Hospodarske noviny

Za mŕtveho podnikateľ­a uhrádza daň vždy dedič

- Juraj Pivarči

Pre daňovníka, ktorý ukončil alebo prerušil podnikanie, sa zdaňovacie obdobie končí posledným dňom mesiaca, v ktorom ukončil alebo prerušil podnikanie. Daňovník je povinný do jedného mesiaca po uplynutí tohto zdaňovacie­ho obdobia podať daňové priznanie a v tejto lehote daň aj zaplatiť.

V prípade, ak daňovník zomrie počas zdaňovacie­ho obdobia alebo po uplynutí zdaňovacie­ho obdobia v lehote na podanie daňového priznania, to jest kalendárny rok, daňové priznanie za zdaňovacie obdobie, ktoré sa končí posledným dňom mesiaca, v ktorom daňovník zomrel, je povinný podať dedič.

Ak by bolo viac dedičov, podáva ho ten, komu to vyplýva z dohody dedičov. Ak sa dediči nedohodnú, dediča určí správca dane. Lehota na podanie daňového priznania je do troch mesiacov po mesiaci, v ktorom daňovník zomrel. V prípade, ak by dedič alebo niektorý z dedičov lehotu na podanie daňového priznania nevedel dodržať, má možnosť 15 dní pred uplynutím lehoty podať žiadosť správcovi dane o jej predĺženie.

Ak dedičstvo pripadlo Slovensku, daňové priznanie sa nepodáva. Ak daňovník zomrie, za zdaňovacie obdobie, v ktorom boli splnené podmienky, dedič, alebo ak je viac dedičov, ten, komu to vyplýva z dohody dedičov, alebo ak sa nedohodnú, dedič, ktorého určí správca dane, namiesto daňového priznania oznámi správcovi dane zánik daňovej povinnosti. V daňovom priznaní daňovník okrem výpočtu dane uvádza v prípade fyzickej osoby meno, priezvisko, titul, dodatok obchodného mena, ak takýto má, adresu trvalého pobytu, daňové identifika­čné číslo alebo rodné číslo, alebo dátum narodenia, ak nemá daňové identifika­čné číslo pridelené, a ak ide o právnickú osobu, obchodné meno, daňové identifika­čné číslo a sídlo.

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia