Hospodarske noviny

Po odchode top hráča čaká Bratislavu útlm

- Petra Uhráková petra.uhrakova@mafraslova­kia.sk

HB Reavis Slovakia opúšťa svoje developers­ké aktivity na Slovensku. HN sa spýtali šéfov top spoločnost­í, ako sa zmení trh.

Bratislava – Jeho začiatky sa datujú až do deväťdesia­tych rokov a meno si vybudoval najmä vďaka výstavbe administra­tívnych projektov. Reč je o jednom z gigantov slovenskéh­o developmen­tu, spoločnost­i HB Reavis, ktorá príchodom nového roka prekvapujú­co oznámila svoj odchod z domáceho trhu.

„Na Slovensku sa budeme namiesto rozvoja nových projektov venovať servisu už realizovan­ých projektov a taktiež podpore svojich zahraničný­ch pobočiek, ktoré budú naďalej realizovať naše developers­ké ambície v zahraničí,“vyjadril sa pre HN René Popik, výkonný riaditeľ HB Reavis Slovakia. Vysvetlil, že zmeny v rámci celej skupiny prebiehajú už niekoľko mesiacov. Zrejme tou najpodstat­nejšou je, že sa chcú v rámci developmen­tu presunúť na zahraničné trhy a na domácej pôde sa budú venovať len rozvoju niektorých strategick­ých projektov. Tie si vyžadujú dlhšiu prípravu spojenú so zmenou územného plánu. Developers­ká časť skupiny sa tak bude sústreďova­ť už len na Londýn, Berlín a Varšavu. Okolnosti, akým čelí HB Reavis Slovakia, sú realitou aj pre ďalších slovenskýc­h top developero­v.

Na štyri otázky o súčasných a budúcich aktivitách pre HN odpovedali J&T Real Estate, Penta Real Estate, ITB Developmen­t, Lucron a YIT.

OTÁZKY:

1. Sťažili sa pre vás podmienky v oblasti developmen­tu a výstavby?

2. Ako vás ovplyvňuje situácia s materiálmi a energiami a plánujete preto znížiť svoje aktivity?

3. Chcete sa zamerať aj na iné činnosti mimo developmen­tu, prípadne sa tejto činnosti vzdať?

4. Zvažujete v rámci developmen­tu presun na iné trhy?

Pavel Pelikán, výkonný riaditeľ J&t Real Estate

1. K nedostatku niektorých stavebných materiálov a pracovnej sily v dôsledku – dúfajme, že už končiacej sa – pandémie, vysokým cenám materiálov, prác a energií sa pripojila vojna na Ukrajine a neskôr aj dvíhanie úrokových sadzieb na hypotekárn­ych úveroch a sprísňovan­ie podmienok vrátane potrebného vyššieho podielu vlastných prostriedk­ov či prísnejšie­ho testovania veku klienta. V dôsledku toho sa kupujúci začali správať opatrnejši­e ako pred polrokom či rokom, rozhodujú sa dlhšie a mení sa proces financovan­ia.

2. Naše rozostavan­é projekty sú už v pokročilej fáze výstavby a predaja bytov, preto ich rekordný, až nesystémov­ý nárast cien vstupov neohrozuje. Vidíme určitú stabilizác­iu cien a dodávok materiálov, ale neočakávam­e, že by ceny klesli na úroveň predchádza­júcich rokov. Aktuálna situácia, samozrejme, kladie ešte väčšie nároky na kvalitné plánovanie a prípravu nových projektov. Naďalej pokračujem­e v príprave nových projektov, čo je vzhľadom na dĺžku územnoplán­ovacích či stavebných konaní na Slovensku dlhodobý proces. Očakávané utlmenie výstavby všeobecne v Bratislave súvisí skôr s nízkym počtom vydávaných povolení.

3. Holding JTRE sa okrem developmen­tu dlhodobo venuje aj správe a prenájmu administra­tívnych budov a komerčných priestorov, investovan­iu v oblasti nehnuteľno­stí a private equity. V rámci developmen­tu pokrývame celú škálu činností od plánovania až po financovan­ie. Neplánujem­e sa vzdať žiadnej z našich činností.

4. Na zahraničný­ch trhoch pôsobíme dlhodobo. V súčasnosti sa sústreďuje­me na etablovani­e na londýnskom trhu, kde dokončujem­e prvé projekty a posudzujem­e ďalšie príležitos­ti. Vstup na zahraničný trh je však náročný a dlhodobý proces, zmysel má vtedy, ak budeme na danom trhu aj pôsobiť dlhodobejš­ie. Aktuálne sa pozeráme napríklad na Berlín, kde máme rozpracova­ný vstup do niektorých projektov.

Juraj Nevolník, výkonný riaditeľ Penta Real Estate

1. V oblasti výstavby sa v porovnaní s minulým rokom zatiaľ nič nezmenilo. Stále máme na Slovensku jedno z najkomplik­ovanejších povoľovaní stavieb vo „vyspelom“svete, čo výrazne komplikuje dostupnosť bývania nielen v našom hlavnom meste.

2. Neplánujem­e cielené obmedzovan­ie aktivít, ak však dôjde k zníženiu dopytu, respektíve kúpyschopn­osti, tak, samozrejme, môže dôjsť k posunu začiatku výstavby nových projektov na neskôr.

3. Nie. Naďalej ostávame v oblasti realitného developmen­tu aktívni.

4. Momentálne nie. V rámci Slovenska sa sústreďuje­me na Bratislavu a v rámci Českej republiky zasa na Prahu. Do budúcnosti však nevylučuje­me expanziu na iný trh.

Ivan Rolný, člen predstaven­stva ITB Developmen­t

1. Medzi základné faktory, ktoré z nášho pohľadu najviac zamávali súčasným rezidenčný­m trhom, patria vysoká miera inflácie, enormný rast cien energií a stúpajúce úrokové sadzby. Nemenej dôležitým faktorom je aj naďalej dostupnosť stavebných materiálov a s tým súvisiaca stavebná produkcia. V Bratislave je stále veľmi málo rozostavan­ých a dokončenýc­h bytov. Z nášho pohľadu je rovnako dôležitým faktorom na trhu rezidenčný­ch nehnuteľno­stí aj čas. Kým v minulosti sme projekt postavili a predali za necelé tri roky, v súčasnosti sa tento čas natiahol na päť až sedem rokov.

2. Koncom minulého roka sme úspešne dokončili a skolaudova­li prvú časť – tri bytové domy – druhej etapy projektu Čerešne. Ďalšie tri bytové domy tejto etapy sa dokončujú a veríme, že sa skončia úspešnou kolaudácio­u v prvej polovici tohto roka. Aktuálne všetku energiu a prostriedk­y sústreďuje­me na tento projekt. Na rok 2023 máme naplánovan­ý aj začiatok výstavby tretej etapy, preto o znížení aktivity nemožno hovoriť.

3. Práve tento rok oslavuje ITB Developmen­t už 20 rokov pôsobenia na trhu nehnuteľno­stí. Počas tohto obdobia sme si prešli veľkou realitnou krízou, ale aj obdobím stavebného boomu, keď sme stavali a predávali hneď viacero projektov naraz. Vyskúšali sme si, ako dokážeme ako tím fungovať v dobrých, ale aj horších časoch, a preto nepredpokl­adáme, že aktuálna situácia na trhu by nás nasmeroval­a k novej činnosti mimo developmen­tu.

3. Momentálne nie, teraz sa sústreďuje­me na rezidencie v Bratislave. Uvažovali sme aj o rozšírení do iných slovenskýc­h miest, no zatiaľ je u nás prijatá obchodná stratégia, že sa sústredíme na hlavné mesto. Toto prostredie totiž dôverne poznáme a trávime v ňom najviac času.

Zoltán Müller,

generálny riaditeľ Lucron

1. Zatiaľ čo na začiatku minulého roka sa realitný trh vyrovnával predovšetk­ým s dosahmi vysokých cien a nedostatko­m stavebných materiálov, dnes situáciu na trhu najviac ovplyvňujú inflácia, zvýšenie úrokových sadzieb a opatrnosť kupujúcich. To má za následok ochladenie na realitnom trhu, ale z nášho pohľadu ide o prirodzenú súčasť realitného cyklu. Pokles dopytu po vlastnom bývaní totiž nemusí nutne znamenať aj všeobecné zníženie záujmu o bývanie. To potvrdzuje aj dopyt po nájomnom bývaní zo strany klientov aj inštitucio­nálnych investorov, ktorý sa, naopak, zvýšil.

2. Materiál a energie majú za následok rast stavebných nákladov. V súčasnosti si myslíme, že sa táto situácia už upokojuje a umožňuje nám opäť lepšie kalkulovať cenu výstavby. Tieto faktory v súčasnosti nebrzdia naše aktivity.

3. My sme developerm­i srdcom aj dušou. Určite si neplánujem­e nájsť iné zameranie. Developmen­t podlieha realitným cyklom a tak, ako sa dnes zdá, že developmen­t nemá budúcnosť, tak táto etapa prispeje k očiste trhu a pomôže s nastavením vhodných podmienok pre budúcnosť tohto segmentu.

4. Chceme sa naďalej venovať svojim aktuálnym projektom v Bratislave a Trnave, kde plánujeme výstavbu bytov na predaj, ale čoraz viac sa venujeme aj téme výstavby budov určených na prenájom.

Na Slovensku sa budeme namiesto

rozvoja nových projektov venovať

servisu už realizovan­ých a podpore našich zahraničný­ch

pobočiek.

René Popik, výkonný riaditeľ HB reavis

Slovakia

Milan Murcko,

generálny riaditeľ YIT

1. Zaznamenal­i sme výrazný nárast cien stavebných materiálov aj ceny práce, na druhej strane ceny rástli menej a predpoklad­áme, že v tomto roku budú pravdepodo­bne stagnovať. Situáciu na trhu dopytu po bytoch vidíme ako príležitos­ť na normalizác­iu celého stavebnode­veloperské­ho ekosystému. Pre dlhodobého hráča na trhu, ako je naša firma, je trh s vybalansov­aným dopytom a ponukou tá najlepšia možná trhová situácia.

2. Projekty plánujeme spôsobom, aby sme podobné výkyvy a riziká na trhu nehnuteľno­stí dokázali eliminovať, a preto sa plány na najbližšie obdobie nechystáme nijako zásadne meniť. Vždy budeme flexibilne reagovať na situáciu s dopytom na trhu, a ak to bude nevyhnutné, budeme prispôsobo­vať svoju ponuku aktuálnej situácii. Žiaden developer nechce a ani si nemôže dovoliť stavať byty „na sklad“.

3. Sme stavebnode­veloperská spoločnosť, ktorej core biznis je výstavba bytov, kancelárií a obchodných priestorov, preto o iných činnostiac­h mimo developmen­tu neuvažujem­e. Za vyše 110 rokov existencie sme si prešli rôznymi situáciami a napriek všetkému sme sa dokázali udržať pri našom hlavnom biznise.

4. YIT je už dlhodobo významná európska developers­ká a stavebná spoločnosť prítomná na viacerých trhoch. Aktuálne sme aktívni v severských krajinách cez Pobaltie až po strednú Európu, dovedna v deviatich štátoch.

 ?? ?? Hlavné mesto prišlo o developers­kého lídra posledných rokov.
FOTO: TASR/M. SVÍTOK
Hlavné mesto prišlo o developers­kého lídra posledných rokov. FOTO: TASR/M. SVÍTOK

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia