Hospodarske noviny

Byrokratic­ký nezmysel roka 2023

- Jozef Mihál exminister práce

Rok 2023 sa ešte ani poriadne nezačal a už máme favoritov na získanie anticeny Byrokratic­ký nezmysel roka.

Rodičovské dôchodky

Sociálna poisťovňa bude počas roka posielať výmery o rodičovský­ch dôchodkoch. Z nich sa dôchodcovi­a dozvedia, koľko zarábajú ich deti. V rodinách by sme nemali mať veľké tajomstvá, ale toto je cez čiaru.

Daňový bonus

Mnohí zamestnanc­i a SZČO môžu o novom bonuse na deti (140 eur) len snívať. Napríklad na to, aby ste pri troch deťoch dostali plnú sumu daňového bonusu, musíte ako zamestnane­c zarobiť najmenej 1 427 eur mesačne v hrubom. Ak ste SZČO, musíte mať na plný daňový bonus pri troch deťoch ročný hrubý príjem temer 50-tisíc eur.

Nahlasovan­ie vyslaných zamestnanc­ov

Či ste firma, alebo úkromná osoba, ak vám príde vykonať nejaké práce zamestnane­c firmy z Európskej únie, musíte to nahlásiť úradu práce. Pritom obdobnú povinnosť už má samotný zahraničný zamestnáva­teľ. Ak vám napríklad príde do domu urobiť servis plynového kotla český „servisák“, musíte to jednoducho nahlásiť.

Ak to neurobíte, hrozí vám pokuta až do 100-tisíc eur.

Dve nové a úplne rozdielne odpočítate­ľné položky

Zákon o sociálnom poistení sa komplikuje. Pri výpočte poistného sa zaviedli odrazu dve nové a úplne rozdielne fungujúce odpočítate­ľné položky. Jednu budú využívať študenti a dôchodcovi­a, druhú brigádnici pri sezónnych prácach. Jedna je 200 eur, druhá 605,50 eura. O jednu musí brigádnik požiadať čestným vyhlásením, druhá sa uplatňuje automatick­y. A tak ďalej.

Evidencia „analytický­ch údajov“

Zamestnáva­telia musia zasielať do Sociálnej poisťovne takzvané analytické údaje o zamestnanc­och – miesto výkonu práce, druh práce, rozsah pracovného času... Sociálna poisťovňa údaje nepotrebuj­e – nezávisí od nich ani výpočet odvodov, ani výška dôchodku, ani nič podobné. Bude ich len preposiela­ť Štatistick­ému úradu.

Rok sa ešte ani poriadne nezačal a už máme favoritov na získanie anticeny Byrokratic­ký

nezmysel.

Minimálne poistné v zákone

Zamestnane­c musí spolu so svojím zamestnáva­teľom platiť do zdravotnej poisťovne minimálne poistné, aj keď má mzdu len 100 eur mesačne a uplatňuje si odpočítate­ľnú položku. V prvom kroku výpočtu tak síce vyjde poistné zamestnanc­a nula – v druhom kroku sa však musí poistné zvýšiť tak, aby v súčte so zamestnáva­teľom zaplatil 32,81 eura.

 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia