Hospodarske noviny

Matovič a Heger sú pre biznis horší ako Fico a Pellegrini

- Martin Kováčik zástupca šéfredakto­rky HN

Keď vládli Robert Fico a Peter Pellegrini, niektorým podnikateľ­om sa robila „husia koža“. Obaja mali totiž silnú tendenciu pomáhať domácnosti­am. Často plošne a neadresne. Biznis trpel. No obaja politici mali pud sebazáchov­y. Nedovolili, aby vláda likvidoval­a biznis. Preto sa peňazí predsa len dočkali aj fabriky, hoci viac tokov išlo často tým, ktorí mali blízke vzťahy s vládou.

Boli tu jasné náznaky klienteliz­mu pri mnohých tokoch verejných financií, a aj preto ľavica utrpela za Fica ťažké voličské straty.

Kde budú ľudia v hladových dolinách pracovať?

To, čo sa deje za vlád Igora Matoviča a Eduarda Hegera, je však pre biznis ešte horšie. Podnikatel­ia dostávajú len odrobinky a predstavit­elia kabinetu sa na nich ešte usmievajú, že takto štedrý k nim doteraz nebol azda nik. To, ako štát pristupuje k inflačnej a energetick­ej kríze, môže Slovensko stáť krk. A to v podobe odchodu investícií a kľúčových fabrík.

Vláda na ochranu pred drahými energiami presmerova­la na tento rok celkovo 2,5 miliardy eur pre domácnosti. A malí podnikatel­ia dostali za vlaňajšok navyše 107 miliónov eur a veľký biznis nulu. Preto sa niet čo čudovať Slovalcu, že v Žiari nad Hronom vypli pece a nateraz sa tam skončila výroba hliníka.

Minister životného prostredia za Obyčajných ľudí Ján Budaj už predtým naznačoval, že mu to neprekáža. A tak sa aj postavil k návrhom zvýšiť vratku pre biznis z envirofond­u. Tá stále zostala na dvoch percentách. Je teda síce pekné, že Matovič zvýšil rodinné prídavky a daňový bonus, no kde budú ľudia v hladových dolinách pracovať? Vláda neponúka žiadnu alternatív­u.

To je značne odlišný prístup oproti Nemecku, kde sa volení zástupcovi­a ľudu snažia v štáte zachovať strategick­é výroby, aby dokázali odolávať závislosti od Číny. Robia tak z politickýc­h, no aj ekonomický­ch dôvodov.

Vláda tvrdí, že biznisu v kríze predsa len pomáha. Má program, podľa ktorého dostanú spoločnost­i 80 percent z platieb za elektrinu nad 199 eur. V prípade plynu je hranica 99 eur. Tieto stropy sú príliš vysoké, keďže aktuálne ceny na burzách sú nižšie. Zároveň limit dotácie aj v prípade zdvojnásob­enia dosiahne 200-tisíc eur mesačne. Toto maximum pre malé podniky nie je podstatné a pre veľké fabriky je to stále len kvapka v mori.

Prudko zvýšené položky

V dôsledku zdraženia elektriny na trhoch sa firmám prudko zvýšila položka za distribúci­u. Pre domácnosti vláda v predvianoč­nom chaose túto tarifu spolu s ďalšími eliminoval­a bonusom zo štátnej kasy v sume pol miliardy eur, no firmám nedala nič. Preto podniky oprávnene žiadajú spravodliv­osť a pomoc pri platbách za distribúci­u prúdu aj pre seba.

To by bolo v tejto zložitej chvíli riešenie, ktoré má logiku, no z úst vládnych politikov o ňom vôbec nepočuť. Samotná schéma pre malé podniky môže znížiť januárové zdraženie elektriny pre malý biznis z takmer 400 percent možno na 200 percent.

To však bude pre reštauráci­e, kaviarne či dielne stále príliš veľa. Ak prevádzky náklad prenesú do cien, ich produkty sa stanú nepredajný­mi. Malé podniky a živnosti, na ktorých sme v štáte roky lipli, tak budú krachovať.

Namiesto pomoci vyššie odvody

A ešte horšie časy čaká bez skutočnej pomoci s drahými energiami veľký biznis. Pre ten totiž vláda ešte chystá zvýšenie mimoriadne­ho odvodu.

Dodatočné dane majú platiť aj energetici a tí ich následne znova premietnu do cien energií, a to najmä neregulova­nú sféru biznisu. Nedá sa pritom použiť argument, že by vláda nemala dosť zdrojov.

Záťaž sa dala presmerova­ť. No šéfovi OĽANO Matovičovi sa málilo zvažované 40-percentné zvyšovanie cien plynu a tepla pre domácnosti. Preto vyčlenil ďalšie stámilióny, aby to bolo len 15 percent. A pri elektrine dokonca trval na zmrazení cien.

Firmy teraz potrebujú pri platbách za energie väčšiu pomoc od štátu. Môže sa totiž stať, že čoskoro nebude komu pomáhať.

Čo Matoviča netrápi

Fakt, že podnikateľ­om zdražela elektrina od januára o takmer 400 percent a plyn o 200 percent, už šéfa OĽANO zjavne netrápi. Deje sa tak v čase, keď ešte Matovič naplánoval deficit štátneho rozpočtu vo výške 6,3 percenta HDP aj so všetkými balíkmi pomoci na tento rok. No podľa rozpočtove­j rady je v ňom vankúš na úrovni jednej miliardy eur.

Vláda teda má z čoho dávať. Bolo by fajn, keby peniaze nasmeroval­a tam, kde to naozaj horí, a Matovičovi nenapadla pred voľbami ešte nejaká tá jeho „atómofka“. Lebo tie expremiéro­vi zrejme pripadajú účelné aj vtipné, no problém je, že len jemu. Suma summarum platí, že za Fica a Pellegrini­ho bolo v štáte niekedy dosť pochmúrne. No podnikať teraz je viac ako hazard. Likvidovať nadobro biznis je už príliš silná káva.

 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia