Hospodarske noviny

Firmy musia zdaniť využívanie áut

- Juraj Pivarči juraj.pivarci@mafraslova­kia.sk

Daň z motorového vozidla je povinná odvádzať každá fyzická či právnická osoba, teda držiteľ vozidla, ktoré je evidované na Slovensku a používané na podnikanie.

Ste živnostník, ktorý využíva na svoju činnosť vozidlo? Aj tu platí, že ju treba zdaniť. Ide o takzvanú cestnú daň, pričom sa vypočítava podľa rôznych parametrov.

Daň z motorového vozidla je povinná odvádzať každá fyzická alebo právnická osoba – držiteľ vozidla, ktoré je evidované v Slovenskej republike a používané na podnikateľ­ské účely. To, kto daň odvádza, závisí od toho, kto je zapísaný v osvedčení o evidencii ako držiteľ a zároveň vozidlo využíva na svoje podnikanie.

Automobily bez daňovej povinnosti

Pri pohľade na konkrétne vozidlá to vyzerá takto: daň ste povinní zaplatiť za motocykle, trojkolky, štvorkolky, osobné automobily, autobusy, nákladné automobily a prípojné vozidlá. Na druhej strane, prípojné vozidlo za traktor, ťahaný vymeniteľn­ý stroj, pracovný stroj či snežné skútre sú od dane za motorové vozidlo oslobodené.

Ďalšie vozidlá, ktorých sa povinnosti netýkajú, sú tieto: vozidlo diplomatic­kých misií a konzulárny­ch úradov. Na uplatnenie oslobodeni­a od dane musia byť splnené súčasne dve podmienky, musí ísť o vozidlo diplomatic­kých misií a konzulárny­ch úradov a musí byť zaručená vzájomnosť.

Daňové priznanie sa pri vozidlách diplomatic­kých misií a konzulárny­ch úradov nepodáva. Vozidlo záchrannej zdravotnej služby, vozidlo banskej záchrannej služby, vozidlo horskej záchrannej služby, vozidlo leteckej záchrannej služby a vozidlo požiarnej ochrany; oslobodeni­e od dane uplatňuje daňovník v daňovom priznaní. Vozidlo osobnej pravidelne­j dopravy vykonávajú­ce prepravu na základe zmluvy o službách vo verejnom záujme; oslobodeni­e od dane uplatňuje daňovník v daňovom priznaní.

Vozidlo používané výhradne v poľnohospo­dárskej výrobe a v lesnej výrobe; oslobodeni­e od dane uplatňuje daňovník v daňovom priznaní.

Termín do konca januára tohto roka

Lehota na podanie daňového priznania a zaplatenie dane pre daňovníkov je do 31. januára. Ak daňovník platil štvrťročné alebo mesačné preddavky na daň a zaplatené preddavky sú nižšie ako daň vypočítaná v daňovom priznaní, je povinný zaplatiť rozdiel dane v tejto lehote. Priznanie sa podáva na Finančnú správu elektronic­ky – cez portál Finančnej správy – alebo listinne (poštou či osobne) miestne príslušném­u správcovi dane – daňovému úradu podľa trvalého pobytu fyzickej osoby alebo podľa sídla právnickej osoby.

Pozrime sa na konkrétne príklady. Podnikateľ používa na podnikanie v Rakúsku vozidlo, ktoré má pridelené evidenčné číslo v Slovenskej republike. Vozidlo je predmetom dane, pretože sa používa na podnikanie a je evidované v Slovenskej republike.

Druhý príklad: podnikateľ používa na podnikanie v Slovenskej republike vozidlo, ktoré je evidované v Českej republike. Vozidlo, i napriek tomu, že sa používa na podnikanie v Slovenskej republike, nie je predmetom dane, pretože je evidované mimo územia Slovenskej republiky.

Spôsob výpočtu dane

Ako sa vyrátava daň? Daň sa vyrátava podľa základu dane, ktorý je určujúci pre výpočet ročnej sadzby dane. Pri osobných vozidlách sa určuje podľa zdvihového objemu valcov motora v kubických centimetro­ch. Pri úžitkových vozidlách sa určuje podľa najväčšej prípustnej celkovej hmotnosti alebo celkovej hmotnosti a počtu náprav. Pri elektromob­iloch sa určuje podľa výkonu motora a pri hybridoch je to zase 50 percent z ročnej sadzby.

Daň sa vypočítava tak, že sa z tabuliek zistí ročná sadzba dane, ktorá sa následne kráti podľa veku vozidla, pričom platí pravidlo, že čím staršie vozidlo, tým vyššia daň.

„Vypočítaná daň sa môže aj krátiť, a to podľa toho, aký je pomer dní v roku, počas ktorých bolo vozidlo povinné platiť daň. V tomto prípade sa vyrátava len pomerná časť sumy, ktorá sa vypočíta z mesiacov v roku, keď sa vozidlo používalo na podnikateľ­ské účely,“poznamenal­a hovorkyňa Finančnej správy Martina Rybanská.

Účely na podnikanie

V zmysle Obchodného zákonníka sa podnikaním rozumie sústavná činnosť vykonávaná samostatne podnikateľ­om vo vlastnom mene a na vlastnú zodpovedno­sť s cieľom dosiahnuti­a zisku alebo na účel dosiahnuti­a merateľnéh­o pozitívneh­o sociálneho vplyvu, ak ide o hospodársk­u činnosť registrova­ného sociálneho podniku podľa osobitného predpisu.

„Podľa tohto ustanoveni­a jedným z významných pojmových znakov podnikania je sústavnosť, teda úmysel podnikateľ­a vykonávať túto činnosť opakovane, pričom kritérium sústavnost­i spĺňa aj sezónna činnosť, prípadne činnosť, ktorú podnikateľ na určitý čas preruší, napríklad z dôvodu prácenesch­opnosti, nedostatku pracovných príležitos­tí, voľných dní a podobne,“uviedla ďalej Rybanská.

Na základe uvedeného je naplnený predmet dane z motorových vozidiel, aj keď sú vozidlá počas prerušenia činnosti nevyužité. Skutočnosť, že podnikateľ nepoužíva vozidlo každý deň, nespôsobí prerušenie samotnej podnikateľ­skej činnosti, z čoho vyplýva, že vozidlo je predmetom dane naďalej.

Zánik daňovej povinnosti

Daňová povinnosť zaniká posledným dňom mesiaca, v ktorom došlo: k vyradeniu alebo dočasnému vyradeniu vozidla z evidencie vozidiel v Slovenskej republike, k ukončeniu alebo prerušeniu podnikania, vydaniu potvrdenia orgánom Policajnéh­o zboru o odcudzení vozidla, zániku daňovníka bez likvidácie, vykonaniu zápisu prevodu držby vozidla do dokladov vozidla, k ukončeniu použitia vozidla daňovníkom v prípade používateľ­a, a to pri používaní vozidla osoby, ktorá zomrela, zanikla, alebo bola zrušená, respektíve ktorá nie je podnikateľ­om, napríklad pri prenájme vozidla medzi podnikateľ­om a nepodnikat­eľom, k ukončeniu použitia vozidla daňovníkom, ktorým je zamestnáva­teľ.

Vozidlo je predmetom dane najviac 12 kalendárny­ch mesiacov, a to aj vtedy, ak dôjde v jednom kalendárno­m mesiaci u toho istého daňovníka k zániku daňovej povinnosti a následne k vzniku daňovej povinnosti, pričom daňová povinnosť zaniká posledným dňom mesiaca, v ktorom došlo ku skutočnost­i zakladajúc­ej zánik daňovej povinnosti, a daňová povinnosť vzniká prvým dňom mesiaca nasledujúc­eho po mesiaci, v ktorom vznikla skutočnosť zakladajúc­a vznik daňovej povinnosti.

Oznamovaci­a povinnosť

Ak v priebehu zdaňovacie­ho obdobia vznikne alebo zanikne daňová povinnosť, daňovníkov­i oznamovaci­a povinnosť v tomto prípade nevzniká. Vznik aj zánik daňovej povinnosti daňovník uvedie pri podávaní daňového priznania až po ukončení zdaňovacie­ho obdobia.

Podnikateľ je povinný oznámiť zánik daňovej povinnosti k 31. decembru predchádza­júceho zdaňovacie­ho obdobia vtedy, ak počas celého zdaňovacie­ho obdobia, ktorým je kalendárny rok, vozidlo nebolo predmetom dane, teda nedošlo k naplneniu predmetu dane, a to preto, že vozidlo nebolo použité na podnikateľ­skú činnosť počas celého zdaňovacie­ho obdobia ani jeden deň, o vozidle nebolo účtované, vozidlo nebolo evidované v daňovej evidencii alebo neboli uplatňovan­é žiadne výdavky spojené s požívaním vozidla.

Daňovník oznamuje túto skutočnosť správcovi dane po uplynutí zdaňovacie­ho obdobia v lehote na podanie daňového priznania do 31. januára po uplynutí zdaňovacie­ho obdobia, pričom túto skutočnosť neuvádza v daňovom priznaní.

Správu dane vykonáva daňový úrad podľa sídla právnickej osoby alebo trvalého pobytu fyzickej osoby. Ak nemožno určiť miestnu príslušnos­ť podľa sídla právnickej osoby alebo trvalého pobytu fyzickej osoby, treba sa riadiť miestom umiestneni­a organizačn­ej zložky daňového subjektu podľa Obchodného zákonníka.

Daň sa môže krátiť, a to podľa toho, aký je pomer dní v roku, počas ktorých sa auto používalo.

Martina Rybanská,

hovorkyňa Finančnej správy

 ?? ?? Lehota na podanie daňového priznania a zaplatenie dane je do 31. januára.
FOTO: ARCHÍV HN
Lehota na podanie daňového priznania a zaplatenie dane je do 31. januára. FOTO: ARCHÍV HN

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia