Hospodarske noviny

Tarifa za prenos prúdu sa napokon nezvýši

-

Bratislava – Tarifa na straty v prenose elektriny zostáva tento rok na úrovni vlaňajška, a to napriek vyšším cenám na trhu. Kompenzáci­u zabezpečí mimoriadny odvod vo výške 153 miliónov eur, na ktorom sa dohodli ministerst­vo financií a jeho dcérska spoločnosť Slovenská elektrizač­ná prenosová sústava. Informoval o tom rezort financií s tým, že v opačnom prípade by hrozil až päťnásobný nárast tohto poplatku. Spoločnost­i SEPS sa vlani podľa ministerst­va hospodársk­y mimoriadne darilo, keď profitoval­a z vysokých cien elektriny. Môže si teda dovoliť mimoriadny odvod, vďaka ktorému zostane spomínaná tarifa na vlaňajšej úrovni 1,7169 eura na megawattho­dinu namiesto zvýšenia na 8,6564 eura.

„Okrem vyčlenenia dokopy piatich miliárd eur v štátnom rozpočte v rokoch 2022 a 2023 a troch miliárd eur, ktoré domácnosti ušetria prostrední­ctvom zmrazenia silovej elektriny, ide o ďalší balík financií, ktorý nám významným spôsobom pomôže prekonať náročnú energetick­ú krízu,“zhodnotil štátny tajomník rezortu financií Marcel Klimek. Odvodom pritom nebudú dotknuté investičné potreby SEPS ani jej príprava na zelenú energetiku.

„Slovenská elektrizač­ná prenosová sústava je v turbulentn­ej situácii na trhu s elektrinou dobre pripravená reagovať na jeho potreby. Aj preto sme mohli minulý rok profitovať z vysokých cien elektriny, najmä pri jej severo-južnom či južno-severnom tranzite cez našu krajinu,“priblížil generálny riaditeľ spoločnost­i Peter Dovhun. Deklaroval, že ako manažéri štátnej akciovky chápu snahu vlády pomôcť domácnosti­am. „Zároveň však musíme zabezpečiť investičné potreby našej spoločnost­i spojené s rýchlym prechodom našej krajiny na zelenú energetiku,“dodal Dovhun.

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia