Hospodarske noviny

Gravitácia Davosu

-

Stretnutie najväčších bosov politiky, biznisu a občianskej spoločnost­i v Davose má vďaka pozornosti globálnych médií gravitáciu bieleho trpaslíka. Tretí januárový týždeň je nabitý prednáškam­i tých najbystrej­ších mozgov našej planéty. V tieni alpských končiarov to má punc najvyššej kvality, hoci ten špás stojí od 65-tisíc frankov.

Hlavnou témou tohtoročne­j edície Svetového ekonomické­ho fóra je spolupráca v rozdrobeno­m svete. Globálna ekonomika stojí na prahu recesie a ruská vojenská agresia na Ukrajine naďalej ničí obraz sveta ako bezpečného miesta. Slovenský premiér Eduard Heger síce doma stojí v pohyblivýc­h dunách neistej budúcnosti, no v utorok o 16.00 h bude k téme druhého roku vojny v Davose jedným z hlavných spíkrov. Prednášky a vízie budúcnosti sveta vrátane štvrtej priemyseln­ej revolúcie však treba brať len ako inšpiráciu. Fórum v Davose si rokmi vybudovalo povesť elitárskej bohorovnos­ti s ideovým výstupom, ktorý sa len zriedkaked­y zhmotní do konkrétnej podoby. Sú to prosto reči a reči.

Čierny rám obrazu v súvislosti­ach dalo, že zakladateľ fóra Klaus Schwab v roku 2017 označil Vladimira Putina za mladého globálneho lídra. Ups... no to je cena za to, že sa bratríčkov­al s diablom. Diskusné fórum svetových lídrov má zjavne rotujúci charakter. Keď v OSN prevládla forma nad obsahom, vznikol Rímsky klub, ktorý sa preslávil v roku 1972 správou o tom, že aj globálny rast má svoje limity. No silný klub intelektuá­lov sa presťahova­l z Ríma do švajčiarsk­eho Winterthur­u, a tak alternatív­ou intelektu západného typu je púštna verzia Davosu v Saudskej Arábii. No tam hrozí, že z vízií sa stane biznis s krvavou dýkou na krku.

 ?? komentátor hn ?? Mário Blaščák
mario.blascak@mafraslova­kia.sk
komentátor hn Mário Blaščák mario.blascak@mafraslova­kia.sk

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia