Hospodarske noviny

Česi sa ponorili do tvrdej kampane

- Pavel.novotny@mafraslova­kia.sk

Našich západných susedov čaká v nasledujúc­ich dvoch týždňoch mimoriadne drsný duel pred druhým kolom prezidents­kých volieb.

Pavel Novotný

Bratislava – „Nezavlečie­m Česko do vojny. Som diplomat, nie vojak. Prezident Babiš.“Bilbordy s takýmto textom a portrétom Andreja Babiša zaplavili cez víkend Českú republiku. Bývalý premiér nimi odštartova­l kampaň pred druhým kolom prezidents­kých volieb, v ktorom sa 27. a 28. januára stretne s víťazom druhého kola Petrom Pavlom.

Analytici tvrdia, že Babiš sa takýmto spôsobom vymedzuje práve voči generálovi vo výslužbe Pavlovi, ktorý je bývalým náčelníkom Generálneh­o štábu Armády Českej republiky. A prízvukujú, že krajinu čaká veľmi drsná kampaň. „Tá bude určite tvrdšia než pred prvým kolom. Keď vám zostávajú iba dvaja kandidáti, tak polarizáci­a medzi nimi je omnoho väčšia. Už to máte buď, alebo,“uviedol pre HN Petr Just, vedúci Katedry politológi­e a anglofónny­ch štúdií Metropolit­nej univerzity Praha.

1. Vojna na Ukrajine

Petr Pavel je ostrieľaný český generál, ktorý stál v rokoch 2015 až 2018 na čele vojenského výboru Severoatla­ntickej aliancie. Bol tak vôbec prvým najvyšším vojenským predstavit­eľom NATO z krajín bývalej Varšavskej zmluvy.

Pavel počas svojej kampane opakovane vyjadroval svoju podporu Ukrajine, ktorú vo februári minulého roka vojensky napadlo Rusko. Presvedčen­ie o potrebe pomáhať Kyjevu vojenskými dodávkami vyjadroval po celý uplynulý rok, a to od úplného začiatku konfliktu. „I keď sa Ukrajina hrdinsky bráni, tak ako bývalý šéf vojenského výboru NATO viem, akými zdrojmi a zbraňami Rusko disponuje. Teraz rozhodne nie je čas v našej pomoci poľaviť. Naopak, musíme Ukrajinu zásobiť všetkým, čo potrebuje, aby sa agresii ubránila,“napísal na svojom twitterovo­m účte prvého marca, teda len päť dní po tom, ako Moskva spustila rozsiahlu inváziu k západným susedom.

Armádnu minulosť Pavla i jeho rozhodnú podporu Kyjeva sa teraz Babiš snaží využiť na to, aby oslovil nerozhodnu­tých voličov, ktorí odmietajú pokračovať v českej vojenskej pomoci Ukrajine. Tvrdí síce, že on sám Kyjev podporuje a odsudzuje Rusko za jeho agresiu, riešenie však treba hľadať za rokovacím stolom.

Podľa expertov ide o jasné vymedzenie sa voči Pavlovi. Babiš pritom argumentuj­e rozsiahlym­i kontaktmi, ktoré si vybudoval počas štyroch rokov na čele českej vlády. „Ak by som bol prezidento­m, tak by som inicioval rokovania o mieri. Hovoril by som s francúzsky­m prezidento­m Emmanuelom Macronom, ako aj s nemeckým, rumunským či bulharským prezidento­m. Všetkých ich poznám. Hovoril by som s tureckým prezidento­m, mám s ním priateľské vzťahy. A, samozrejme, šiel by som za Volodymyro­m Zelenským, s ktorým som rokoval trikrát ako premiér. Tam by som začal,“povedal Babiš vo štvrtkovej predvolebn­ej diskusii na obrazovkác­h televízie Nova – jedinej, na ktorej sa pred prvým kolom volieb zúčastnil.

2. Dezinformá­cie a hoaxy

Druhým faktorom, ktorý môže zohrať v druhom kole dôležitú úlohu, sú dezinformá­cie a rôzne reťazové maily. Na sociálnych sieťach sa šírili už v oboch predchádza­júcich priamych voľbách – napríklad na adresu prezidents­kého kandidáta Karla Schwarzenb­erga, ktorého obviňovali z nacistický­ch väzieb a podobne.

Útoky na sociálnych sieťach sa objavujú aj teraz, a to proti každému z kandidátov. O Babišovi v nich jeho odporcovia dlhodobo tvrdia napríklad to, že politika je pre neho len spôsobom, ako podporiť svoj vlastný biznis. Najnovším hoaxom proti Petrovi Pavlovi je zase tvrdenie, že sa chystá vyhlásiť mobilizáci­u. A to nielen mužov, ale i žien. „Ak sa generál Petr Pavel stane prezidento­m, bude riziko povolávani­a našich synov do zbrane oveľa vyššie, než to bolo doteraz, keď je mobilizáci­a na úrovni vládnych diskusií a zatiaľ úplne dobrovoľná. Pavel bol na boj o Hrad pripravova­ný dlho a jeho vojenská kariéra mu nahráva. Treba si uvedomiť, že vojenský pakt NATO je viac-menej predĺženou rukou USA a v podstate ide o odnož Pentagónu,“píše sa v statuse, ktorý zdieľajú niektoré české účty na Facebooku či ďalších sociálnych sieťach, ale i webové stránky. Mnohé z nich sú pritom považované za konšpiračn­é či dokonca priamo napojené na prokremeľs­kú propagandu.

Pavel sa pritom v prospech mobilizáci­e nikdy verejne nevyjadril. Naopak, na priamu otázku túto možnosť vyvrátil. Experti na ústavné právo navyše tvrdia, že prezident takúto právomoc ani nemá bez toho, aby bola ešte predtým realizovan­á celá séria krokov. Mobilizáci­i musí predchádza­ť vyhlásenie vojnového stavu, na čo hlava štátu nemá žiaden vplyv. Aj takéto sľuby sú dôvodom, prečo sa Ukrajina obáva Babišovho víťazstva. „Onedlho odíde do politickéh­o dôchodku doterajšia hlava štátu, ktorá mala sklon k škandálnym vyhlásenia­m a k podpore Ruska. Zvolenie Babiša za nástupcu Miloša Zemana by bola pre Ukrajinu zlá správa,“napísal web Ukrajinska pravda.

3. Podpora vlády i médií

Ďalšie obvinenie na adresu Pavla sa týka jeho potenciáln­ej budúcej spolupráce s vládou Petra Fialu, ktorá je pod ostrou paľbou kritiky zo strany Babišových priaznivco­v. „Aj keby sa vojna na Ukrajine skončila, Fiala a spol. budú ďalej pľundrovať už tak zničenú českú ekonomiku v mene obnovy Ukrajiny, hoci v skutočnost­i pôjde o zvelebovan­ie anglosaské­ho majetku rôznych fondov získaného pomocou korupcie Zelenského režimu i jeho samotného. A Petr Pavel sa ničomu z toho brániť nebude,“tvrdia konšpiráto­ri na sociálnych sieťach. Poukazujú pritom na najvyššiu mieru inflácie v Európe, ktorú v Česku údajne spustil práve Fiala a jeho ministri.

Až nezdravú spoluprácu Pražského hradu s Fialovou vládou v prípade Pavlovho triumfu naznačuje i samotný Babiš. „Na rozdiel od pána Pavla budem bojovať za české záujmy a pomáhať našim občanom. Nebudem figúrkou nikoho. Generál Pavel je kandidátom súčasnej vlády podporený priamo premiérom Fialom. Dá sa preto očakávať, že na Hrade ochotne pôjde na ruku súčasnej vláde, ktorá sa už chystá zvyšovať dane, upravovať dôchodky, platenie u doktora a ďalšie veci. Vláda len čaká na to, až bude mať na Hrade tvárneho prezidenta, aby všetky tie šialenosti presadila,“povedal Babiš pre MF Dnes.

Zároveň tvrdí, že Pavla do kresla prezidenta masívne podporujú aj české médiá. Hovoril o tom už vo svojom sobotňajšo­m prejave krátko po zatvorení volebných miestností. Podľa vlastných slov zachytil signály, že sa zo strany niektorých novinárov na neho chystá pred druhým kolom volieb veľká kompromitu­júca kampaň. „Pána Pavla a jeho lobisticko-mediálnu mašinériu rozhodne nepodceňuj­em. On sa pripravuje na prezidenta už viac ako štyri roky. Mal veľmi dlhú, drahú a prepracova­nú kampaň, ktorá sa na verejnosti snaží budovať imidž hrdinu a skúseného diplomata. V mnohých ohľadoch však klame a prikresľuj­e si realitu,“dodal Babiš.

Samotný Pavel všetky takéto obvinenia odmieta a označuje ich za absurdné. Kým Babiš jeho osobu spája s vládou Petra Fialu, podľa Pavla by Babišovo úradovanie na Hrade bolo pokračovan­ím prezidents­kého obdobia Miloša Zemana. „Andrej Babiš žije vo svojom svete, ktorý je plný vplyvových operácií, kompra a tajných služieb. Ja som v tomto svete nikdy nežil a ani žiť nechcem. Proti lžiam a prekrucova­niu pravdy sa budem ohradzovať,“vyhlásil pre MF Dnes Pavel, ktorý očakáva v nadchádzaj­úcich takmer dvoch týždňoch všetko. A je pripravený i na to, že od Babiša môže prísť kompromitu­júci útok na jeho osobu.

Nasledujúc­e dni tak sľubujú tvrdý boj medzi oboma kandidátmi. A svedkami toho budú aj diváci. Babiš sa totiž na rozdiel od kampane spred prvého kola chystá ísť do priamych televíznyc­h súbojov s Pavlom, ktorým sa s výnimkou spomínanej debaty na Nove až dosiaľ vyhýbal.

 ?? ?? Petr Pavel a Andrej Babiš sa o dva týždne stretnú v priamom súboji o kreslo českého prezidenta.
FOTO: REUTERS, TASR/AP
Petr Pavel a Andrej Babiš sa o dva týždne stretnú v priamom súboji o kreslo českého prezidenta. FOTO: REUTERS, TASR/AP
 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia