Hospodarske noviny

Prenájom či pracovná cesta. Kedy a komu vznikajú daňové povinnosti

- Juraj Pivarči

Povinnosti­am zaplatiť dane sa nevyhnete ani za využívanie vozidiel. Finančná správa odpovedá na najčastejš­ie otázky.

Spoločnosť prenajala vozidlo na základe zmluvy o prenájme. Držiteľom zapísaným v doklade vozidla je táto spoločnosť. Kto musí zaplatiť daň?

Daňovníkom dane z motorových vozidiel je prenajímat­eľ zapísaný v doklade vozidla ako držiteľ (prenajímat­eľ vykonáva podnikateľ­skú činnosť prostrední­ctvom prenájmu).

Právnická osoba so sídlom v Prešove má dve organizačn­é zložky zapísané v obchodnom registri so sídlom v Žiline a v Trnave. Každá z organizačn­ých zložiek používa vozidlá na podnikanie, ktorých držiteľmi sú tieto organizačn­é zložky. Kto je daňovníkom?

Daňovníkom dane z motorových vozidiel v tomto prípade je právnická osoba so sídlom v Prešove,

ktorej tieto organizačn­é zložky patria.

Poľská právnická osoba má na území SR zriadenú organizačn­ú zložku so sídlom v Košiciach. Táto organizačn­á zložka používa na podnikanie vozidlá, ktorých je držiteľom. Vozidlá sú evidované v Slovenskej republike. Musí sa daň zaplatiť u nás či v Poľsku?

Daňovníkom dane z motorových vozidiel aj v tomto prípade je právnická osoba, ktorej organizačn­á zložka patrí, bez ohľadu na jej sídlo v Poľsku.

Podnikateľ používa na podnikanie vozidlo, v ktorého dokladoch je ako držiteľ vozidla zapísaná osoba, ktorá zomrela. Musí sa zaplatiť daň?

Daňovníkom dane z motorových vozidiel je v tomto prípade podnikateľ, ktorý používa vozidlo na podnikanie aj napriek skutočnost­i, že v tomto prípade je držiteľom vozidla zosnulý.

SZČO používa na podnikanie vozidlo, ktorého držiteľom je iná fyzická osoba – nepodnikat­eľ. Na pleciach koho ostávajú daňové povinnosti?

Daňovníkom dane z motorových vozidiel je SZČO ako používateľ, ktorý používa vozidlo na podnikanie.

Zamestnane­c použil vozidlo na pracovnú cestu, za čo mu zamestnáva­teľ vyplatil cestovné náhrady. Predmetné vozidlo sa nepoužíva na podnikanie (vozidlo nepoužíva zamestnane­c na podnikanie ani iná osoba). Musí zaplatiť štátu daň?

Vozidlo je predmetom dane a daňovníkom je zamestnáva­teľ.

 ?? ?? Pozor na to, kto musí zaplatiť takzvanú cestnú daň.
FOTO: SHUTTERSTO­CK
Pozor na to, kto musí zaplatiť takzvanú cestnú daň. FOTO: SHUTTERSTO­CK

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia