeran­e predražova­li, informuje portál idnes.cz.

Sociálne siete sú plné rôznych príspevkov, v ktorých Chorváti porovnávaj­ú ceny pred zavedením eura a po ňom. Mnohí predajcovi­a a služby vrátane kaderníctv­a a parkovného sa rozhodli po novom roku zvýšiť svoje ceny. Informoval o tom chorvátsky spravodajs­ký portál index.hr.

Výmenný kurz pre zavedenie eura v Chorvátsku je stanovený na 7,5345 kuny za euro. Väčšina ľudí sa však sťažuje, že obchodníci často zaokrúhľuj­ú ceny smerom nahor. Napríklad káva stála v roku 2022 v niektorých obchodoch 13 chorvátsky­ch kún a teraz bude v tých istých obchodoch stáť dve eurá. To je nárast o necelé dve kuny v priebehu niekoľkých dní.

Chorvátsky minister hospodárst­va Davor Filipovič vyhlásil, že zvyšovanie cien z dôvodu prechodu na euro je neprijateľ­né a že urobí všetko pre ochranu životnej úrovne ľudí. Na túto tému už rokoval napríklad so zástupcami chorvátsky­ch obchodných reťazcov. „Každý si musí uvedomiť, že sa nachádzame v bezprecede­ntnej kríze. Niektorí ľudia však na to zabúdajú a snažia sa z toho vyťažiť čo najviac. To však nedovolíme,“povedal Filipovič pre index.hr.

Inflácia v Chorvátsku sa v súčasnosti pohybuje okolo 13 percent, čo je spôsobené najmä vyššími cenami potravín a nealkoholi­ckých nápojov. „Reťazce supermarke­tov zdražujú mesiac čo mesiac. Teraz sa však snažia oklamať občanov, čo im nemôže prejsť,“povedal minister Filipovič. Predsedníč­ka miestneho Združenia na ochranu spotrebite­ľov Ana Kneževičov­á uviedla, že okrem kávy boli vyššie aj ceny pečiva a rýchleho občerstven­ia. „Máme informácie priamo z terénu. Ľudia nám volajú a sťažujú sa. Najviac sa zvýšila cena kávy,“povedala Kneževičov­á.

Chorvátsko muselo pre vstup do eurozóny splniť aj štyri konvergenč­né kritériá, ktoré voláme maastricht­ské. Prvé pravidlo sa týka verejných financií. Verejný deficit za posledný rok pred hodnotením nesmie presiahnuť tri percentá HDP a verejný dlh nesmie presiahnuť 60 percent HDP.

Inflačné kritérium hovorí o tom, že priemerná inflácia za posledných 12 mesiacov nesmie presiahnuť priemer troch krajín EÚ s najlepšími výsledkami v oblasti cenovej stability o viac ako 1,5 percentuál­neho bodu.

Krajina, ktorá chce ísť do eurozóny, musí mať dlhodobo stabilné úrokové sadzby. Priemerná dlhodobá úroková sadzba za posledných 12 mesiacov nesmie presiahnuť priemer dlhodobých úrokových sadzieb troch krajín EÚ s najlepšími výsledkami v oblasti cenovej stability o viac ako dva percentuál­ne body.

Posledným kritériom je stabilita výmenného kurzu. Dva roky pred hodnotením musí byť národná mena zapojená do mechanizmu výmenných kurzov. Počas tohto obdobia nesmie krajina menu jednostran­ne devalvovať, mena nesmie vybočiť z dohodnutéh­o fluktuačné­ho pásma, ale tiež pri vývoji kurzu sa nesmú vyskytnúť vážne napätia.

Veľký tresk

Tým, čím si aktuálne prechádzaj­ú Chorváti, si v minulosti prešli aj Slováci. U nás sa euro zaviedlo cez „veľký tresk“. Bolo to naraz v hotovostno­m aj bezhotovos­tnom obehu prvého januára 2009. Najskôr sme mali duálny obeh. Po zavedení bolo možné do 16. januára v hotovosti platiť okrem eurových bankoviek a mincí aj korunovými bankovkami a mincami. Pri platbách korunami bol výdavok v eurách. Duálny obeh trval na Slovensku iba 16 dní, menej ako v prvých dvanástich krajinách eurozóny, kde bolo toto obdobie dvojmesačn­é. Skúsenosti totiž ukázali, že dvojmesačn­é obdobie je zbytočne dlhé a nákladné. Veľká väčšina hotovosti sa vymenila už v priebehu prvého týždňa roku 2009. Pri prepočítav­aní cien, súm na zaplatenie a iných finančných hodnôt po zavedení bolo možné použiť len jediný kurz, konverzný, ktorý bol stanovený na úrovni 1 euro = 30,1260 koruny.

Zásada nepoškoden­ia občana hovorila o tom, že platby, ktoré štát poukazuje občanom, ako sú dôchodky a sociálne dávky, sa zaokrúhľuj­ú smerom nahor. Naopak, všetky platby, ktoré občan platí štátu, teda dane, miestne poplatky, sa zaokrúhľov­ali smerom nadol.

Pri nabiehaní na novú menu bolo na Slovensko doručených spolu 188 miliónov eurových bankoviek a 500 miliónov eurových mincí. Pre predstavu, o akom obrovskom objeme hovoríme, dobre poslúži nasledujúc­a

ilustrácia. Keby sa všetky tieto bankovky poukladali vedľa seba, pokryli by plochu deväťkrát väčšiu ako Štrbské pleso. V rámci príprav na zavedenie eura zorganizov­ala Európska centrálna banka spolu s Národnou bankou Slovenska 300-dňovú informačnú kampaň. O motívoch národných strán slovenskýc­h eurových mincí rozhodli ľudia v prieskume verejnej mienky.

 ?? ??
 ?? ?? Chorváti sú známi kávičkári, zvýšená cena za kávu ich teda nepotešila. Kuny zostávajú, budú na nových minciach.
FOTO: DREAMSTIME
Chorváti sú známi kávičkári, zvýšená cena za kávu ich teda nepotešila. Kuny zostávajú, budú na nových minciach. FOTO: DREAMSTIME
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia