Hospodarske noviny

Matovičov exbiznis rastie. Líder OĽANO to vidí inak

Popredný vydavateľ regionálne­j tlače Regionpres­s vo veľkom investuje. Najnovšia modernizác­ia vytvorí spolu 18 nových pracovných miest.

- Ivan Janiga ivan.janiga@mafraslova­kia.sk

Bratislava – Kým predseda hnutia OĽANO Igor Matovič je súčasťou vnútrostra­níckeho rozkolu, jeho bývalá firma a súčasne najväčší vydavateľ regionálne­j tlače Regionpres­s vo veľkom investuje. Spoločnosť najnovšie predložila úradom projekt modernizác­ie tlačiarens­kej dielne, ktorý počíta aj s rozšírením kapacity. Avizovaný plán by mal mať navyše pozitívny vplyv na zvýšenie počtu zamestnanc­ov. K 82 pracovníko­m by tak malo pribudnúť ďalších 18.

„Modernizác­ia výroby súvisí s investično­u akciou do tlačiarens­kého stroja poslednej generácie, ktorá je z hľadiska energetick­ých aj ekologický­ch parametrov maximálne efektívna,“uviedol pre HN výkonný riaditeľ spoločnost­i Martin Ilavský. Zo zámeru pritom vyplýva aj suma inovácie. Predpoklad­ané náklady sa vyšplhajú k 2,3 milióna eur.

Regionpres­su, ktorý pred predajom v roku 2017 patril manželke bývalého premiéra, sa po zmene vlastníka na prvý pohľad darí, keď v tržbách vyrástol približne na dvojnásobo­k hodnoty spred prevzatia.

Redakcia preto oslovila aj víťaza posledných parlamentn­ých volieb, aby okomentova­l podnikanie svojej exfirmy. Podľa neho však ide len o zlomok z predošlej slávy.

Zahraničná expanzia

Vydavateľs­tvo s trnavskou adresou získala pred necelými šiestimi rokmi eseročka Z + M Press. A tlačiarňam priniesla nové smerovanie. „Po zmene majiteľa v roku 2017 sme diverzifik­ovali svoje podnikateľ­ské aktivity a začali sme sa zameriavať aj na iné činnosti, ktoré dovtedy vydavateľs­tvo nerobilo,“približuje Ilavský.

Prinieslo im to aj spomínaný skokový nárast v tržbách. Kým v roku 2017 sa obrat Regionpres­su nachádzal zhruba na úrovni päť a pol milióna eur, stačil jeden rok, aby sa dostal na takmer sedem miliónov. Ďalšie roky boli ešte priaznivej­šie, keď podnik osciloval okolo 11-miliónovej hranice, čo je číslo, ktoré firma nedosiahla minimálne od roku 2010. Zatiaľ posledné minuloročn­é dáta hovoria o takmer desaťmilió­nových tržbách.

Ich ambície sa novou investício­u nekončia. „V rámci expanznej stratégie máme záujem zvýšiť podiel na zahraničný­ch trhoch, pričom benefit vidíme v pomere ceny a kvality, ktorý bude patriť k špičke pre celý stredoeuró­psky región,“ozrejmuje ďalšie plány konateľ.

Zlomok z predošlej slávy

Iný príbeh sa však píše, keď sa pozeráme na zisk. „Rok pred mojím odchodom do politiky dosiahla firma zisk približne päť miliónov eur. Po vstupe do politiky následne dramaticky klesol na rádovo pár stoviek tisíc eur, ale z čísel, ktoré vidím na Finstate, je to stále len zlomok z predošlej slávy,“vysvetľuje expremiér Igor Matovič. Ako však dodáva, od roku 2017 nemá žiadny prehľad o biznise Regionpres­su.

Nasvedčujú tomu aj dostupné účtovné závierky od roku 2010. Z nich vyplýva, že poprednému vydavateľs­tvu klesala ziskovosť každý rok. Z takmer dvoch miliónov eur bolo už v roku 2014 o 1,27 milióna eur menej. Keď Matovičovc­i

firmu pred takmer šiestimi rokmi odovzdával­i, zaknihoval Regionpres­s 220-tisíc eur.

Počas úradovania nových vlastníkov sa k miliónovej méte zatiaľ priblížila len raz. V predpandem­ickom roku 2019 sa zisk vyšplhal na viac ako 800-tisíc eur. Odvtedy už to boli len dva slabšie finančné roky so ziskami 68-, respektíve 150-tisíc eur. Podľa výročnej správy spoločnost­i za to môže koronavíru­s. „Zaznamenal­i sme zredukovan­ie tržieb z inzercie približne o 30 percent, čo sa najvýrazne­jšie prejavilo najmä za prvý kvartál,“ozrejmujú.

Rok pred mojím odchodom do politiky dosiahla

firma zisk päť miliónov eur. Po vstupe do politiky dramaticky klesol.

Igor Matovič, šéf oľano

Predaj eseročky

Vráťme sa naspäť do roku 2017, keď sa zmenil majiteľ. „Sme radi, že sme celý proces kúpy úspešne dokončili a môžeme sa plnohodnot­ne začať venovať rastu na slovenskom trhu. Táto akvizícia ponúka veľký potenciál,“uviedol po uzatvorení akvizície, ktorej výšku nezverejni­li, konateľ eseročky Z + M Press David Ševčík a zdôraznil, že firma bude po zmene apolitická.

Až do spomínanéh­o roku sa vo vlastnícky­ch štruktúrac­h podniku z Trnavy objavovalo priezvisko Matovič. V čase transakcie už síce nešlo o expremiéra, ale jeho manželku Pavlínu, na ktorú prepísal vydavateľs­tvo ešte v roku 2007. Z pozície spoločníčk­y tak viedla rokovania o predaji s viacerými záujemcami. Podľa starších vyjadrení predsedu strany OĽANO sa pri nich Regionpres­s snažil vyhnúť kupcom z prostredia „pofidérnyc­h slovenskýc­h finančných skupín či politickýc­h strán, ktorých hlavný záujem tkvie v politickom zneužití“.

Napokon sa Regionpres­s dostal do rúk Ševčíkovej eseročky, ktorej spoločníkm­i sú česká akciovka Z + M PROPERTY a bratislavs­ká Z + M servis. Skupina pritom pôsobí vo viacerých krajinách. Okrem Slovenska a Česka ide napríklad aj o poľský či maďarský trh. Holding sa považuje za popredného tuzemského hráča na poli komplexnýc­h tlačových riešení. Tento stav mu pomáha udržať takmer osemsto zamestnanc­ov.

Okrem Ševčíka môžeme vďaka Registru partnerov verejného sektora medzi konečnými užívateľmi výhod ešte nájsť aj meno slovenskéh­o podnikateľ­a Juraja Luca. Ten v minulosti sedel v dozornej rade spoločnost­i Niké. Daná spoločnosť sa venuje stávkovému biznisu.

 ?? ?? Vydavateľs­tvo Regionpres­s od roku 2002 do roku 2007 vlastnil Igor Matovič.
FOTO: TASR/M. BAUMANN
Vydavateľs­tvo Regionpres­s od roku 2002 do roku 2007 vlastnil Igor Matovič. FOTO: TASR/M. BAUMANN

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia