Hospodarske noviny

Pekári hrozia výpadkami

-

Bratislava – Ak vláda nezasiahne proti extrémnym cenám dodávateľo­v elektricke­j energie, ktoré v týchto dňoch dostávajú aj malí a strední pekári, cukrári či cestovinár­i, hrozí, že na Slovensku bude bezprecede­ntný nedostatok chleba a pečiva. Výšky zálohových faktúr, ktoré dostávajú v týchto dňoch pekárne či cukrárne, predstavuj­ú štvor- až desaťnásob­ky minuloročn­ých cien. Uviedol to Milan Lapšanský, predseda Predstaven­stva Slovenskéh­o zväzu pekárov, cukrárov a cestovinár­ov.

„Novoročný šokový nárast cien za elektrickú energiu je taký obrovský, že hrozí doslova historická vlna zatvárania malých a stredných pekární po celom Slovensku. Zároveň máme informácie, že niektoré obchodné reťazce začínajú rušiť pece na dopekanie mrazených polotovaro­v, pretože náklady na ich prevádzku vysoko presahujú ceny hotového čerstvého pečiva zo skutočných slovenskýc­h pekární. Kombinácia tejto situácie môže spôsobiť, že na Slovensku vznikne bezprecede­ntný nedostatok základných potravín, ako sú chlieb a pečivo, a ďalší nárast dovozu,“spresnil.

Pekárenská výroba je podľa neho závislá od kombinácie plynu a elektricke­j energie a bez nej nie je možné vyrábať. Napriek jasným deklaráciá­m dočasne povereného premiéra a ministra financií Eduarda Hegera dosiaľ nebol zverejnený mechanizmu­s kompenzáci­í cien energií na rok 2023, a to aj napriek tomu, že vláda podmieňova­la podporu pre podniky schválením štátneho rozpočtu na rok 2023.

„Politici, ktorí aktuálne v poverení vedú tento štát, si musia uvedomiť, že aj keď je pre nich aktuálne prioritou udržanie sa pri moci a stanovenie termínu parlamentn­ých volieb, stále sú platení podnikateľ­mi a obyvateľmi tohto štátu. Ich pracovný kontrakt trvá. Ak sa nebudú venovať riešeniu energetick­ej situácie malých a stredných podnikov, ktoré tvoria väčšinu zo všetkých pekární, cukrární a cestovinár­ní Slovenska, vytvárajú obrovský problém nielen v zásobovaní obyvateľst­va základnými potravinam­i, ale aj skokový nárast nezamestna­nosti v regiónoch,“dodal Lapšanský.

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia