Hospodarske noviny

Termín na priznanie dane z nehnuteľno­stí sa priblížil

- Juraj pivarči juraj.pivarci@mafraslova­kia.sk

Kúpili ste, predali ste alebo ste vlani iným spôsobom nadobudli dom, byt či nebytový priestor? Netreba zabudnúť na to, že podľa nastavenéh­o zákona o miestnych daniach musíte do konca januára podať daňové priznanie.

pokúpe často vysnívanéh­o bývania nasledujú o čosi menej príjemné povinnosti – platenie daní. Priznanie k dani z nehnuteľno­stí podávajú len tie fyzické a právnické osoby, ktorým minulý rok pribudla nehnuteľno­sť, a to do 31. januára. Zaplateniu poplatku sa tak nevyhnete v prípade predaja, kúpy, zdedenia či darovania bytu.

Platiť však musíte aj vtedy, ak sa zmenil účel nehnuteľno­sti, a to napríklad vtedy, ak ste časť domu začali využívať na svoje podnikateľ­ské účely, prípadne ste preklasifi­kovali druh pozemku z ornej pôdy na stavebný. Alebo aj vtedy, ak ste k svojmu dvojposcho­dovému rodinnému domu pristavali tretie podlažie.

Rozhodujúc­i nie je trvalý pobyt

Správu dane z nehnuteľno­stí vykonáva obec, na ktorej území sa nehnuteľno­sť nachádza. „V Bratislave a v Košiciach správu miestnych daní a poplatku za komunálne odpady a drobné stavebné odpady vykonávajú ich mestské časti, ak tak ustanoví štatút mesta,“upozorňuje Finančná správa na svojom internetov­om portáli. Rozhodujúc­i pritom nie je trvalý pobyt daňovníka, ale miesto, kde sa nachádza predmetná nehnuteľno­sť, ktorá je predmetom priznania alebo čiastkovéh­o priznania k dani z nehnuteľno­stí. Ak mám teda trvalý pobyt napríklad v Žiline a byt som kúpil v Martine, daň platím v Martine a riadim sa výškou dane v tomto meste.

Na vyrubenie dane je rozhodujúc­i stav k 1. januáru príslušnéh­o zdaňovacie­ho obdobia. Na zmeny skutočnost­í rozhodujúc­ich pre daňovú povinnosť, ktoré nastanú v priebehu zdaňovacie­ho obdobia, sa neprihliad­a.

Oslobodeni­e od povinností

Pri miestnych daniach určí sadzby daní, oslobodeni­e od daní a zníženie daní a taktiež sadzby poplatku za komunálne odpady a drobné stavebné odpady, ako aj podklady na odpustenie poplatku alebo zníženie poplatku príslušná obec vo všeobecne záväznom nariadení.

Správca dane vám pošle výmer za príslušné zdaňovacie obdobie s uvedením výšky dane spravidla do 15. mája. Vyrubená daň z nehnuteľno­stí je splatná do 15 dní odo dňa nadobudnut­ia právoplatn­osti rozhodnuti­a. Zaplatiť sa dá osobne alebo cez internet. Ak nepodáte daňové priznanie k dani z nehnuteľno­sti v riadnom termíne, tak správca dane uloží pokutu najviac do výšky vyrubenej dane, nie menej ako päť eur, najviac však tritisíc eur.

Elektronic­ké služby

Je možné podať daňové priznanie aj elektronic­kou formou? Zákon neustanovu­je povinnosť mesta alebo obce poskytovať elektronic­ké služby, a teda napríklad podať daňové priznanie elektronic­kými prostriedk­ami, avšak ustanovuje možnosť ich poskytovan­ia.

To, či je možné komunikova­ť so správcom dane elektronic­ky, zverejní mesto alebo obec na svojom webovom sídle vo forme prijatého všeobecne záväzného nariadenia, v ktorom ustanoví všetky podrobnost­i o elektronic­kej komunikáci­i a poskytovan­í elektronic­kých služieb.

 ?? ?? Na vyrubenie dane je rozhodujúc­i stav k 1. januáru príslušnéh­o zdaňovacie­ho obdobia.
FOTO: Adobestock
Na vyrubenie dane je rozhodujúc­i stav k 1. januáru príslušnéh­o zdaňovacie­ho obdobia. FOTO: Adobestock

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia