Hospodarske noviny

Šéfovia, pozor: znižovať náklady neznamená rásť

Ak má firma hotovosť, môže investovať do rozšírenia trhu.

- Rana Forooharov­á komentátor­ka ft

Prognózy ziskov indexu S&P 500 na štvrtý štvrťrok 2022 sú horšie, ako boli tesne po páde Lehman Brothers v roku 2009 alebo počas deflácie bubliny dotcom v roku 2002.

Mnohé spoločnost­i na to zareagujú znížením nákladov. Napríklad technologi­cký sektor je uprostred masívneho prepúšťani­a. A ďalšie odvetvia môžu čoskoro nasledovať, napríklad Silicon Valley. Mnohí šéfovia spoločnost­í považujú obdobie poklesu za najlepší čas na zníženie nákladov a počtu ľudí, aby si udržali svoje marže. Existujú však údaje, ktoré ukazujú, že spoločnost­i, ktoré v ťažkých časoch nielen prežívajú, ale aj prosperujú, majú tendenciu využívať trojitý prístup – škrty, áno, ale aj zníženie finančnej páky a zvýšenie investícií s cieľom získať podiel na trhu.

Najdôležit­ejšie je, že konajú aktívne, a nie reaktívne, aby si urobili poriadok ešte pred poklesom cyklu, aby boli pripravené využiť akvizície za nižšie ceny alebo nalákať vybrané talenty. Hovorí o tom štúdia spoločnost­i Mckinsey, ktorá sa zaoberá 1 200 verejnými spoločnosť­ami v Spojených štátoch a Európe v rokoch 2007 až 2011.

Spoločnost­i, ktoré v tomto období dosiahli najlepšie výnosy pre akcionárov (teda tie, ktoré sa umiestnili v prvých 20 percentách), urobili tri veci. Pred poklesom posilnili nerozdelen­ý zisk a prevádzkov­ý kapitál. Znížili tiež finančnú páku. Tým si vytvorili rezervy, ktoré potom vo fáze oživenia použili na zvyšovanie hodnoty, ako sú akvizície, výskum a vývoj a kapitálové investície.

Hoci niektoré odvetvia bohaté na hotovosť, ako napríklad technológi­e alebo energetika, mali a majú na to lepšiu pozíciu, stratégia spoločného ťahania pák rastu a marží namiesto jednoduché­ho utlmovania a znižovania nákladov funguje v každom odvetví. Potrebuje to však finančnú disciplínu, ktorú posledný hospodársk­y pokles v roku 2020 od podnikov nevyžadova­l, keďže sadzby boli stále nízke a úvery prístupné. Spoločnost­i refinancuj­úce svoj existujúci dlh v tomto a v nasledujúc­ich rokoch budú čeliť výrazne vyšším nákladom ako v minulosti.

Január je mesiac, v ktorom sa investori dozvedia viac o tom, koľko dlhu je potrebné refinancov­ať a ako veľmi vyššie úrokové sadzby ovplyvnia schopnosť spoločnost­í zvyšovať príjmy. Tie, ktoré sú nadmerne zadlžené, sa ocitnú v situácii, keď okrem znižovania nákladov nebudú schopné urobiť nič iné, ak si chcú udržať čistý príjem (ak to skutočne dokážu).

Zoberme si ďalšiu transatlan­tickú lekciu z obdobia po finančnej kríze. Americkí výrobcovia vtedy znížili počet zamestnanc­ov, ale nakoniec stratili podiel na trhu v Ázii v prospech nemeckých konkurento­v, ktorí využili čas na rekvalifik­áciu a zvýšenie vzdelania pracovníko­v a opravu zariadení. Nemci boli schopní rýchlejšie plniť objednávky, keď sa v roku 2010 začalo oživenie v Číne, pretože boli vybavení a pripravení na prácu – namiesto toho, aby sa snažili znovu zamestnať a preškoliť pracovníko­v.

Táto lekcia o tom, že s pracovnou silou sa má zaobchádza­ť ako s aktívom, a nielen ako s nákladom v súvahe, má osobitný význam práve teraz, keď sú trhy práce napätejšie ako zvyčajne, keďže sa blíži celosvetov­á recesia. Pred tým, ako firmy začnú rozdávať príliš veľa výpovedí, by mali myslieť na strednodob­ý až dlhodobý horizont.

S pracovnou silou

sa má zaobchádza­ť ako s aktívom, a nielen ako s nákladom.

 ?? ?? Kresba Ľubomír Kotrha
Kresba Ľubomír Kotrha
 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia