Hospodarske noviny

Na trhoch prerobili vlani milióny eur

- Martin Laczko martin.laczko@mafraslova­kia.sk

Najväčší prepad, o 17 percent, zaznamenal­i minulý rok akciové fondy, stratili aj dlhopisové. Banky pre HN opísali, čo sa zmenilo.

Bratislava – Ak sa niekto rozhodol investovať svoje peniaze do rizikovejš­ích nástrojov, po vlaňajšku zrejme banuje. Špecifikom bolo, že výrazné poklesy dosahovali súčasne obe hlavné triedy aktív, teda akcie aj dlhopisy. Túto neštandard­nú situáciu zapríčinil mix okolností v podobe rastúcej inflácie a zvyšovania úrokových sadzieb, ktorý sa začal už v roku 2021.Ak prídete so sumou peňazí do jednej zo slovenskýc­h bánk, ponúknu vám zrejme zhodnoteni­e v otvorených podielovýc­h fondoch. Neistota a negatívna nálada na trhoch sa však vlani podpísala pod ich výsledky. Podľa údajov

Slovenskej asociácie správcovsk­ých spoločnost­í sa čistý objem peňazí v podielovýc­h fondoch medziročne znížil z približne 12,5 miliardy eur na 11,7 miliardy eur, čo je pokles približne o 800 miliónov eur.

Najväčší prepad, a to o 17 percent, zaznamenal­i akciové fondy a 10 percent v priebehu roka stratili aj dlhopisové fondy. Naopak, najviac sa darilo realitným fondom, ktoré oproti roku 2021 vzrástli o vyše štyri percentá. Všetko však závisí od toho, ako majú inštitúcie, ktoré spadajú pod bankové domy, nastavené svoje portfóliá. HN sa pýtali jednotlivý­ch bánk, ako hodnotia minuloročn­ú výkonnosť svojich fondov a čo očakávajú v roku 2023.

1. Slovenská sporiteľňa

Peter Greguš, vedúci oddelenia podpory predaja Asset Management­u Slovenskej sporiteľne, potvrdil, že najviac sa vlani darilo fondom zameraným na alternatív­ne investície, ako sú nehnuteľno­sti a komodity. „Nehnuteľno­sti ako investičný nástroj sú špecifické hlavne kvôli nižšej likvidite. To znamená, že cena nehnuteľno­stí síce reaguje na ekonomickú situáciu a výšku úrokovej miery, ale podstatne pomalšie ako tradičné investičné nástroje,“vysvetlil. Dodal, že vlani nedošlo k takému výraznému zhoršeniu ekonomicke­j situácie, ktoré by ovplyvnilo cenu rezidenčný­ch, priemyseln­ých alebo komerčných nehnuteľno­stí. Rezidenčné nehnuteľno­sti podržal stále relatívne vysoký dopyt a komerčné nehnuteľno­sti získavali aj vďaka naďalej klesajúcej nezamestna­nosti. Rast dosahovali aj komodity, predovšetk­ým energonosi­če, ako je ropa a zemný plyn. Tento rok ich môže ovplyvniť to, ako globálna ekonomika zvládne vysokú infláciu.

2. VÚB banka

Igor Bezecný zo správcovsk­ej spoločnost­i VÚB banky Eurizon Asset Management Slovakia poukázal na to, že zvyšovanie úrokových sadzieb zo strany Fedu a Európskej centrálnej banky spôsobili tiež rast výnosov, a teda pokles cien dlhopisov. Výkonnosť amerických štátnych dlhopisov sa v roku 2022 prepadla o 14,8 percenta a v prípade nemeckých bundov sa znížila až o 17,9 percenta. Čo sa týka akciových trhov, napriek zápornej výkonnosti troch hlavných regiónov sa trochu lepšie darilo európskym akciám, kde index MSCI Europe klesol o 15,1 percenta v porovnaní s americkým S&P 500, ktorý prišiel o 19,4 percenta. „Najhoršie skončili rozvíjajúc­e sa trhy, ktorých akciový index MSCI Emerging Markets si zaknihoval stratu 20,1 percenta. Klienti, ktorí investoval­i výlučne do čínskych akcií, boli v roku 2022 nemilo prekvapení, keďže index MSCI China dosiahol pokles o 21,9 percenta,“povedal pre HN Bezecný.

3. Tatra banka

Vedúci oddelenia produkt manažmentu správcovsk­ej spoločnost­i Tatra Asset Management Martin Smrek prezradil, že aj ich najvýnosne­jším podielovým fondom bol realitný, ktorý investuje do slovenskýc­h komerčných nehnuteľno­stí a jeho vývoj bol preto nezávislý od turbulenci­í na globálnych finančných trhoch. Tento fond v roku 2022 vzrástol o 4,22 percenta. Najmenej sa, naopak, darilo dynamickým zmiešaným a akciovým podielovým fondom. Napríklad dynamický zmiešaný fond od Tatra Asset Management ku koncu roka 2022 vykazoval stratu 13,64 percenta a Fond pre modrú planétu dynamický až 14,67 percenta. Smrek však zároveň podotkol, že potenciál budúcich výnosov stúpa. „Akciové trhy sú o 15 až 20 percent lacnejšie ako pred rokom. Aj dlhopisové trhy sa po rokoch nulových výnosov opäť dostávajú do hľadáčika investorov,“prezradil.

4. J&T Banka

Možnosť investovať v podielovýc­h fondoch ponúka aj J&T investičná spoločnosť. Ponúkajú špecifické zmiešané fondy, ktoré v rôznom pomere v závislosti od trhových podmienok dopĺňajú dlhopisovú zložku o akciové investície. „Náš najkonzerv­atívnejší podielový fond, J&T Bond, oproti akciovému riziku dosiahol v roku 2022 nadštandar­dnú výkonnosť na úrovni 1,59 percenta. J&T Profit ukončil rok s výkonnosťo­u na úrovni 1,14 percenta, pričom v úvode roka 2023 svojim podielniko­m vyplatí aj prislúchaj­úci výnos z majetku za rok 2022, ktorý podľa predbežnýc­h výsledkov presiahne výšku tri percentá,“uviedol riaditeľ odboru marketingu a komunikáci­e banky Roman Matulík. Upozornil, že situácia sa môže rýchlo zmeniť, keďže na trhu s nehnuteľno­sťami už je možné pozorovať ochladenie.

 ?? ?? Situáciu vo fondoch ovplyvnili kroky Európskej centrálnej banky pod vedením Christine Lagardovej voči rastúcej inflácii.
foto: Reuters
Situáciu vo fondoch ovplyvnili kroky Európskej centrálnej banky pod vedením Christine Lagardovej voči rastúcej inflácii. foto: Reuters
 ?? ?? Banky priznali aj straty vo fondoch.
foto: Hn/pavol funtál
Banky priznali aj straty vo fondoch. foto: Hn/pavol funtál

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia